in

LGI1 Geni Nedir?

LGI1 Geni: Normal Fonksiyon, Genetik Değişiklikler ile Alakalı Sağlık Koşulları ve Bu Genin Diğer İsimleri

İçindekiler

LGI1 Geni: Lösin Bakımından Zengin Etkisizleşmiş Glioma 1

Normal Fonksiyon

Lösin içeriği açısından zengin etkisizleşmiş glioma 1 ya da epitempin şeklinde adlandırılan bir tür proteinin oluşturulmasına yönelik direktifler, LGI1 geni tarafından verilir. Lgi1 proteini, beynin lateral temporal lob olarak bilinen bölümünü de kapsayacak şekilde öncelikli olarak sinir hücrelerinde bulunur. Lateral temporal lob, konuşma, hafıza, işitme ve duygulardan sorumlu olan bölümdür.

Çalışmacılar, Lgi1 proteini için çok çeşitli fonksiyonlar öne sürmüş olsalar da bu proteinin beyindeki görevi tam anlamıyla anlaşılamamıştır. Büyük ihtimalle beynin normal gelişim sürecinden sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Bunun yanı sıra yapılan bazı çalışmalar da Lgi1 proteininin sinir hücrelerinde bulunan potasyum kanallarının olağan işleyişinde bir payı olduğunu ortaya koymuştur. Potasyum kanalları, potasyum iyonlarını sinir hücrelerinden hücre dışına aktardıkları hücre zarına gömülü halde bulunurlar. Bu kanallar, sinir hücrelerinin olması gereken elektrik sinyalleşmesi sürecinde etkin bir role sahiptir. Lgi1 proteininin sinir hücreleri tarafından salgılandığı da yapılan başka çalışmalar tarafından ortaya konmuştur. Hücre dışında bu proteinin ne gibi bir işleve sahip olduğu belirlenememiştir.

Lgi1 proteini, sinir hücreleri arasında kurulan bağlantının düzenlenmesine de yardımcı olabilir. Çalışmacılar, bu proteinin sinir hücrelerinin yüzeyinde yer alan ADAM22 olarak isimlendirilen bir reseptör proteini ile bağ kurduğunu saptadılar. Bu bağ ile Lgi1 proteinleri, nörotransmiterler şeklinde bilinen beynin kimyasal maddelerinin salgılanmasını düzenlerler. Nörotransmiterler, birbirine komşu olan iki sinir hücresi arasındaki iletişimin sağlanmasına olanak tanır.

Genetik Değişiklikler ile Alakalı Sağlık Koşulları

İşitsel Özelliklere Sahip Otozomal Dominant Parsiyel Epilepsi

LGI1 geninde gelişim gösteren en az 22 gen mutasyonu sonucunda işitsel özelliklere sahip otozomal dominant parsiyel epilepsi rahatsızlığının ortaya çıktığı saptanmıştır. LGI1 gen mutasyonlarından bazıları, Lgi1 proteininin bir amino asit yapıtaşında farklılaşmaya sebebiyet vererek proteinin de yapısının değişimi ile sonuçlanır. Bunların dışında gelişen mutasyonlar da olağandışı ölçüde kısa, fonksiyonel olmayan bir epitempin proteininin üretilmesine neden olur. Çalışmacılar, normal yapıdaki Lgi1 proteinin salgılanamayarak hücre içerisinde sıkışıp kaldığını ve bunun sonucu olarak da olağan fonksiyonlarını gerçekleştiremediğini düşünüyorlar. LGI1 gen mutasyonlarının bu proteinin fonksiyonelliğini bozmasına karşın farklılaşmış yapıdaki proteininin beyinde meydana gelen nöbet ataklarına ne şekilde sebebiyet verdiği tam anlamıyla anlaşılamamıştır.

Kanserler

LGI1 geni ilk keşfedildiğinde çalışmacılar, bu genin glioma olarak adlandırılan beyin tümörlerinin büyüme ve gelişme sürecinde payı olduğuna inanıyorlardı. Hücrelerin kontrolsüz olarak hızlı bir şekilde bölünüp büyümesini önlemekle yükümlü bir protein olan epitempin proteininin de bir tümör baskılayıcısı olarak işlev gördüğü düşünülüyordu. Yapılan son çalışmalar, epitempin proteininin kanserleşmiş tümör hücrelerindeki fonksiyonunun ne olduğunu sorgulamıştır. Gliom hücrelerinde LGI1 gen mutasyonlarına hiçbir şekilde rastlanmamasından ve işitsel özelliklere sahip otozomal dominant parsiyel epilepsili bireylerin glioma taşımaları adına önemli bir risk teşkil etmemeleri durumundan dolayı epitempin proteininin bir tümör baskılayıcı görevi gördüğü artık düşünülmemektedir.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • EPİTEMPİN
  • Epitempin 1
  • EPT
  • ETL1
  • IB1099
  • Lösin bakımından zengin gliom-etkisizleşmiş protein 1
  • lösin bakımından zengin, glioma etkisizleşmiş 1
  • LGI1_İNSAN

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/gene/lgi1/

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/5Y2Z

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir