in

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan AğlamaklıAğlamaklı ÇılgıncaÇılgınca

Kuskokwim Sendromu

Kuskokwim Sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenleri, Kalıtım Modeli ve Diğer İsimler

İçindekiler

Tanım

Kuskokwim sendromu, etkilenen eklemlerin hareketini kısıtlayan kontraktür adı verilen eklem deformiteleri ile karakterizedir. Bu sendrom sadece güneybatı alaskasında bir yer olan ve kuskokwim  nehir deltası olarak bilinen yerde yaşayan Yup’ik eskimo populasyonunda bulunuyor.

Kuskokwim sendromunda yaygın olarak kontraktüler dizleri, drisekleri ,ayak bileklerini etkiler. Genellikle bu sendrom belirgin olarak alt vücudu etkiler. Bu kontraktüller kendini genelde doğumda gösterir ve çocukluk döneminde kötüleşir. Ancak çocukluk döneminden sonra sabit kalmaya eğilimlidir ve yaşam süresi boyunca kalırlar.

Bu hastalıkla ilgili belirgin olan bazı semptomlar ayakları, pelvisi ve omurgayı etkileyen kemik anormallikleridir. Etkilenen bireylerde alt sırtın içe doğru bir kıvrımı (lordoz), yana doğru kıvrılan bir omurga (skolyoz), kama şeklindeki omurga kemikleri veya çomaklaşma olarak tanımlanan köprücük kemiklerinde (klavikulalar) bir anormallik görülebilir. Etkilenen kişiler genel olarak yaşıtlarından daha kısadır ve anormal derecede büyük bir kafaya (makrosefali) sahip olabilirler.

Sıklık

Kuskowim sendromu nadir rastlanan bir hastalıktır. Sadece güney batı alaskasında yaşayan Yupi’k eskimolarından az sayıda kişileri etkiler.

Nedenler

FKBP10 proteini yapmak için talimat veren FKBP10 geninden kaynaklı mutasyon kuskokwim sendromu oluşmasına neden olur. Bu protein organları, kemik ve eklemleri destekleyen bağ dokulara güç ve yapı sağlayan kolajen olarak adlandırılan karmaşık yapıların doğru şekilde üretilmesi için önemli bir proteindir. Hücreler arası boşlukta bulunan kolajen molekülleri uzun ve ince  fibriller oluşturmak için birbirlerinde çapraz bağlanırlar. Bunun sonucunda, çok güçlü kolajen fibrilleri oluşur. FKBP10 proteini kolajenlere bağlanır ve çapraz bağlanmalarında rol oynar. FKBP10 genindeki mutasyon FKBP10 proteinini değiştirir ve onu kolayca bozulacak, kararsız bir hale getirir. Sonuç olarak, bu sendroma sahip olan insanlar mutasyona uğramamış FKBP10 proteinin sadece yüzde 5′ ine sahiptir. Protein seviyelerindeki azalma kolajen çapraz bağlarını bozar ve düzensiz kolajen molekülleri ağına sebep olur Kolajen matriksindeki bu değişikliklerin bu sendroma sahip kişilerde  eklem kontraktürlerinin ve diğer anormalliklerin ortaya çıkmasına nasıl bir şekilde sebebiyet vermesi hala belirsizdir.

Kalıtım Modeli

Bu durum  her hücredeki genin her iki kopyasının da mutasyona sahip olduğu anlamına gelen otozomal resesif bir şekilde kalıtılır. Otozomal resesif rahatsızlığa sahip olan bir kişinin  ebeveynlerinin her ikisi de mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır ancak  belirti ve semptom göstermezler.

Bu Hastalığının Diğer İsimleri

  • Artrogripoz Benzeri Sendrom
  • Bruck Sendromu 1
  • Kuskokwim Hastalığı

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/kuskokwim-syndrome/#description

Görsel Kaynak: https://healthjade.com/crouzon-syndrome/

Editör: Meryem GÖKOĞLU 

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir