in

Kromozom Nedir?

Kromozom Hakkında Bilgiler

Renkli Gövde

Hücrenin genetik materyali uzun DNA dizilerinden meydana gelir. Bu şeritler kolayca kontrol edilebilmesi için düzenli bir şekilde kromozom halinde toplanır. Bu kromozomlar hücre çekirdeğinde ikişerli şekilde bulunurlar.

Toplanmış DNA Dizileri

Kromozom kelimesi Yunanca ‘chroma’ (renk) ve ‘soma’ (vücut) kelimelerinden gelir. Bir kromozom proteinlerin (histonlar) etrafına sarılmış bir dizi DNA’dan oluşur. Hücre bölünmesinde bu DNA şeritleri daha sıkı toplanır. Bu durum boyandıktan sonra kromozomların mikroskop altında görülmesini sağlar. Hücre başına düşen kromozom sayısı canlı türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin meyve sineğinde 4 çift kromozom vardır. Bakterilerde ise genelde hücre içinde dolaşan halka şeklinde kromozomlar bulunur.

İnsan Kromozomları

Bir insan hücresi 23 çift yani toplamda 46 kromozom barındırır. Bu kromozomlar her hücrede aynıdır. Sadece üreme hücreleri olan yumurta ve sperm, normalden farklı olarak 23 kromozom içerir. Yumurta ve sperm döllendiğinde oluşan hücre 46 kromozomlu olur. Sonuç olarak, kromozomların yarısı anneden, diğer yarısı da babadan aktarılır.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/chromosome/?__cat=a-h

Görsel Kaynak: https://i.pinimg.com/originals/0c/a9/88/0ca988584952c0107b1c34a3e90e7579.jpg

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir