in

DNA Nedir?

3 Milyar Nükleotid Biriminden Oluşan İki Grup

Tanım

DNA molekülü (DeoksiriboNükleik Asit), tüm canlılarda kalıtımın fiziksel mekanizmasıdır. DNA, yeni bir vücut inşa etmek ve farklı vücut kısımlarını ayırt etmek için gereken bilgilerin taşıyıcısıdır. Ayrıca, vücudun hemen hemen tüm hücrelerinde ve tüm üreme hücrelerinde (veya gametlerde) bulunur.

DNA molekülleri, birçok birimden oluşur. Nükleotit adı verilen her birim, bir baza bağlı bir fosfat ve bir şeker grubundan oluşur. Dört farklı baz vardır: Adenozin, Sitozin, Timin ve Guanin. Üç bazdan oluşan gruplara Kodon denir ve amino asitleri kodlamak için kullanılır.

Diploidi nedeniyle tek bir insan hücresindeki DNA, her biri yaklaşık 3 milyar nükleotid biriminden oluşan iki grup içerir. Toplam uzunluk, genlere ve diğer DNA türlerine bölünebilir.

Çoğu hücrede DNA, Kromozom adı verilen yapılarda bulunur. 1953’te Watson ve Crick, DNA’nın moleküler yapısını aydınlattı.

Richard Dawkins’in açıkladığı gibi, DNA yeni bir vücut oluşturmak için kullanılan bilgidir, ancak bunu organizma için bir plan olarak düşünmemeliyiz.

Kaynak: https://www.blackwellpublishing.com/ridley/a-z/DNA.asp

Görsel Kaynak: https://www.blackwellpublishing.com/ridley/a-z/DNA.asp

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir