in , ,

Köpeklerde Gastroözofageal Reflü Nedir?

Köpeklerde Gastroözofageal Reflü: Tanım, Belirtiler, Tipler, Nedenler, Teşhis, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Gastroözofageal reflü, mide veya bağırsak sıvılarının yemek borusundan yukarı doğru kontrol edilemeyen ters akış olması durumudur. Bu durum, yemek borusunun tabanındaki kas açıklığının az bir süre gevşemesine bağlı olacağı gibi (sfinkter olarak da adlandırılır) kronik kusmaya bağlı da olabilir. Gastroözofageal reflü, köpeklerde oldukça yaygındır ve herhangi bir yaşta meydana gelebilmesine rağmen genç yaştaki köpeklerde risk daha büyüktür.

Mide asidi, pepsin, safra tuzları ve mide-bağırsak sıvılarının başka bileşenleri yemek borusunu kaplayan ve yemek borusunu koruyan mukusa zarar verir. Bu durum yemek borusunda iltihaba neden olabilir (özofajit). Bu rahatsızlık kedileri de etkileyebilir.

Belirtiler ve Tipler

Gastroözofageal reflü, değişken hasarlarla özofajite neden olabilir. Hafif özofajit, yemek borusu zarının hafif bir iltihabı ile ilişkiliyken şiddetli ülseratif özofajit, yemek borusu katmanlarına daha derinden bir zarar verir

Köpeğin davranışsal geçmişi, yemeği geri çıkartma (kusma), yutma sırasında ağrı kanıtı (örneğin, sızlanma veya uluma) iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtileri açığa çıkarabilir. Fizik muayene ile genel olarak somut bir bulgu elde edilemez. Şiddetli özofajit ateş ve aşırı tükürük salgısı belirtilerini içerebilir.

Nedenler

Anestezi uygulandığı zaman mide ile yemek borusu arasındaki kas açıklığı (sfinkter) gevşer ve bu durum da gastroözofageal reflüye sebep olabilir. Anestezi sırasında köpeğin konumunun yanlış olması ve anestezi öncesinde köpeğin duruma uygun bir şekilde aç bırakılmaması bu rahatsızlığa neden olabilir.

Gastroözofageal reflü riskini yükselttiğinden şüphelenilen konjenital hiatal herni rahatsızlığı bu hastalıkla ilişkilidir.

Genç köpeklerin bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır çünkü onların gastroözofageal sfinkterleri hala gelişiyor durumdadır. Uzun süreli veya kronik kusma ise diğer bir faktördür.

Tanı

En iyi tanı yöntemi genel olarak özofagoskopidir. Bu yöntemle yemek borusunun zarı dahili bir kamera kullanılarak görüntülenir. Bu yöntem, yemek borusu mukusundaki değişikliklerin gastroözofageal reflüye bağlı özofajit ile ilgili olup olmadığını belirlemek için en etkili yoldur. Özofagoskopi sayesinde mukus zarında düzensiz bir yüzey veya aktif kanama varsa ortaya çıkarabilir.

Alternatif tanılar arasında kostik maddenin yenmesi, yemek borusunda tümör veya farklı bir cisim, midenin üst tarafında bir fıtık (hiatal herni), boğaz, ağız hastalığı veya yemek borusu kaslarının düzgün bir şekilde yemeği mideye itme görevini gerçekleştirmemesine neden olan bir rahatsızlık (megaözofagus) yer alır.

Tedavi

Tedavi genellikle evde, bir ile iki gün boyunca yiyecekleri keserek ve ardından az yağlı, düşük proteinli öğünlerden oluşan bir diyet programı ile az miktarda ve sık sık beslemelerle yapılır. Yağ, sfinkterin gücünü azaltırken, protein mide asidinin salgılanmasını uyardığı için diyette yağ ve protein az miktarda olmalıdır.

İlaçlar bir diğer yöntemdir. Gastrointestinal prokinetik ajanlar olarak bilinen ilaçlar mide içeriğinin bağırsaklardan hareketini arttırır ve gastroözofageal sfinkteri güçlendirir. İlaçlar dikkate alınmadan diyette değişiklik yapılması tavsiye edilir.

Yaşam ve Yönetim

İlk tedaviden ve beslenme değişikliğinden sonra gastroözofageal reflünün gözlemlenmesi tavsiye edilir. Hastalığın belirtilerine dikkat edin. Düşük yağlı, düşük proteinli bir beslenmenin sürekli olarak devam etmesi gelecekteki rahatsızlığı önleyecektir bu yüzden yüksek yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Eğer köpek ilk tedaviye yanıt vermezse, tekrar bir özofagoskopi önerilebilir.

Önlem

Yüksek yağlı yiyecekler gastroözofageal reflüyü kötüleştirebilir. Bu yüzden düşük yağlı yiyecekler köpekler için sağlıklı olur.

Kaynak: https://www.petmd.com/dog/conditions/digestive/c_multi_gastroesophageal_reflux

Görsel Kaynak: https://pixy.org/6328116/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir