in

Kloroplast Nedir?

Kloroplast Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Enerji Yüklü Güneş Işığı Soğurucular

Tanım

Kloroplastlar bazı organizmaların fotosentez sürecinde önemli bir rol oynar. Kloroplast, güneş ışığından enerji soğurarak bunu şeker üretmede kullanır.

Şeker Üreticisi

Kloroplast, bitkiler ve algler gibi bazı ökaryotların hücre içerisinde bulunan yeşil bir organeldir. Fotosentez yapmakla görevlidir, yani organizmaların hayatta kalması için gerekli enerjiyi üretir. Bir kloroplast ışık enerjisini kullanarak karbondioksit (CO2) ve sudan (H2O) şeker oluşturur.

Birlikte Gelmek

Kloroplastların yapısı ve genomu (tamamlanmış gen dizilimi) erken dönem prokaryot mikroorganizmalarına çok benzer. Bu, mitokondri için de doğrudur. Bilim insanları, kloroplast ve mitokondrinin erken dönemde hücresel organizmaların hücreleri içine absorbe edilen prokaryotlar arasındaki etkileşimi tarafından ileri geldiğini düşünüyorlar. Bu olaya endosimbiyoz deniliyor.

Yeşil Görünüm

Kloroplastlar, güneş ışığını (özellikle de mavi ve kırmızı ışık) soğurarak yeşil ışığı yansıtan pigmentlerden oluşur. Bu yüzden de yeşil görünürler.

Sera Etkisini Yavaşlatır

İnsan hücrelerinin kloroplastı yoktur. Buna karşın onlar insan yaşamı için gereklidirler. Bitki ve alglerdeki bu organeller dünyadaki oksijen üretimini karşılar. Ayrıca fotosentez süreci esnasında büyük ölçüde CO2 soğurup bunun atmosferden kalkmasını sağlar yani sera gazının etkisini sınırlandırmaya yardımcı olurlar.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/chloroplast/?__cat=a-h

Görsel Kaynak: https://futurenow.ru/wp-content/uploads/2021/08/chloroplast.jpg

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir