in

Kaufman Oküloserebrofasiyal Sendromu

Kaufman Oküloserebrofasiyal Sendromu; Tanım, Sıklık, Nedenleri, Kalıtım Modeli, Hastalığın Diğer İsimleri

İçindekiler

Tanım

Kaufman oküloserebrofasiyal sendromu göz problemleri (okülo), zihinsel engel (serebro) ve ayırt edici yüz özellikleri (fasiyal) ile karakterize bir hastalıktır.

Kaufman oküloserebrofasiyal sendromuna sahip bireylerin çoğu alışılmadık derecede küçük bir kafa boyutuna (mikrosefali), zayıf kas tonusuna (hipotoni) sahiptir ve bazılarının beyninde (Şekil 1) yapısal anormallikler vardır. Hipotoni sebebiyle yürüme gibi motor becerilerini geliştirmede gecikirler. Zihinsel engel çok şiddetlidir. Etkilenen bireylerin çoğu konuşma becerisi kazanamaz.

Şekil 1: Beyin.

Göz anormallikleri ve bunların görme üzerindeki etkileri, Kaufman oküloserebrofasiyal sendromuna sahip kişiler arasında farklılık gösterir. Bu sendroma sahip bazı kişilerin anormal derecede küçük ve az gelişmiş gözleri (mikroftalmi) vardır; göz yapılarında eksik doku parçaları (kolobom); anormal derecede küçük ve kavisli kornea (mikrokornea); ya da göz ile beyin arasında sinyal taşıyan sinirlerin az gelişmişliği (optik sinir hipoplazisi) (Şekil 2) gibi göz problemleri vardır. Hastalarda şaşılık, miyop (Şekil 3), hipermetrop (Şekil 4) ya da alt göz kapağının içe doğru çevrilmesi (entropiyon) da oluşabilir.

Şekil 2: Kraniyal sinirler.

Kaufman oküloserebrofasiyal sendroma sahip kişiler tipik olarak karakteristik yüz özelliklerine sahiptirler. Yüksek derecede kavisli kaşlar, gözlerin iç köşeleri arasında artmış mesafe (telekantus), gözlerin iç köşelerini kaplayan deri kıvrımları (epikantal kıvrımlar), daralmış göz açıklığı (blefarofimoz), düşük göz kapakları (pitoz) ve gözlerin dış köşelerinin yukarı bakması (yukarı dönük palpebral aralık) gibi farklı yüz özellikleri bu bozukluğun göstergeleridir. Küçük loblara sahip düşük konumlu kulaklar ve kulağın ön kısmında deri büyümesi, sendromlu kişilerde görülen kulak anormalliklerindendir.

Şekil 3: Miyop.

Bu kişilerde burun, dar bir köprüye, geniş bir tabana ve aşağıya değil de öne doğru açılan burun deliklerine sahiptir. Etkilenen bireyler ayrıca düz yanaklara, burun ile dudak arasında olağandışı uzunlukta bir boşluğa, dar bir ağza ve normalden daha küçük bir çeneye (mikrognati) sahip olabilirler. Bunlara ek olarak kısa boy; işitme kaybı; solunum yolu, kalp, gastrointestinal sistem, cinsel organlar, böbrekler veya iskelet anormallikleri de bozukluğun belirtilerindendir.

Bozukluktan etkilenen kişiler yetişkinliğe kadar yaşayabilir ancak bu sendroma sahip kişi sayısı çok az olduğu için ortalama yaşam beklentileri kesin olarak bilinmemektedir.

Şekil 4: Hipermetrop.

Sıklık

Kaufman oküloserebrofasiyal sendromunun sıklığı bilinmemekle birlikte oldukça ender bir bozukluktur. Tıbbi literatürde sendromdan etkilenen en az 14 kişi tanımlanmıştır.

Nedenler

Kaufman oküloserebrofasiyal sendromu, istenmeyen proteinleri parçalayan bir hücre mekanizması olan ubikitin-proteazom sisteminde rol alan bir proteini üretmek için talimatlar sağlayan UBE3B genindeki mutasyonlardan kaynaklanır. Araştırmalar UBE3B proteinin doğumdan yetişkinliğe kadar sinir sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi ve diğer organ ve dokularda işlev gördüğünü göstermektedir. Ancak UBE3B proteinin parçalanmasına yardımcı olduğu diğer proteinler bilinmemektedir.

Kaufman oküloserebrofasiyal sendroma sahip olan UBE3B gen mutasyonlarının, düzgün çalışmayan, kararsız olan ya da hızla parçalanan anormal bir UBE3B proteini sebebiyle meydana geldiği düşünülmektedir. Bu proteinin işlevinin kaybı, hücrelerin bazı gereksiz proteinleri elimine etmesini engelleyerek beynin, gözlerin ve vücudun diğer kısımlarının gelişimi ve işlevleri ile ilgili problemlere yol açar. 

Kalıtım Modeli

Bu durum, otozomal çekinik (Şekil 5) bir modelde kalıtsaldır. Bu, her hücredeki genin her iki kopyasının da mutasyonlu olduğu anlamına gelmektedir. Otozomal çekinik bozukluğa sahip olan bir bireyin ebeveynlerinin her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasına sahiptir fakat tipik olarak durumun semptomlarını göstermezler.

Şekil 5: Otozomal çekinik kalıtım modeli.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Blefarofimozis-pitoz-entelektüel engellilik sendromu
  • BPIDS
  • KOS
  • Oküloserebrofasiyal sendrom, Kaufman tipi

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/kaufman-oculocerebrofacial-syndrome/

Görsel Kaynak: https://medlineplus.gov/images/PX000346_PRESENTATION.jpeg

Editör: Hazal Kalsın DEMİR

Ne düşünüyorsunuz?

15 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum