in

ITGA2B Geni Nedir?

ITGA2B Geni: Normal fonksiyon, Genetik Değişikliklere Bağlı Koşullar ve Genin Diğer İsimleri

İçindekiler

ITGA2B Geni: İntegrin Alt Birimi Alfa 2b

Normal Fonksiyon

Trombosit olarak isimlendirilmiş hücrelerin yüzey kısmındaki integrin alfaIIb / beta3 ismiyle bilinen bir çeşit reseptör kompleksinin alfaIIb isimli bir parçasını oluşturmaya yönelik direktifler, ITGA2B geni tarafından verilir. Kan pıhtıları için önemli bir bileşen olarak görülen trombosit hücreleri kanda dolaşırlar. İntegrin alfaIIb / beta3 oluşumu için alfaIIb alt birimi, ITGB3 geni aracılığıyla üretilen beta3 alt birimi ile bağ kurar. Her bir trombosit hücresinin yüzeyinde yaklaşık 80.000 ila 100.000 integrin aIIbß3 kopyası olduğu düşünülmektedir.

Pıhtı oluşumu esnasında, integrin aIIbß3 ve fibrinojen isimli bir tür protein arasında bağ oluşumu gözlenir. İntegrin aIIbß3 kompleksinin birbirine yakın trombosit hücrelerinden aynı fibrinojen ile bağ kurması sonucunda trombosit hücreleri bir araya toplanmış olur ve kan pıhtısı oluşumuna fayda sağlanmış olur. Kan pıhtılarının zarar görmüş kan damarlarını kapayarak daha fazla kan kaybını önlemesi sayesinde herhangi bir yaralanma durumundan sonra vücut korunmuş olur. Doğru şekilde kan pıhtısı oluşumunun sağlanması ve yaraların iyileşmesini hızlandırmak adına integrin aIIbß3, hücreler arasındaki boşluklarda gelişim gösteren çapraşık örgü proteinlerden başka kanda ve trombosit hücrelerinde bulunan proteinler ile de bağ kurabilir.

Genetik Değişiklikler ile İlişkili Sağlık Koşulları

Glanzmann Trombastenisi

ITGA2B geninde gelişim gösteren en az 200 gen mutasyonu doğrultusunda ender görülen, Glanzmann trombastenisi olarak adlandırılmış bir tür kanama bozukluğunun ortaya çıktığı gözlenmiştir. Bu rahatsızlığının gelişimine sebebiyet veren mutasyonlar, her bir hücredeki genin her iki kopyasında da görülür ve bunun sonucunda işlevsel integrin aIIbß3 oluşumunu sağlayan alfaIIb alt biriminin üretimi ve işleyişi sekteye uğrar. İşlevsel integrin aIIbß3 kompleksinin eksikliği durumu, fibrinojen ya da başka proteinlerin olması gereken şekilde bağlanmasını engelleyerek kan pıhtılarının oluşum sürecini de bozar. Trombosit hücrelerinin bir araya toplanmaması, bu rahatsızlığa sahip bireylerde uzun süreli ya da spontane şekilde gelişen kanama atakları ile sonuçlanır.

Diğer Rahatsızlıklar

Trombosit tipi kanama bozukluğu 16 olarak adlandırılmış bir başka kanama bozukluğu da ITGA2B geninde gelişen gen mutasyonlarından kaynaklı ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığa sahip bireylerde, Glanzmann trombastenisine sahip bireylerinkine benzeyen belirti ve semptomlar gözlenir. Bu belirti ve semptomlara sık görülen burun kanaması, diş etlerinde kanama ve deri altında görülen kanama yüzünden ciltte kırmızı veya mor lekelerin görülmesi örnek olarak verilebilir.

Glanzmann trombastenisinde görülenin aksine bu rahatsızlığa sebebiyet veren gen mutasyonları, her bir hücredeki genin yalnızca bir kopyasında meydana gelen mutasyondan kaynaklı ortaya çıkar. Bu mutasyonlar, pıhtı oluşumunun gözlenmediği koşullarda bile olağandışı halde aktif bazı integrin aııbß3’ün oluşumuna yol açar. Olağandışı derecede aktif olan bu protein, pıhtı oluşumu esnasında trombosit hücreleri ile bağ kurması gereken trombosit yüzeyine erişim gösteremez. Gereğinden fazla aktif yapıda olan integrin aIIbß3, trombosit hücrelerinin oluşum sürecinde pıhtılaşma proteinleri ile olmaması gereken bir biçimde bağ kurar ve bunun sonucunda da trombositler belirli bir şekle sahip olamamakla birlikte olması gerekenden büyük bir yapıya sahip olurlar. Olağandışı şekillere sahip trombosit hücreleri kısa ömürlü olurlar. Bu durumda trombosit sayıları azalır ve kan pıhtılarının oluşumu da bozulur.

Bu rahatsızlığa sebebiyet veren gen mutasyonlarının ITGA2B geninin yalnızca bir kopyasını etkilediği için normal yapıda integrinler ve trombosit hücreleri de oluşur. Bu durum hastalığın etkisindeki bireylerin neden daha hafif belirti ve semptomlar gösterdiğinin açıklaması olarak ifade edilebilir.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • AlfaIIb proteini
  • CD41
  • CD41B
  • GP2B
  • GPIIb
  • İntegrin alfa 2b
  • İntegrin alfa-IIb preproprotein
  • İntegrin, alfa 2b (IIb/IIIa kompleksinin trombosit glikoprotein IIb’si, antijen CD41)
  • İntegrin, alfa-2B
  • Trombosit fibrinojen reseptörü, alfa alt birimi
  • Trombosit glikoprotein IIb
  • Trombosit membran glikoprotein IIb

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/gene/itga2b/

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/1tye

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir