in

İstilacı Meyve Sineği ve Orman Ekosistemleri

İstilacı Meyve Sineği ve Orman Ekosistemleri Hakkında Bilgiler

Giriş

Güneydoğu Asya’dan getirilen istilacı benekli kanatlı drosophila (SWD), iyi bilinen bir meyve mahsulü zararlısıdır. Meyve derisinin mekanik korumasını yok ederek yumurtalarını bırakır ve daha fazla istila için bir giriş noktası sağlar. Yumurta birikmesi ve aşılanan mikroplar daha sonra çürümeyi hızlandırır ve sonuç olarak meyve çürür ve yenmez hale gelir. Bu küçük sineğin tarımda büyük ekonomik hasara neden olduğu bilinmekle birlikte, ormanlar gibi daha doğal ekosistemler üzerindeki ekolojik etkisi hakkında çok az şey biliniyor.

İsviçre Federal Orman, Kar ve Peyzaj Araştırmaları Enstitüsü WSL ve Ökobüro Biotopia’dan İsviçreli bilim adamları tarafından NeoBiota dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, SWD’nin diğer meyve yiyen türlerle güçlü bir şekilde rekabet ettiği ve varlığının çok uzaklara gidebileceği sonucuna vardı. ekosistemler için sonuçlara ulaşmak.

Araştırma ekibi, SWD yumurta birikintileri için toplam 12.000 meyveyi kontrol ederek 2020 Haziran ortasından Ekim ortasına kadar ormanlardaki 64 bölgede potansiyel konukçu bitkilerin kullanımını değerlendirdi. SWD saldırılarının meyve çürümesini tetikleyip tetiklemediğini belirlemek için yumurta birikiminden sonra meyve çürümesi belirtileri de kaydettiler. Ek olarak, SWD’nin sayıca fazla olacağını ve muhtemelen diğer meyve yiyen böcekleri geride bırakacağını varsayarak bölgedeki meyve sineği (drosophilid) faunasını izlediler.

Yazarlar, çalıştıkları 39 meyveli orman bitki türünün 31’inin meyvelerinde yumurta tortuları buldular ve 18 tür %50’den fazla saldırı oranı gösteriyor. Ayrıca, etkilenen bitki türlerinin %50’sinden fazlası, yumurta birikiminden sonra ciddi çürüme belirtileri gösterdi. Yumurta tortuları meyvelerin çekiciliğini değiştirebilir, çünkü bunlar kimyasal bileşimlerini ve renk, şekil ve yansıtıcı desenler gibi görsel ipuçlarını değiştirir , bu da kuşlar gibi tohum dağıtıcıların daha az meyve tüketmesine neden olabilir.

Çok sayıda istila edilmiş meyve göz önüne alındığında, önemli ekolojik etkiler beklenebilir. Prof. Martin, “Benekli kanatlı drosophila tarafından saldırıya uğrayan meyvelerin hızlı çürümesi, bu kaynak için rekabet eden diğer türler için mevcut olan meyvelerin kaybına neden olur ve kuşlar gibi dağıtıcılar tarafından meyve tüketiminin azalması nedeniyle tohum-dağılma karşılıklılıklarını bozabilir” diyor. M. Gossner, WSL’de entomolog. “Sinek çok sayıda çoğalırsa, hem tohum dağıtıcılar hem de bitkiler zarar görebilir.”

Yazarlar ayrıca, SWD’nin tuzak yakalamalarında güçlü bir şekilde temsil edildiğini ve baskın olduğunu bulmuşlardır ve SWD ne kadar bolsa, daha az miktarda doğal drosophilidler olduğunu göstermiştir. Bu, istilacı türlerin yerli topluluklar üzerindeki ek olumsuz etkilerine işaret ediyor.

Devam eden iklim değişikliği ile, daha yüksek ortalama ve kış sıcaklıkları büyük olasılıkla daha kısa üretim sürelerine ve daha düşük kış ölümlerine yol açacağından, bu potansiyel olarak şiddetli ekolojik etkiler ılıman ormanlarda artabilir, bu da sonunda orman meyveleri üzerindeki baskıyı ve ormanların rekabet gücünü daha da artıracaktır. Yazarlar, yerel drosophilidler üzerinde SWD’nin olduğunu belirtiyor.

Kaynak: https://phys.org/news/2022-11-invasive-fruit-pose-threat-forest.html

Görsel Kaynak: https://www.istockphoto.com/tr/foto%C4%9Fraf/meyve-sinekleri-muz-%C3%BCzerinde-s%C3%BCr%C3%BCnen-bir-kitle-gm914198064-251628453

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir