in , ,

Gelincik Üretrasındaki Kistler Nedir?

Gelinciklerde Ürogenital Kistik Hastalık: Tanım, Belirti ve Tipleri, Nedenleri, Tanı, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Hastalığa sahip olan gelinciklerin mesanelerinin üst kısmında, idrar yolunu çevreleyen kistler oluşur. Prostat kanalları yüzünden meydana gelebilen bu kistler büyüktür. Bir veya daha fazla kist oluşabilir ve bu kistler genellikle üretranın tamamını veya bir kısmını tıkarlar.

Tıkanıklık sebebiyle kistler, sadece üretraya baskı yapmakla ve idrar yaparken ağrıya neden olmakla kalmaz ayrıca, bakteriyel enfeksiyona da sebep olabilir. Ürogenital Kistik Hastalık, erkek gelinciklerde dişi gelinciklere göre daha fazla görünür ve genellikle ilkbahar mevsiminde ortaya çıkar.

Belirtiler ve Tipler

  1. İdrar yaparken kasma ihtiyacı ve ağlama (bazen dışkılama sırasında da gerçekleşir),
  2. İrin benzeri akıntı,
  3. Karın şişliği,
  4. Mesanenin yakınında içerisinde sıvı olan sert kütleler.

Tıkanıklığı veya ikincil enfeksiyonları bulunan gelinciklerde, uyuşukluk ve depresyon belirtileri görülebilir veya yeme isteği kaybolabilir (Anoreksiya).

Nedenler

Kistler genellikle, cinsiyet hormonlarının (Östrojen, Androjen) yüksek seviyede üretiminin sonucu olarak meydana gelir. Fakat nadir de olsa prostattaki kistlere, prostat tümörleri sebep olabilir.

Tanı

Veteriner Hekiminiz önce, diğer Üriner Hastalıkları ayırmak için gelinciğin kan ve idrar testini yapacaktır. Normal olmayan düzeyde kan şekeri ve hormon, Ürogenital Kistik Rahatsızlığı’nın en önemli göstergeleridir. Kistler ayrıca, karın röntgeni (kontrastlı veya kontrastsız) ve ultrason yoluyla da belirlenebilir. Kistler mevcutsa Veteriner Hekiminiz, daha detaylı inceleme için bir sıvı örneği alınmasını tavsiye edebilir.

Tedavi

Prostat veya Adrenal Hastalık belirtilerin durumuna göre, Tıbbi veya Cerrahi olarak tedavi edilebilir. Örnek olarak, üretranın tamamen tıkanması veya büyümüş olan bezlerin çıkarılması gerektiği zaman cerrahi yöntemler kullanılır. Eğer sorun bunlar değilse altta yatan nedenleri çözmek ve gelinciğin durumunu kararlı hale getirebilmek için Antibakteriyel Tedavi, Hormonal Yönetim ve Sıvı-Elektrolit Tedavisi kullanılır.

Yaşam ve Yönetim

Cerrahi Yöntem ile tedavi sonucunda kist, iki veya üç günde küçülebilir. Aynı zamanda prostat da ameliyat sonrası tedavi ile haftalar veya aylar arasında yavaş yavaş küçülebilir. Bu süre boyunca gelinciğin aktivitesi sınırlandırılmalıdır.

Önlem

İleri yaşlarda kısırlaştırma işlemi, hastalığın riskini azaltabilir. Kendi gelinciğiniz için bu durumun uygun olup olmadığını öğrenmek için Veteriner Hekiminize danışınız.

Kaynak: https://www.petmd.com/ferret/conditions/urinary/c_ft_urogenital_cystic_disease

Görsel Kaynak: https://www.istockphoto.com/tr/foto%C4%9Fraflar/ferret

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir