in

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan ŞaşkınŞaşkın

Fotoperiyodizm

Fotoperiyodizm Hakkında Genel Bilgiler

Tanım

Bitkilerin gün uzunluğuna karşı verdiği tepkiler vardır. Bitkiler bu duruma göre iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar uzun gün bitkileri ve kısa gün bitkileridir. Işık şiddetine karşı bazı bitkiler duyarlı olmasa da bazı bitkiler için çiçek açmak gibi olayları belirlemektedir.

Bitkilerin gün uzunluğuna göre gelişim göstermesi olayına fotoperiyodizm adı verilmektedir. Gün uzunluğu kritik periyodun üzerinde olduğu durumlarda kısa gün bitkilerinde çiçek açması gerçekleşmez, vejetatif kısımlar dehşet biçimde gelişir, gigantizm meydana gelir ve hayat döngüsü geç tamamlanmış olur.

Kısa gün bitkisine örnek olarak soya fasulyesi deneysel şartlarda 110 günde 12 saat fotoperiyotta açtığı halde, 27 günde 5 saat periyotta çiçek açtığı belirtilmiştir. Fetoperiyod sadece bitkiler için değil, böceklerin gelişiminde de etkili olduğu görülmüştür.

Kısa gün koşullarında Bupalus piniarius daha hızlı gelişmektedir. Araschia levena renk polimorfizminin fotoperyodizme bağlı olduğu görülmüştür. Uzun gün bitkileri genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında çiçeklenme olan bitkilerdir. Uzun gün bitkilerinin günde en az 12-14 saat ışığa ihtiyaçları vardır. Uzun gün bitkilerine örnek olarak buğday, şekerpancarı, arpa ve turp verilebilir.

Fotoperiyod: Bitkilerde gelişme, büyüme, çiçeklenme, durgunluk döneminin başlaması, yaprakların dökülmesi gibi fizyolojik olayları etkiler.

Kaynaklar: 

  1. https://www.yenibiyoloji.com/fotoperiyodizm-uzun-kisa-ve-notr-gun-bitkileri-3467/
  2. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/18601
  3. https://www.biyologlar.com/fotoperiyodizm-nedir

Görsel Kaynak: http://www.lifescienceguru.com/research-assistant-positions-vacant-dept-microbiology-kgmu/

Editör: Hazal Kalsın DEMİR

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir