in ,

EntellektüelEntellektüel

Fener Balığı Nedir?

Fener Balığı Hakkında Bilgiler…

İçindekiler

Tanım

“Fener Balığı, avlarını şüphelendirmeden çekebilmek için baş kısmında cazibeli bir ışıltıya sahiptir.”

Fener Balığı
Görsel 1

“Fener balığı, bazıları güneş ışığının neredeyse hiç olmadığı 1830 metreden daha derinlerde yaşayan derin deniz yırtıcılarının bir takımıdır.”

Fener Balığı
Görsel 2

Fener balığını, tuhaf görünümü, keskin dişleri ve başın üstünden uzanan biyolüminesans cazibesi ile çok iyi bilinir. Biyolüminesans cazibesi özelliği gerçekten nadir bir derin deniz canlısı olmasını sağlar. Bu cazibe belki de adaptasyonların en dikkat çekenidir ve kendi soyu için en önemli kazandığı adaptasyondur. Işık yayan bakterilerle dolu, balık onları yakalamak için pusuda beklerken farketmeyen avlarını kendine çeker.

Fener Balığı Hakkında 3 İnanılmaz Gerçek!

Genetik analizlere dayanarak fener balıklarının ilk olarak 100 ya da 130 milyon yıl önce Kretase Döneminde evrimleştiği düşünülmektedir.

“fishing rod”nın cazibesi aslında sırt yüzgecinin değiştirilmiş bir omurgasıdır.

En çok etkileyici gerçeklerden biri, bazı fener balığı türlerinin “fishing rod” gelen ışığa ek olarak parlayan biyolüminesan organa sahip olmasıdır. Bunlar, karanlıkta gezinmelerine yardımcı olacak uyarlamalar olabilir.

Fener Balığı Sınıflandırması ve Bilimsel Adı

Fener balığının bilimsel adı Lophiiformes’dir. Bu, kret anlamına gelen Yunanca lophius kelimesinden türemiştir.

Fener Balığı Türleri

11 farklı familyaya yayılmış 200’den fazla fener balığı türü vardır. Bunlar en iyi bilinen türlerden bazılarıdır.

  • Kambur Fener Balığı: Bu tür, şimdiye kadar keşfedilen ilk fener balıklarından biriydi ve hala bir fenerbalığının nasıl göründüğüne dair algıları şekillendiriyor. Keskin dişleri ve uzun bir cazibesi ile okyanusu derinliklerine kadar takip eder.
  • Maymun Balığı: Kaz balığı olarak da bilinen maymunbalığı , kıta sahanlıklarında yüzeye yakın yerlerde yaşayan ve insanların yakalamasını sağlayan bir fener balığı ailesidir. fener balığı türlerinden daha yakındır.
  • Frogfish: Bu, kamuflaj ve avı cezbetmek için vücudu her türlü benzersiz dikenler, dikenler, uzantılar ve hatta alglerle kaplı bir tropikal balık ailesidir. Bazı türler, çevredeki ortama uyması için renkleri değiştirme yeteneğine bile sahiptir. Neredeyse aralarında yüzdükleri taşlara veya mercanlara benziyorlar.

Fener Balığı Görünümü

Fener balığı her türlü garip şekil ve boyutta gelir. Yuvarlak görünüm en iyi bilinen olsa da, bazı türler çok uzun ve hatta köşelidir. Hilal şeklindeki ağızları, avı yakalamak için içe doğru açılı birçok belirgin dişe sahiptir. Bazı türlerin parlak cazibesini gizlemek veya ortaya çıkarmak için kafalarının üstünde kaslı bir deri kapağı vardır; biyolüminesans yaydığı organı düz, kavisli veya kancalı olabilir. Renkleri normalde koyu kahverengi ve gri arasında değişir, ancak bazıları yeşil-sarı ve kırmızıdır.

Fener balığı, tüm hayvanlar alemindeki en güçlü cinsel farklılıklardan birine sahiptir. Erkek dişiden çok daha küçüktür ve bir çekici özelliği olmayabilir. Hatta bazen tamamen farklı bir tür gibi görünebilir. Erkekler sadece 30 cm uzunluğundayken, dişiler ise bir buçuk metreye kadar ulaşabilir.

Fener Balığı
Görsel 3: Deniz tabanında bir fener balığı.

Fener Balığı Dağılımı, Nüfusu ve Habitatı

Fener balığı, dünya çapında kıta sahanlıklarından deniz tabanına kadar her yerde bulunur. Birçoğu en az endişe verici olarak listelenmiş olsa da, habitatlarının aşırı derinlikleri nedeniyle doğru bir popülasyon değerlendirmesi yapmak zordur.

Fener Balığı Yırtıcıları ve Avı

Fener balığı, besin zincirinin tepesine yakın bir yerde, diğer birkaç büyük yırtıcının dolaştığı derin deniz habitatında bulunur.

Fener Balığını Ne Yiyor?

Fener balıklarına doğal ortamlarında insanlar ve belki daha büyük balıklar (köpekbalıkları gibi) dışında çok az yırtıcı hayvan saldırır .

Fener Balığı Ne Yer?

Kabuklular ve balıklar (özellikle karides) beslenmelerinin büyük kısmını oluşturur. Fener balığı avını yakalamak için genellikle ışığı titreştirir ve suda ileri geri hareket ettirir. Bazı türler o kadar açgözlüdür ki, tüm vücutları kadar büyük bir av yedikleri belgelenmiştir.

Fener Balığı Üreme ve Ömrü

Fener balığı iki farklı üreme yöntemi geliştirmiştir. Birincil ve daha geleneksel üreme yöntemi, dış döllenmedir. Çift birlikte yakın bir fiziksel birliktelik oluştursa da, dişi yumurtalarını suya bırakırken erkek spermlerini onları döllemek için serbest bırakır. Erkek daha sonra başka bir dişi ile tekrar üremekte özgürdür.

İkincil yöntem, tüm hayvanlar alemindeki en eşsiz üreme adaptasyonlarından biridir. Bu, çiftleşme çiftler arasında tamamen simbiyotik bir ilişki içerir. Erkek uygun bir eş bulduğunda, etini ısırarak  vücuduyla kan damarı seviyesine kadar kaynaşma sürecine başlar. Sperm karşılığında, dişinin vücudundan doğrudan besinleri alır. Bu türlerin erkekleri oldukça gelişmemiş bir anatomiye sahip olabilir; genellikle besin için bağımlı oldukları bir eş ile simbiyotik ilişki kurmadan önce, kendi başlarına yiyecek bulmakta zorlanırlar. Bu benzersiz stratejinin nasıl geliştiğine dair birkaç teori var. Önde gelen teorilerden biri, başka bir eş bulma şansı düşük olduğunda düşük nüfus yoğunluğuna yanıt olarak evrimleşmesidir.

Üreme yönteminden bağımsız olarak, gelişimin geri kalanı benzer şekilde ilerler. Tek bir dişi fener balığı, genellikle milyonlarca jelatinimsi bir maddeyle kaplı yumurtayı doğal ortamına serbest bırakabilir. Gebelik,  birkaç gün ya da birkaç hafta arasında yani yavrular yumurtadan çıkmaya hazır olana kadar sürebilir. Ne yazık ki, erken fener balığı gelişimi hakkında hala bilmediğimiz birçok gerçek vardır. Tahminen, üretilen yumurta sayısı göz önüne alındığında, genç bireyler arasında erken yıpranma oldukça yüksektir. Yetişkinliğe kadar hayatta kalan birkaç bireyin sağlam bir ömrü vardır. Bazı dişiler doğal habitatında 25 yıla kadar yaşayabildiği de unutulmamalıdır.

Balıkçılık ve Yemek Pişirmede Fener Balığı

Derin deniz fener balığı, eğlence veya ticari balıkçılıkta çok yaygın değildir. Ancak Lophiidae familyasından “kaz balığı” dünyanın birçok yerinde lezzetli olarak kabul edilir. Etleri buharda pişirilebilir, sote edilebilir, ızgarada pişirilebilir, kızartılabilir ve fırınlanabilir.

Kaynak: https://a-z-animals.com/animals/anglerfish/

Görsel Kaynak: https://a-z-animals.com/media/2021/08/Anglerfish-on-seafloor.jpg

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir