in

ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı ÇılgıncaÇılgınca

Estradiol Hormonu Nedir?

Estradiol (Östradiol)

İçindekiler

Tanım

Üç östrojen arasında en güçlüsü olarak bilinen östradiol (E2), diğer adıyla estrodial, dişi üreme sisteminde çok önemli bir yere sahiptir. Estradiol vücutta doğal olarak üretilebilen üç östrojen hormonundan birisidir. Estradiol her iki cinsiyette de bulunsa da, kadınlar erkeklere göre çok daha yüksek estradiol seviyesine sahiptir.

Östradiol Ne İş Yapar?

Estradiol hormonu kadın vücudunda çeşitli görevlere sahip bir hormondur. Bu hormonun esas görevi üreme sistemini olgunlaştırmak ve korumaktır. Artan estradiol seviyesi, adet döngüsü zamanında yumurtanın olgunlaşmasını ve döllenmiş bir yumurtanın rahim zarına tutunabilmesi için rahim zarının kalınlaşmasını sağlar. Bu hormonun esas üretim yeri kadınların yumurtalıklarıdır bundan kaynaklı kadınların menopoz evresi yaklaştıkça yanı yaşlandıkça bu hormonun üretiminde ciddi düşüşler gerçekleşir.

Erkelerde üretilen uygun seviyedeki estradiol hormonu, kemik bakımına, nitrik oksit üretimine ve beyin foksiyonlarına katkı sağlar. Erkekler kadınlara göre bu hormona çok daha düşük seviyelerde sahip olmalarına rağmen sistemlerinin düzenli çalışması için bu hormona ihtiyaçları vardır.

Östradiol Seviyesiyle İlgili Hangi Sorunlar Oluşabilir?

Kadınlarda bulunan fazla estradiol hormonu kabızlık, cinsel istek kaybı  ve depresyon ile ilişkilendirilmektedir. Estradiol hormonu seviyesi çok yüksek seviyelerde ise bu meme ve rahim kanseri riskini arttırabilir ayrıca kardiyovasküler kanserlere de yol açabilir. Östradiol seviyesi yüksek olan kadınlarda kilo alma problemi ve adet döngülerinde aksamalar  sorunlar oluşabilir. erkeklerde östradiol seviyesinin yüksek olması kadıncıl özelliklerin gelişmesine cinsel yönden kayıplara ve kas tonusunda kayıplara neden olabilir.

Eğer vücutta yeterine östradiol yoksa kemik gelişiminde aksamalar ve yetişkinlerde osteoporoz adı verilen bir kemik rahatsızlığı görülebilir. Kızlar düşük östradiol seviyelerine sahip olurlarsa ergenlikte gecikme yaşayabilirler. Ani duygu değişimleri de düşük östradiol seviyesi ile ilişkilendirilmiştir.

Estradiol ve Menopoz Nasıl ilişkilendirilir?

Estradiolun etkisi, menopoz yaşayan kadınlarda açık bir şekilde görülebilmektedir. Bu dönemde kadınlarda yumurtalıklar yeterince östradiol üretemediğinden adet döngüsü durur. Bu değişim genellikle ani ruh hali değişimlerine, vajinal kuruluğa, sıcaklamaya, gece terlemelerine neden olur. Bu semptomlar menopoz ile ilişkilendirilmektedir.

Menopoza giriş kadınların  tedavisi görmesi gerekir mi?

Yakın dönemde bir çok kadın menopozun belirtilerini azaltabilmek için bir hormon replasman tedavisi (HRT) şekli olarak östradiol ile  birlikte genellikle hap jel veya yama ile tedavi gördüler. HRT bu semptomları iyileştirmede etkili olsa da, son araştırmalar, artmış kan pıhtılaşması, kalp hastalığı ve felç ve meme kanseri riski gibi HRT ile ilişkili bazı riskler göstermiştir. HTR’yi düşünen kadınlar yaş, yaşam durumu, sağlık durumu gibi faktörler bu durumu etkileyebileceğinden kısa süre içerisinde doktorları ile iletişime geçmelilerdir.  Menopoz evresine girmiş kadınlara hormon kullanılmayan şekilde de yardımcı olacak seçeneklerde vardır.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/estradiol

Editör: Seray YETKİN

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir