in

COVID Virüsünü ve E. coli’yi Öldüren Fütüristik Kaplama

Hastane Kumaşları ve Spor Giyim İçin Fütüristik Kaplama, COVID Virüsünü ve E. coli’yi Öldürüyor

Giriş

UBC’deki araştırmacılar, COVID-19’a neden olan virüsün bulaşıcılığını, %90’a kadar azaltan neredeyse her kumaşa uygulanabilen, düşük maliyetli, toksik olmayan bir kaplama oluşturdular.

Araştırmacılar, kumaşın ışığa maruz kaldığında sterilize edici oksijen formları üreten bir molekül içeren bakteri öldürücü bir polimer çözeltisine daldırdı. Daha sonra çözeltiyi katılaştırmak için ultraviyole (UV) radyasyonu kullandılar ve kaplamanın kumaşa yapışmasını sağladılar. Kıdemli yazar ve kimya profesörü Dr. Michael Wolf (kendisi), “Bu kaplama hem pasif hem de aktif antibakteriyel özelliklere sahiptir, dokunulduğunda mikropları anında öldürür ve daha sonra güneş ışığı kumaşa çarptığında güçlenir.” diyor.

Wright’a göre, her iki bileşen de insan tüketimi için güvenlidir ve tüm süreç oda sıcaklığında yaklaşık bir saat sürer. Aynı zamanda kumaşı hidrofobik yapar, bu da mikroorganizmaların ona tutunma olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir ve kumaşın mukavemeti üzerinde hiçbir etkisi yokmuş gibi görünür.

Ek olarak, kaplama tıbbi malzemeler, maskeler ve spor giyim uygulamaları ile pamuk, polyester, denim ve ipek dahil hemen hemen her kumaşta kullanılabilir. Diğer benzer yöntemler kimyasal atık üretebilir, çok fazla enerji gerektirebilir veya pahalı ekipman gerektirebilir, ancak Wright’a göre UBC süreci basit ve ucuzdur. “Tek ihtiyacımız olan bir beher ve bir ampul ve hepsini ocakta yapabileceğime eminim.”

Araştırmacılar, kaplamanın böcek öldürme özelliklerini test etmek için, hastane kaynaklı enfeksiyonların yaygın kaynakları olan Escherichia coli (E. coli) ve Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) bakteri çorbalarına kaplanmış bezi batırdılar. 30 dakika sonra canlı E. coli bakterisinin %85’inin kaldığını keşfettiler, bu oran işlenen materyal aynı süre boyunca yeşil ışığa maruz bırakıldığında %3’tü. Benzer şekilde, canlı MRSA mikroplarının %95’i yeşil ışığa maruz kaldıktan sonra varlığını sürdürerek %35’e düştü. Dört saat sonra mikrop kalmamıştı.

Wright’a göre, güneş ışığı veya floresan ışıklarında yeşilin daha düşük yüzdesi göz önüne alındığında, ekip bu ışık kaynaklarına maruz kalan kumaşlar için benzer ancak daha az ciddi sonuçlar bekliyor. “Özellikle Kuzeybatı Pasifik’te hava her zaman güneşli olmaz. Dolayısıyla, her zaman bu pasif koruma katmanına sahip olacaksınız ve fazladan bir koruma katmanına ihtiyacınız varsa, aydınlık bir odaya adım atabilir veya bezi bir yere koyabilirsiniz.”

Araştırmacılar ayrıca kaplamanın, kaplanmış bezi bir virüs partikülü çözeltisine batırarak ve ardından canlı hücrelere çözeltiyi bulaştırarak COVID-19‘a neden olan virüs olan SARS-CoV-2’nin bulaşıcılığını azaltıp azaltmadığını da test etti. Pasif niteliklerin virüse karşı etkisiz olduğu gösterildi, ancak tedavi edilen kumaş iki saat yeşil ışığa maruz kaldığında SARS-CoV-2‘nin bulaşıcılığı %90’a kadar azaldı. Viroloji profesörü olan ortak yazar Dr. François Jean (diğer bir deyişle, UV-kumaş ve ışıkla işlenmiş virüs ile enfekte olmuş hücrelerde, virüs sinyali miktarının sadece onda biri tanımlandı” diyor. Dr. Jean’in 2010 yılında Dr. Jean tarafından geliştirilen son teknoloji seviye üç biyo-çevreleme laboratuvarı olan UBC FINDER’daki ekibi, yeni kumaşın SARS-CoV-2’ye karşı etkinliğini gösterdi.

Wright’a göre, araştırmacılar bakterileri öldürmek için aktif kimyasalın %7’sini tutan 18 santimetrekarelik bir kumaş parçasının gerekli olduğunu keşfettiler, ancak bunu %23 ağırlığa çıkarmak kumaşın verimliliğini dört kat daha az malzeme kullanırken artırdı.

Araştırmacılar ayrıca kumaşı 24 saatten fazla yeşil ışığa maruz bırakmanın oksijenin sterilize edici formlarını üretmediğini keşfettiler ve bu da bunun daha fazla araştırılması gereken bir alan olduğunu gösteriyor. Bu, giysiler uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında meydana gelen renk solmasına benzer.

Dr. Jean, “Bu yeni UBC teknolojisine dayanan biyo-üretim yüz maskeleri, özellikle Omicron gibi yüksek oranda bulaşıcı SARS-CoV-2 endişe verici varyantları için, COVID-19 ile mücadelede cephaneliğimize değerli bir katkı olacaktır.” İnsanların terlemeye meyilli olduğu bölgelere ‘kokusu önleyici’ bir kaplama uygulanarak kokuşmamıza neden olan bakterileri yok eder. Dr. Wolf’a göre, hastane kumaşı ve spor giyim firmaları bu teknolojiyi kullanmakla zaten ilgileniyor ve üniversite, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir patent başvurusunda bulundu.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220210114123.htm

Görsel Kaynak:https: https://www.petersons.com/blog/coronavirus-what-you-need-to-know/

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir