in

Cladosporium cladosporioides Nedir?

Cladosporium cladosporioides Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Kendi arka bahçenizdeki plastik yiyici

Tanım

Açık havada, çürüyen organik maddelerde ya da küflenen sandviçinize kadar çok yaygın görülen mantar türüdür.

Cladosporium cladosporioides plastik bir madde olan poliüretanı sindirilmesini sağlayan enzimleri üretir. Bunun yanında diğer mantarlar için antimikotik olarak isimlendirilen öldürücü maddeleri de üretir. Cladosporium cladosporioides fungusu hem büyüleyen plastik kirliliği sorunu için hem de tarımda doğal bir pestisit olarak kullanımı için araştırılması çok ilginçtir.

Plastik Yiyici

Yapılan çalışmalar Cladosporium cladosporioides en iyi plastik parçalayıcı fungus türlerrinden biri olduğunu göstermiştir. Çalışmaya göre deneyde Cladosporium cladosporioides’in üzerine yerleştirilen plastiğin %87 lik kısmını sadece iki hafta içinde sindirildiği tespit edildi. Bu fungus türünün özel enzimleri plastik maddede molekül bağlarını koparır. Bu özel enzimlerin, plastiğin geri dönüşümünde kullanılabilir olması için sürecin aydınlatılıp optimize edilmesiyle mümkün olabilir.

Funguslar, bulundukları ortamı temizleme yetenekleriyle bilinirler. örneğin istiridye mantarları en büyük mikroplastik kaynaklarından biri olan sigara izmaritleriyle beslenebilir. Her yıl 845.000 ton sigaranın doğaya karışır ve 15 yıl içinde mikroplastik formuna ayrılır. İstiridye mantarı mikroplastikleri sindirir ve besinlerini bu süreçten alır.

Doğal Pestisitler Olarak Mikroorganizmalar

Cladosporium cladosporioides‘in bulunabileceği yerlerden biri de topraktır. Burada diğer mikroorganizmalarla rekabet eder. Besin, yer ve su rekabetinde diğer fungus türlerini öldüren maddeler üretir. Bu fungusların çoğunlukla bitkiler için patojen olması sebebiyle araştırmacılar Cladosporium cladosporioides türü çok ilgilerini çekmektedir.

‘Hangi maddeler diğer mantarları öldürür?’ ve ‘Hangi yollarla?’ sorularını cevaplanması halinde hastalık ve zararlılardan bitkileri sürdürülebilir bir şekilde korumak için fungusları ve bakterileri kullanabiliriz. Doğal pestisit olarak tek başına Cladosporium cladosporioides kullanılamaz. Tarım yapılan topraklar incelendiğinde bitkilerde enfeksiyona sebep olan patojenlerden koruyan çok sayıda bakteri ve fungus türü mevcut olduğu görülür. Bu durum, bitki ve mikroorganizma arasındaki mutualist etkileşime de örnek olarak verilebilirdir. Bu mutualist etkileşimi açıklamak gerekirse mikroorganizmalar bitkilerden besin almalarının karşılığında patojenleri uzak tutan maddeler üretirler.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/cladosporium-cladosporioides/?__cat=a-h

Görsel Kaynak: https://microbak.ru/obshhaya-xarakteristika-mikrobov/gribi/chto-takoe-plesen.html

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir