in

HavalıHavalı ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı ÇalışkanÇalışkan

CHST3 ile İlişkili İskelet Displazisi

CHST3 ile İlişkili İskelet Displazisi; Tanım, Sıklık, Nedeni ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

CHST3 ile İlişkili İskelet Displazisi, kemik ve eklem bölgelerinde oluşan anomalilerin gün geçtikçe kötüleşmesiyle karakterize edilen genetik bir bozukluktur. Bu hastalığa yakalanan bireylerde, belirli fizyolojik bozukluklar da görülmektedir. Normal standarttan daha kısa olacak şekilde boy kısalığı ve oluşan eklem çıkıkları örnek verilebilir. Konjenital olarak genellikle diz,kalça ve dirsek bölgeleri en sık etkilenen bölgeler arasındadır. İçe ve dışa dönük ayak sendromları ayrıca görülmektedir. Bu durum, hastanın geniş eklemlerinden dolayı sınırlı hareket kabiliyetine neden olmaktadır. Ayrıca görülen anormal omurga eğriliği de hem hareketlerin koordinasyonunu hem de aralığını etkilemektedir. CHST3 ile İlişkili İskelet Displazisi, genel itibariyle kemik ve eklem bölgeleriyle ilişkili olmasına karşın kalp yetmezliği gibi durumları da nadir etkilediği görülmüştür.

Araştırmacılar bu hastalığa başlarda özel bir isim vermeyi düşünmediler. Zira hastalık, Larsen Sendromuna oldukça benzemekteydi. Larsen Sendromu da otozomal resesif olan başka bir iskelet bozukluğudur. Durumu tanımlamak için Spondiloepifizyal Displazi, Umman tipi Humero-spinal Dizostoz ve Çoklu Dislokasyonlu Kondrodisplazi gibi isimler kullanılmıştır. Sonuç olarak, CHST3 geninde meydana gelen mutasyonların sebep olduğu iskelet bozukluklarından dolayı da hastalık CHST3 ile İlişkili İskelet Displazisi olarak adlandırılmıştır.

Sıklık

CHST3 ile İlişkili İskelet Displazisi’nin toplumda ki görülme sıklığı tam olarak bilinmemektedir. Araştırmalara göre, 30 kişiden fazla etkilenen hasta rapor edilmiştir.

Nedenler

İsminden de anlaşılacağı üzere, CHST3 geninde meydana gelen mutasyonların iskelet bozukluklarına neden olduğu bilinmektedir. Genin işlevlerine bakıldığında, CHST3 geni C6ST-1 adlı bir proteinin üretiminden sorumludur. Bu protein ise normal kıkırdak gelişiminde rol oynamaktadır. Kıkırdaklar oldukça dayanıklı fakat bir o kadar da esnek yapıda olan iskelet yapılarıdır. Erken gelişim sürecinde iskeletin büyük bir kısmını kıkırdaklar oluşturmaktadır. Gelişim sürecinin ileri ki aşamalarında çoğu kıkırdak kemiğe dönüşmektedir. Fakat kulak ve burun gibi organları oluşturan kıkırdak yapıları olduğu gibi kalmaktadır. CHST3 genindeki mutasyonlar, C6ST-1 enziminin aktivitesini azaltır veya ortadan kaldırır. Bu enzimin eksikliği, normal kıkırdak ve kemik gelişimini bozarak CHST3 ile İlişkili İskelet Displazisi ile ilişkili anomalilere neden olur.

Kalıtım Modeli

Bu hastalık temelde otozomal resesif bir şekilde kalıtılır. Bu da her hücrede genin iki kopyasının da mutasyona sahip olduğu anlamına gelmektedir. Otozomal resesif olan bir bireyin ebeveynlerinin her biri, mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak tipik olarak durumun semptomlarını göstermezler.

 Hastalığın Diğer İsimleri

  • Otozomal Resesif Larsen Sendromu
  • CDMD
  • Çoklu Çıkıkla Karakterize Kondrodisplazi
  • Humero-spinal Dizostoz
  • Lüksler ile SED, CHST3 tipi
  • SED, Umman tipi
  • Konjenital eklem çıkıkları ile karakterize Spondiloepifiz Displazisi
  • Spondiloepifizal Displazi, Umman tipi

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/chst3-related-skeletal-dysplasia/#resources  

Görsel Kaynak: https://www.kuantumtedavi.com/eklem-hastaliklari/osteortrit/

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir