in

CHRNA2 Geni Nedir?

CHRNA2 Geni; Normal İşlevi, Sağlık Koşulları ve Diğer İsimleri…

İçindekiler

CHRNA2 Geni: Kolinerjik Reseptör Nikotinik Alfa 2 Alt Birimi

Normal Fonksiyon

CHRNA2 geni, bir “nöronal nikotinik asetilkolin reseptörü (nAChR)” adı verilen daha büyük bir proteinin bir parçasını (alt birim) yapmak için talimatlar sağlar. Her nAChR proteini, beş alt birimin, genellikle iki alfa (α) ve üç beta (β) alt birimin birleşiminden oluşur. Birçok farklı kombinasyon mümkündür ve her bir nAChR proteinin özelliği, hangi alt birimleri içerdiğine bağlıdır. CHRNA2 geni, α2 olarak bilinen bir alt birimin üretilmesinden sorumludur. Bu alt birim ile yapılan nAChR proteinlerinin spesifik işlevi hakkında çok az şey bilinmektedir.

Beyinde, nAChR proteinleri yaygın şekilde dağılır ve sinir hücreleri (nöronlar) arasındaki kimyasal sinyalleşmede önemli bir rol oynar. Proteinler kanal görevi görerek kalsiyum, sodyum ve potasyum içeren yüklü atomların (iyonların) hücre zarını geçmesini sağlar. Bu kanallar asetilkolin adı verilen bir beyin kimyasalı (nörotransmitter) üzerine bağlandığında açılır. Kanallar ayrıca tütündeki bağımlılık yapıcı madde olan nikotine cevaben açılmaktadır.

Nöronlar arasındaki iletişim, bir nörondan salınan ve komşu nöronlar tarafından alınan nörotransmitterlere bağlıdır. Bu kimyasalların salınımı ve alımı, sinyallerin nöronlar arasında verimli ve doğru bir şekilde geçişini sağlamak için sıkı bir şekilde düzenlenir. Araştırmacılar, nAChR kanallarının nörotransmitterlerin normal salınımını ve alımını kontrol etmede önemli bir rol oynadığına inanmaktadır.

Uyku ve uyarılma, yorgunluk, endişe, dikkat, ağrı algısı ve hafıza gibi çok çeşitli beyin fonksiyonları nAChR kanallarına bağlıdır. Kanallar ayrıca doğumdan önce aktiftir ve bu da erken beyin gelişimine dahil olduklarını gösterir.

Beyindeki nAChR kanallarını hedef alan en az bir ilaç, insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için geliştirilmiştir; bu kanalları hedef alan diğer ilaçlar şizofreni, Alzheimer hastalığı ve ağrı tedavisi için incelenmektedir.

Genetik Değişikliklerle İlgili Sağlık Koşulları

Otozomal Dominant Nokturnal (Gece Oluşan) Frontal Lob Epilepsisi

CHRNA2 genindeki en az bir mutasyonun otozomal dominant nokturnal frontal lob epilepsisine (ADNFLE) neden olduğu bulunmuştur. Bu gendeki değişikliklerin ADNFLE’nin çok nadir bir nedeni olduğu görülmektedir. Bazı araştırmacılar bilinen mutasyonun aslında ADNFLE’ye benzer özelliklere sahip ayrı bir epilepsi formuna neden olduğundan şüphelenmektedir.

Tanımlanan CHRNA2 mutasyonu, nAChR kanallarının α2 alt ünitesinde tek bir protein yapı bloğunu (amino asit) değiştirir. Spesifik olarak, izolösini amino asiti, 279 protein pozisyonunda (Ile279Asn veya I279N olarak yazılmıştır) asparajin amino asiti ile yer değiştirir. Bu mutasyon, kanalları nörotransmitter asetilkolinine karşı daha hassas hale getirir ve normalden daha kolay açılmalarını sağlar.

Hücre zarı boyunca iyon akışında ortaya çıkan artış, nöronlar arasındaki sinyalleşmeyi değiştiren nörotransmitterlerin salınımını değiştirir. Araştırmacılar, beyindeki belirli nöronların aşırı uyarılmasının, nöbetlerle ilişkili anormal beyin aktivitesini tetiklediğine inanıyor. ADNFLE’de görülen nöbetlerin neden beynin ön loblarında başladığı ve en sık uykuda meydana geldiği açık değildir.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • Asetilkolin reseptörü, nöronal nikotinik, alfa-2 alt birimi
  • ACHA2_İNSAN
  • Kolinerjik reseptör, nöronal nikotinik, alfa polipeptidi 2
  • Kolinerjik reseptör, nikotinik alfa 2
  • Kolinerjik reseptör, nikotinik, alfa 2
  • Kolinerjik reseptör, nikotinik, alfa 2 (nöronal)
  • Kolinerjik reseptör, nikotinik, alfa polipeptidi 2 (nöronal)

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/CHRNA2

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/5fjv

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir