in

CHEK2 Geni Nedir?

CHEK2 Geni; İşlevi, Sağlıkla İlişkisi ve Konumu

İçindekiler

CHEK2 Geni: Kinaz 2 Kontrol Noktası

Normal Fonksiyonu

DNA hasarı ve replikasyon bloklarına karşılık, hücre döngüsü progresyonu kritik hücre döngüsü düzenleyicilerinin kontrolü boyunca durdurulur. Bu gen tarafından şifrelenmiş olan protein, bir hücre döngüsü kontrol noktası düzenleyicisi ve mefruz tümör supresörüdür.

DNA hasarına yanıt olarak aktivasyon için gerekli olan ön çatal bağlantısı ile ilişkili bir protein etkileşim alanı içerir. Aynı zamanda replikasyon bloklarına ve DNA hasarına yanıt olarak hızla fosforlanır. Aktive olduğunda, şifrelenen proteinin CDC25C fosfatazı engellediği, mitoza geçişi önlediği bilinmektedir. Aynı zamanda tümör supresörünün protein p53’ü stabilize ettiği ve G1’de hücre döngüsünün durmasına yol açtığı gösterilmiştir. Ek olarak, bu protein BRCA1 ile etkileşime girip fosforlayarak BRCA1’in DNA hasarından sonra hayatta kalmasını sağlar. Bu gendeki mutasyonlar, Li- Fraumeni sendromu ile ilişkilendirilmiştir. Sendrom, TP53’teki kalıtsal mutasyonlarla ilişkili ve oldukça keskin ailesel bir kanser fenotipidir. Ayrıca bu gendeki mutasyonların, sarkomlara, göğüs kanserine ve beyinde tümörlere eğilimi arttırdığı düşünülmektedir. Bu nükleer protein serin/ treonin protein kinazlarının CDS1 alt familyasının bir üyesidir. Bu gen için farklı izoformları şifreleyen çeşitli transkript varyasyonları bulunmuştur.

Genetik Değişikliklere Bağlı Sağlık Koşulları

Li-Fraumeni Sendromu 2 (LFS2)

Oldukça penetran ırsi bir kanser sendromudur. 45 yaşından önce sarkomdan etkilenen bir indeks vakanın varlığı ve birinci dereceden akrabasının 45 yaşından önce herhangi bir tümörden etkilenmesi ile tanımlanmaktadır. LFS için diğer klinik tanımlar (PubMed: 8118819 ve PubMed: 8718514) önerilmiş ve Li-Fraumeni benzeri sendrom(LFL) olarak adlandırılmıştır. Bu ailelerde etkilenen akrabalar, erken yaşlarda alışılmadık şekilde çeşitli malignite(habis tümör) geliştirir. TP53 germ hattı mustasyon taşıyıcılarında oluşan tümörlerin %80’i dört tip kanserden oluşmaktadır: meme kanseri, yumuşak doku ve kemik sarkomları, beyin tümörleri(astrositoma) ve adrenokortikal karsinoma. Daha az sıklıkta görülen tümörler arasında; 15 yaşından önce koroid pleksus karsinomu veya papilloma, 5 yaşından önce rabdomiyosarkom( iskelet kaslarında oluşan kanser), lösemi, Wilms tümörü, habis filloides tümör, kolorektal ve mide kanseri vardır. [MIM:609265]

Meme Kanseri

Meme neoplazmaları histolojik yapıları ile ayırt edilebilir. İnvazif duktal karsinom, açık ara farkla en yaygın görülen tiptir. Meme kanseri etiyolojik ve genetik olarak heterojendir. Ailesel oluşum ve iki taraflı tutulma ile önemli genetik faktörler belirtilmiştir. Birden fazla yerdeki mutasyonlar, farklı ailelerde ve hatta aynı durumda bile olabilir.

Prostat Kanseri

Prostat dokularından kaynaklanan habis bir tümör. Çoğu prostat kanseri, prostatik kanalların asinisinde gelişen adenokarsinomlardır. Hastaların yaklaşık olarak %5’ inde görülen; küçük hücreli sarkinom, müsinöz karsinom, prostatic duktal karsinom, geçiş hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom, bazal hücreli karsinom, adenoid kistik karsinom (bazaloid), taşlı yüzük hücreli karsinom ve nöroendokrin karsinom diğer nadir histopatolojik prostat kanser türleridir.

Osteojenik Sarkom

Kemik oluşturma hücrelerinden kaynaklanan, uzun kemiklerin uç kısımlarını etkileyen bir sarkom.

Kromozomal Konum

  • Sitogenetik Konum: 12.1 pozisyonundaki kromozom 22’nin uzun (q) kolu 22q12.1
  • Moleküler Konum: Kromozom 22 üzerindeki baz çiftleri 28,687,743 ila 28,741,866
Görsel: Genome Decoration Page/NCBI

Bu Genin Diğer İsimleri

  • CDS1
  • CHK2
  • hCds1
  • HuCds1
  • LFS2
  • PP1425
  • RAD53

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/CHEK2

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/2cn8

Editör: İrem Ezgi Ustaoğlu 

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir