in , ,

Çayır Köpeklerinde Bakteriyel Hastalık Nedir?

Çayır Köpeklerinde Tularemi: Tanım, Belirtileri, Nedenleri, Teşhis, Tedavi, Yaşam ve Yönetim, Önlem

İçindekiler

Tanım

Çayır köpeklerinde nadir karşılaşılmasına rağmen Tularemi Hastalığı, hızla yayılır ve neredeyse tüm vakalarda ölümle sonuçlanır. Enfekte kenelerden veya sivrisineklerden çayır köpeklerine bulaşan Francisella tularensis bakterisi, Tularemi Hastalığı’na neden olur. Bu bakterinin insanları da enfekte etme yeteneği olduğundan Tularemili çayır köpeklerine veya enfekte olmuş diğer hayvanlara maruz kalanlara ötenazi yapılmalıdır.

Belirtiler ve Semptomlar

  • Depresyon,
  • Uyuşukluk ve rehavet,
  • İştah kaybı,
  • Şiddetli ishal,
  • Su kaybı,
  • Kepekli saç derisi ve
  • Koordinasyon kaybı gibi.

Nedenler

Tularemi, Francisella tularensis bakterisi ile enfekte olmuş kene ve sivrisineklerin ısırıklarından bulaşır.

Teşhis

Teşhis genellikle, otopsi sırasında Veteriner Hekimin akciğerlerde, genişlemiş bir karaciğerde, lenf düğümlerinde ve dalakta kanama fark etmesiyle konur. Bununla birlikte, çayır köpeği hala hayattayken röntgen çekilerek karaciğer ve dalağın büyümesi gözlenebilir.

Tedavi

Çayır köpeklerinde Tularemi Hastalığı’nın ne yazık ki  henüz bir tedavisi bulunmamaktadır. Ayrıca, hastalığı insanlara bulaştırma riskinden dolayı enfekte çayır köpeklerine sıklıkla ötenazi uygulanmaktadır.

Yaşam ve Yönetim

Tularemi Hastalığı’ndan etkilenen çayır köpeklerinin durumu, genelde ölümle sonuçlansa da köpeğin yaşam koşullarını daha stressiz hale getirmek için adımlar atılabilir. Kafesleri düzenli olarak temizlemek ve dezenfekte etmek ya da taze içme suyu ve yiyecek sağlamak gibi.

Ayrıca, Tularemi’nin oldukça bulaşıcı olması nedeniyle kafesi temizlerken ve kontamine materyalleri atarken eldiven giymeyi unutmayın. Ellerinizi ve kollarınızı iyice yıkayın ve enfekte köpeğin diğer hayvanlarla temas etmesine izin vermeyin.

Önlem

Tularemi enfeksiyonunu önlemek için hayvan bakımını alışkanlık haline getirin ve çayır köpeğinizin yaşam alanını düzenli olarak sterilize edin ve temizleyin. Ek olarak, evcil hayvanınızın kenelere ve sivrisineklere maruz kalmamasına özen gösterin ve herhangi bir kene istilasında derhal müdahalede bulunun.

Kaynak: https://www.petmd.com/exotic/conditions/infectious-parasitic/c_ex_pd_tularemia

Görsel Kaynak: https://dogisworld.com/health-care/tularemia-in-dogs/

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir