in

Bel Soğukluğu (Gonore) Testi Nedir?

Bel Soğukluğu (Gonore) Testi: Tanım, Ne İçin Kullanılır?, Bu Teste Neden İhtiyaç Duyulur?, Test Sırasında Ne Olur?, Teste Hazırlanmak İçin Bir şey Yapılmalı mı?, Testin Herhangi Bir Riski var mı?, Sonuçlar Ne Anlama Geliyor? ve Test Hakkında Diğer Bilinmesi Gerekenler

İçindekiler

Tanım

Bel soğukluğu cinsel yol ile bulaşan hastalıklarda (STDs) en yaygın hastalıklardan biridir. Hem erkekleri hem de kadınları enfekte edebilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Enfekte olan biri ile vajinal, oral ya da anal ilişki yoluyla bulaşır. Ayrıca bu hastalık hamile bir kadından bebeğe de doğum sırasında bulaşabilir. Genellikle 15-24 yaş aralığındaki genç kesimde bu hastalığa rastlanır.

Bel soğukluğu hastalığına sahip olan insanların bir çoğu bunun farkında olmayabilir ve bu sebeple başka insanlara hastalığı bulaştırabilirler. Bel soğukluğu, erkeklerde bazı belirtiler gösterirken kadınlarda çoğunlukla bir belirti göstermez ya da görülen belirtiler mesane veya vajinal enfeksiyon sanılabilmektedir.

Bel soğukluğu testi vücutta gonore bakterisi olup olmadığına bakar. Antibiyotiklerle tedavi edilebilir fakat tedavi edilmezse kısırlığa veya diğer ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Kadınlarda pelvik inflamatuar hastalığına ve de dış gebeliğe yol açabilir. Hemen tedavi edilmezse dış gebelik ölümcül olabilir.

Erkekerde bel soğukluğu ağrılı idrara ce üretra skarlaşlamasına sebep olabilir. İdrarın mesaneden vücudun dışına atılmasına izin veren ayrıca içinde meni içeren bir tüp olan üretra erkeklerde penis içinden geçer..

Diğer isimler: GC testi, gonore DNA prob testi, gonore nükleik asit amplifikasyon testi (NAAT)

Ne için kullanılır?

Bel soğukluğu enfeksiyonun varlığını öğrenmek için bel soğukluğu testi yapılır. Bel soğukluğu testi, bazen klamidya testiyle birlikte yapılır çünkü her ikisi de benzer semptomlara sahip cinsel yolla bulaşan hastalıklardır ve çoğunlukla birlikte görülürler.

Neden Bel Soğukluğu Testine İhtiyaç Duyulur?

Hastalık kontrol ve önleme merkezleri, 25  yaş altındaki cinsel olarak aktif kadınlar için her yıl bel soğukluğu testi önermektedir. Ek olarak, belirli risk durumlarına sahip, cinsel olarak aktif olan yaşlı kadınlar için de bu testi önermektedir. Bu risk durumları;

  • Birden çok seks partnerine sahip olunması,
  • Önceden gonore enfeksiyonu olması,
  • Cinsel yolla bulaşan başka bir hastalığın olması,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olan partnerin olması,
  • Kondomları doğru ve sürekli kullanmamak.

Hastalık kontrol ve önleme merkezleri, erkekler ile seks yapan erkekler için her yıl bel soğukluğu testini önermektedir.

Hem kadınlarda hem de erkeklerde bel soğukluğu belirtileri varsa test yapılmalıdır.

Kadınlar için belirtiler şu şekildedir:

  • Vajinal akıntı,
  • Seks esnasında ağrı,
  • Adet dönemleri arasında kanama,
  • İdrar yaparken ağrı,
  • Karın ağrısı.

Erkekler için ise belirtiler şu şekildedir:

  • Testislerde ağrı ve hassasiyet,
  • Şişmiş testis torbası
  • İdrar yaparken ağrı hissi
  • Penisten beyaz, sarı ya da yeşil bir akıntı

Eğer hamilelik durumu var ise erkenden bel soğukluğu testi yaptırılabilir. Bel soğukluğu hastalığına sahip olan hamile bir kadın, doğum esnasında enfeksiyonu bebeğe bulaştırabilir. Enfeksiyon bebeğe bulaşırsa körlük ve ciddi, bazen hayati tehlike oluşturabilecek sorunlara yol açabilir. Hamilelikte bel soğukluğu hastalığı varsa anne ve bebek için en doğru olan antibiyotikle tedavi edilmelidirler.

Bel Soğukluğu Testi Sırasında Ne Olur?

Kadınlar için:

  1. Muayene masasına dizler bükük sırtüstü şekilde uzanılır.
  2. Sağlık uzmanı vajinayı açıp serviksi görebilmek için spekulum isimli metal veya plastik bir alet kullanır.
  3. Daha sonra örnek toplayabilmek için yumuşak fırça veya plastik spatula kullanır.

Erkekler için:

Sağlık uzmanı idrar yolu açıklığından örnek toplayabilir.

Hem kadınlarda hem erkeklerde şüpheli enfeksiyon bölgelerinden örnek alınabilir; ağız veya rektum gibi. İdrar testi hem kadınlarda hem de erkekler için de kullanılmaktadır.

Bazı bel soğukluğu testleri, evde STD test kitiyle yapılabilir. Eğer sağlık uzmanı evde test yapılmasını önerirse tüm adımlar dikkatlice uygulanmalıdır.

Bel soğukluğu testi yaptırıldığında sağlık uzmanı klamidya, frengi veya HIV testi gibi diğer cinsel yol ile bulaşan hastalıklar için de test isteyebilir.

Teste Hazırlanmak İçin Herhangi Bir Şey Yapılmalı Mı? 

Kadınlar  için testten 24 saat öncesinde duş alınmamalı ve vajinal krem kullanmaktan kaçınılmalıdır. Hem kadınlar hem de erkekler için idrar testinde örnek alınmadan 1-2 saat önce  idrara çıkılmamalıdır.

Bel Soğukluğu Testinin Herhangi Bir Riski Var Mıdır?

Bel soğukluğu testinin bilinen herhangi bir riski yoktur. Kadınlar sürüntü testi esnasında biraz rahatsızlık hissedebilir. Daha sonrasında ise vajinal akıntı veya kanama görülebilir.

Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

Negatif/Normal: Gonore bakterisi bulunamadığı anlamına gelir. Bazı belirtiler varsa sebebini öğrenmek için STD testleri yaptırılabilir.

Pozitif/Anormal: Gonore bakterisine saptandığı anlamına gelir. Antibiyotik ile tedavi edilebilir. İlaçların düzenli kullanımı önemlidir. Antibiyotik tedavisi ile enfeksiyon iyileşmelidir. Fakat bazı gonore bakterileri belirli antibiyotiklere karşı direnç gösterebilir. Tedaviden sonra belirtiler son bulmazsa, sağlık uzmanı “duyarlılık testi” isteyecektir. Bu test hangi antibiyotiğin enfeksiyon için en etkilisi olacağını berlirleme konusunda yardımcı olacaktır.

Tedaviye bakılmaksızın bel soğukluğu test sonucu pozitif çıkmış ise seks partneri bilgilendirilmelidir. Böylece derhal test edilip tedavi edilebilir.

Bel Soğukluğu Testi Hakkında Bilinmesi Gereken Başka Bir Şey Var Mı?

Bel soğukluğu ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en iyi yolu seks yapmamaktır. Cinsel olarak aktif olunduğunda enfeksiyon riskini azaltmak için:

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda negatif sonuçlu test yapılan uzun süreli bir ilişkide olmak.
  • Her cinsel ilişkide prezervatifleri doğru bir şekilde kullanmak.

Kaynak: https://medlineplus.gov/lab-tests/gonorrhea-test/

Görsel Kaynak:  https://bilgihanem.com/bel-soguklugu-gonore-nedir/

Editör: Emine Öykü GÜNER

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir