in

Bebekler, ‘Cee-ee’ Şakasına Neden Çok Şaşırırlar?

Bebeklerin Algılama Aşamasının ‘Cee-ee’ Şakasına Olan Bağlantısı

Tanım

Yüzümüzü ellerimizle kapatıp bir anda açarak cee-ee şakası yapmamız bizim için komik ve şaşırtıcı olmasa da bebekler için aynı şeyi diyemeyiz. Bunun nedeni bebeklerin belli bir yaşa kadar gözleriyle görmedikleri şeylerin tamamen kaybolduğunu zannetmeleridir. Tepki olarak verdikleri kahkaha ve gülümsemeler ise iletişim ve dünyayı nasıl algıladıklarını gösteren bir yoldur.

Altında Yatan Neden Nedir?

Çocuk gelişimiyle ilgili araştırmalar yapan ve kendini ‘genetik epistemolog’ olarak tanımlayan Jean Piaget, farklı yaşlardaki çocukların dünya ile etkileşimlerini 4 farklı aşamadan oluştuğunu söylemektedir.

Görsel: Jean Piaget, çocukların farklı evrelerden geçtiğini savunuyor

İlk aşama, 2 yaşına kadar çevredeki nesneleri ve insanları etkileşime girerek algılama aşaması olan duyu-motor aşamasıdır. 7 yaşına kadar bildiklerini anlatmak için yavaş konuşmanın yanı sıra taklit yeteneklerini de kullanırlar. Artık varsayımsal ve bilimsel olarak düşünebilme adımlarını atmış olurlar.

Bebek Kahkaha Projesi ile cee-ee şakası, nesne kalıcılığı adı altında bebeğin gelişimini araştırmacılara gösterdi. Nesne kalıcılığı, nesneyi göremeseniz bile varlığından emin olma durumunu tanımlamaktadır. 6 aydan küçük bebekler bunu algılamayacak durumda olduğundan dolayı onlar için komik gelmeye başlıyor.

Cee-ee şakası yaparken saklanılan yüzün birdenbire kaybolduğunu düşünürler ve kafaları karışır. Daha sonra heyecanla yüzün geri gelmesini beklerler. Kaybolan yüz ortaya çıktığında hem heyecanlanır hem de kahkahalara boğulurlar.

Kaynaklar:

Görsel Kaynak: https://www.webtekno.com/images/editor/default/0002/86/e8b5d2e00b8e3b2910e6d9b27babb7db087c8881.jpeg

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir