in

Aşılama Nedir?

Aşılama Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Zayıflatılmış Patojenlerin Enjekte Edilmesi!

Tanım

Kolunuza ya da poponuza batan bir iğne, aşılamanın sunduğu önemli sağlık avantajlarına rağmen kısa süreli bir acıya neden olabilir. Batı ülkelerinde, bu tür aşılar sayesinde difteri, çocuk felci ve tüberküloz gibi hastalıkların neredeyse tamamen yok edilmesine büyük katkı sağlanmıştır.

Uyarıcı Antikorlar

Aşılama, bağışıklık sistemimizde bir reaksiyona sebep olarak vücudumuzdaki hastalık nedenlerinden (patojenlerden) korur. Bağışıklık sistemimizdeki patojenleri zararsız bir hale getirmek için antikorlar üretir. Aşılar güçlü patojenleri değil, ölü veya zayıflatılmış patojenleri ya da patojen parçacıkları içerir. Aşılar genellikle ateşle sonuçlanmasına rağmen daha sonrasında hasta olmanızı engeller. Bunun nedeni de bağışıklık sistemimizin patojenlere karşı savaşmaya  başlamasıdır.

Uzun Süreli Bağışıklık

Aşılamanın arkasındaki düşünce, ürettiğimiz antikorların uzun bir süre kanımızda kalarak vücudumuzun canlı patojenle temas etmesi durumunda bizi korumasıdır. Böylece hastalığa karşı korunmuş oluyoruz. Bu durum bağışıklıkolarak adlandırılır. Aşılama yapıldıktan sonra belirli bir hastalığa karşı ne kadar süre bağışık kalacağımız patojene ve aşıya bağlıdır. Hollandalı çocuklar difteri, çocuk felci ve boğmaca gibi çeşitli hastalıklara karşı aşılanmaktadır.  Yurt dışına seyahat edeceğimiz zaman hepatit A ve B gibi birçok hastalığa karşı aşı olmamız genellikle tavsiye edilir hatta zorunludur.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/vaccination/?__cat=q-z 

Görsel Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/vaccination/?__cat=q-z

Editör: Ömer DEMİR

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir