in , ,

Amfibilerde Kırmızı Bacak Sendromu Nedir?

Amfibilerde Kırmızı Bacak Sendromu Nedir?: Tanım, Semptomlar, Nedenler, Teşhis, Tedavi, Yaşam Ve Yönetim, Korunma Ve Önlem

İçindekiler

Tanım

Kırmızı bacak sendromu bir çeşit enfektif bir hastalıktır. Bu enfeksiyon daha çok kurbağalarda, karakurbağalarda ve semenderlerde gözlemlenmektedir. Amfibinin bacaklarının ve karnının alt kısmında meydana gelen kızarıklar ile teşhis edilir ve bu enfeksiyona fırsatçı patojen olarak da bilinen Aeromonas hydrophila’dan kaynaklanmaktadır. Ancak virüsler ve mantarlar aynı kızarıklığa sahip olabilmektedirler. Kalitesiz sularda ve besin değeri açısından oldukça elverişsiz ortamlarda amfibiler kırmızı bacak sendromuna daha yatkın olmaktadırlar.

Semptomlar

Amfibilerin bacaklarının ve karınlarının kızarıklaşmasının nedeni derisinin altındaki ve o bölgeden geçen kılcal damarların genişlemesinden ya da gerilmesinden kaynaklanmaktadır. Amfibi, iskelet kaslarından, dilinden veya üçüncü göz kapağından, gözlerinin altındaki koruyucu bir deri kıvrımından bile kanama meydana gelmektedir. Gözlemlenebilecek diğer belirtiler şu şekildedir:

  • Anemi
  • Letarji
  • Aşırı kilo kaybı
  • Ciltte, burunda ve ayak parmaklarında iyileşmeyen açık yaralar
  • Karın boşluğunda sıvı toplanması

Nedenler

Kırmızı bacak sendromuna neden olan esas faktör fırsatçı patojen Aeromonas hydrophila’dır. Bu patojen kontamine yiyecek veya suda bulunur ve ayrıca hava yoluyla da bulaşma gibi özellikler sergileyebilmektedir.

Teşhis

Veteriner hekim karaciğer, dalak ve diğer karın organlarında lokalize iltihaplanma veya ölü hücreleri içerebilen yaygın enfeksiyon belirti ve semptomlarını belirleyebilmek için inceleme adı altında tetkikler yapacaktır. Enfeksiyöz neden olan organizmanın varlığını tespit etmek için kan veya vücut sıvısı testleri de tipik olarak yapılmaktadır.

Tedavi

Kırmızı bacak sendromunun tedavisi hastalığın ana nedenine odaklanacaktır. Hastalık Aeromonas hydrophia’dan kaynaklanıyor ise veteriner hekim antibiyotik tedavisi önerecektir. Optimum sonuçlar elde edebilmek için veterinerin önerileri doğrultusunda ilerlemek gerekmektedir.

Yaşam Ve Yönetim

Bu hastalığın salgınlık durumunu önlemek için  veteriner yardım almak gerekmektedir. Bir hayvan bu enfektif salgından etkilendiyse evdeki diğer hayvanları izole etmek gerekmektedir ve bir uzman veteriner hekimden yardım almak gerekmektedir.

Korunma Ve Önlem

Amfibi için temiz ve hijyen bir ortam sağlanması oldukça uzun bir işlemdir. Bu yüzden organik tankların temizlenmesi ve bunun sürekli yapılması icap etmektedir.

Kaynak: https://www.petmd.com/reptile/conditions/skin/c_rp_am_red_leg

Görsel Kaynak: https://tr.modern-info.com/13629322-amphibians-signs-of-amphibians-respiratory-system-of-amphibians

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir