in

Alanin Nedir?

Alanin Amino Asidi Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Alanin amino asidinin, doğal kaynaklardan izole edilmesinden çok önce keşfedilen ve sentezlenen birincil amino asitlerden biri olduğu bilinmektedir. 1850’de bu amino asit, Adolph Strecker tarafından amonyak ve hidrojen siyanür kullanılarak kondenzasyonu yoluyla asetaldehitten sentezlendi. Sadece çeyrek yüzyılda, Alanin doğal kaynaklarda (proteinlerde) keşfedildi.

Kimyasal Yapısı Nasıldır?

L-alanin
Görsel 1: Alanin amino asidinin kimyasal yapısı.

Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri Nasıldır?

  • IUPAC Adı: (2S)-2-Aminopropanoik asit
  • Sembol: Üç ​​harfli kod – Ala. Tek harfli kod – A
  • Moleküler Ağırlık (Molar Kütle): 89.09318 g/mol
  • Moleküler Formül (Yapısal Formül): C3H7NO2
  • Kanonik Format: CC( C(=O)O)N
  • İzomerik Format: C[C@@H](C(=O)O)N
  • InChIKey (Uluslararası Kimyasal Tanımlayıcı): QNAYBMKLOCPYGJ-SNQCPAJUDI
  • CAS Numarası: 56-41-7
  • MDL Numarası: MFCD00064410
  • Erime Noktası: 314- 316 °C
  • Suda Çözünürlük: 166.5 g/1 L (25 °C); pKa: 2,34; pKb: 9,69
  • 2D Molfile (Kimyasal Tablo Dosyası): molfile 
  • 3D PDB (Kimyasal Yapı Dosyası): PDB dosyasını alın
  • Diğer İsimleri: L-alpha-Alanin; (S)-Alanin; L-2-Aminopropionik asit; (S)-2-Aminopropionik asit; L-α-Aminopropionik asit

L-Alanin’in Vücuttaki Fonksiyonları Nelerdir?

Alanin, temel olarak, insan plazmasında serbest durumunda bazen yüksek seviyelerde bulunan esansiyel olmayan bir amino asittir . Bu amino asit, piruvatın indirgeyici aminasyonu ile sentezlenir ve şeker ve asit metabolizmasına katılır. Kas dokusu bir yana, bağışıklığı artırması ve beyin ve merkezi sinir sistemine enerji sağlamasıyla da bilinir. Ayrıca Alanin, dokular ve karaciğer arasında gerçekleşen glukoz-Alanin döngüsünde merkezi bir rol oynar.

Özetle, Alanine, karaciğerinizdeki fazla toksinleri ortadan kaldırırken vücudunuzun glikoz adı verilen basit şekeri ihtiyacınız olan enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Bildiğiniz gibi amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır, bu nedenle kas inşa etmenin anahtarı haline gelir ve Alanin de listede yer alır ve yoğun fiziksel aktivite sırasında hücrelerin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur. Daha sonra, prostat bezindeki sıvının bu amino asidi içermesi nedeniyle, Alaninin prostatın büyüdüğü bir durum olan iyi huylu prostat hiperplazisinin tedavisine yardımcı olabileceği yönünde önerilerde bulunuldu.

Farklı amino asit kombinasyonlarının yüksek kolesterol seviyeleri üzerindeki etkisini değerlendirmek için tasarlanan denemelerde, alaninin, arginin ve glisin ile kombinasyon halindeyken deney hayvanlarının (sıçanların) serumunda kolesterol düşürücü bir etkiye sahip olduğu bulundu. Arginin ve alanin tek başına uygulandığında ve genellikle amino asit bileşik tabletlerine dahil edildiğinde seviyeler %20 azaldı; burada günlük 200 mg ile 600 mg arasındaki günlük alım seviyeleri önerilmiştir.

L-Alanin Diyet Kaynakları Nelerdir?

Yukarıda bahsedildiği gibi Alanin esansiyel olmayan bir amino asittir, yani sağlıklı bir vücut onu kendi ihtiyaçları için üretebilir. Bununla birlikte, vücudunuz bazı nedenlerden dolayı üretemiyorsa, esansiyel bir amino asit olabilir (bu, bir diyet takviyesine ihtiyacınız olacağı anlamına gelir). Bu eksikliği önlemek için, düşük proteinli diyetler veya yeme bozuklukları olan bireylerin yanı sıra karaciğer hastalığı veya şeker hastalığı olan kişilerin bu amino asitten takviye almaları gerekebilir. Sağlıklı olmak için insan vücudu, B vitaminini işlemek için Alanine ihtiyaç duyar.

Doğal olarak bu amino asidi et, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri ve balık gibi kaynaklardan alabilirsiniz. Vejetaryenler, aynı zamanda Alanine de sağladıkları için, örneğin avokado gibi protein açısından zengin bitkisel gıdalar yemeleri tavsiye edilir.

Beta-Alanin Nedir?

Bu, doğal olarak oluşan tek β-amino asittir. Beyinde serbest halde bulunur. Karnosin, anserin ve kendisi koenzim A’nın bir bileşeni olan pantotenik asidin (B5 vitamini) bir bileşenidir. Karnosin ve anserinin işlevi bilinmemektedir.

beta-alanin
Görsel 2: Beta-Alanin kimyasal yapısı.

Beta-Alanin asetik aside metabolize olur ve bitkilerde ve mikroorganizmalarda aspartik asitten oluşur. Terapötik olarak pantotenik asit sentezine yardımcı olmak yararlıdır.

Kaynak: https://aminoacidsguide.com/Ala.html

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/1l6g

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir