in ,

Arapaima Nedir?

Arapaima Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Bilinen en büyük tatlı su balığıdır ve yüzlerce kilo ağırlığında olabilir. Bununla birlikte, erkek arapaima yavrularını yumurtadan çıktıktan sonra ağzında umursadığından, aynı zamanda ebeveynleri de önemserler.

Görsel 1
Görsel 1
Görsel 2
Görsel 2

Arapaima Hakkında İnanılmaz Gerçekler!

  • Yemek: Arapaima balığı, ünlü yemek programı Iron Chef America’da gizli bir malzeme olarak yer aldı.
  • Büyük Gulp: Arapaima balıkları beslenmek için “yutkunma” yöntemini kullanırlar, yani su yüzeyine yakın avlarını çipuralarını kullanarak emerler.
  • Hava Soluyanlar: Arapaima balıklarının oksijen keseleri vardır ve hayatlarının çoğu için hava solumaktadırlar.
  • Devasa Balıklar: Dünyanın en büyük tatlı su balıklarıdır.
  • Kemikli Diller: Kemikli dil balıkları olarak bilinirler ve dilleri avlarını ağızlarının çatılarına karşı ezmek için kullanılır.

Sınıflandırma ve Bilimsel İsim

Arapaima cinsinin adı, bu tatlı su balığı için kullanılan tupí-guaraní kelimesinden gelmektedir. Brezilya’da kabaca “kırmızı balık” anlamına gelen “pirarucu” olarak da bilinirler. Peru’da bunlara “paiche” denir.

Arapaima’nın bir zamanlar sadece bir türün cinsi olduğu düşünülüyordu, Arapaima Gigas. Bu nedenle, Arapaima gigas, tüm alt türler arasında en iyi araştırılmış olanıdır. Bununla birlikte, en sonuncusu Brezilya’daki Solimões Nehri’nde bulunan 4 ayrı tür keşfedilmiştir. 2013 yılında keşfedilen Arapaima leptosoma, Yunanca “ince” anlamına gelen leptos ve “vücut” anlamına gelen soma kelimelerinden gelmektedir. Arapaima mapae, bilimsel adını aldığı Brezilya’daki Lago do Amapá’dan geliyor. Son tür olan Arapaima agassizii, adını ünlü biyolog Louis Agassiz’den almıştır.

Türler

Şimdiye kadar 4 Arapaima türü sınıflandırılmıştır:

  • Arapaima gigaları: Tüm türler arasında en iyi çalışılmış olanıdır. Amazon Nehri Havzasında yaşar ve eti, pulları ve kemikli dili için aktif olarak avlanır.
  • Arapaima mapae: Maksimum 2 metre uzunluğa sahiptir ve Brezilya’daki Lago do Amapá’da bulunur.
  • Arapaima leptosoma: 2013 yılında Brezilya’daki Solimões Nehri’nde keşfedildi. Özellikle narin olmasıyla diğer türlerden ayrılır.
  • Arapaima agassizii: Biyolog Louis Agassiz‘in adını almıştır. Arapaima gigalarından daha az diş sırası vardır. Brezilya Amazonlarında bulundu.

Görünüm

Bu balıklar hem uzun hem de ağırdır. Bazı kaynaklar maksimum 15 ft (4,7 m) olduğunu iddia ederken, 10 ft uzunluğa kadar ulaşabilirler. 220 kg’a (485 lbs) kadar ağırlığa sahiptirler. Merkezde daha açık pullarla bakır yeşili kafaları ve siyah gövdeleri vardır. Kuyrukları kırmızı pullarla kaplıdır ve Pirarucu adı da buradan gelir.

Balıkların büyük, kemikli pulları onları piranalardan ve yağmur ormanlarının diğer doğal yırtıcılarından korur. Ölçeklerin her biri 6 cm uzunluğa kadar olabilir. Uzun, dar gövdeleri ve yuva dedikleri yavaş akan nehirlerde onlar için iyi çalışan yuvarlak ve küçük kuyruk yüzgeçleri vardır. Sırt yüzgeçleri sırtları boyunca uzanır. Kemikli dilleri, kemik dilli balıkların veya Osteoglossiformes’in tanımlayıcı özelliğidir.

Dağılım, Popülasyon ve Habitat

Tüm türler, özellikle Brezilya, Peru ve Guyana’da Güney Amerika’ya özgüdür. Amazon Nehri Havzası’nın taşkın yataklarının çeşitli yerlerinde bulunabilirler.

Yavaş hareket eden tatlı suyu tercih ederler. Bu su türü genellikle bataklıktır ve onları rahatsız etmeyen oksijenden yoksundur. Bu balıklar oksijen kesesi kullanarak havayı solurlar ve 20 dakikaya kadar su altında kalabilirler. Suyun dışında 24 saatten fazla yaşayabilirler. Sürekli hava solumaları gerektiğinden çok derine dalmazlar ve suyun yüzeyine yapışırlar.

Arapaima cinsinin popülasyon büyüklüğü hakkında yeterli veri yoktur, bu nedenle koruma durumları Veri Yetersizdir. Bu gerçeğe rağmen, büyük arapaima, hasat ve ihracat üzerindeki kısıtlamalarla korunmaktadır. Bunun nedeni, büyük arapaima’nın vahşi doğada bulunmasının, muhtemelen aşırı avlanma ve habitat kaybı nedeniyle daha zor olmasıdır.

Av ve Avcılar

Bu balıklar çoğunlukla evleri olarak adlandırdıkları yavaş akan sularda bulunan diğer balık türlerini yerler. Kendilerini avlarının altına yerleştirebilir ve suyun yüzeyine yakın bir yerde “yutkunabilirler”. Bu hareket, avı arapaima’nın ağzına girmeye zorlayan emme benzeri bir girdap yaratır. Orada av, kemikli dilleri ve sıra sıra sert dişleri tarafından ezilir.

Ayrıca su yüzeyine yakın düşen meyve ve tohumları yedikleri de bilinmektedir.

Sert pul katmanları nedeniyle, yetişkinlerin az sayıda doğal yırtıcısı vardır. Yağmur ormanları kaymanı, onları avladığı bilinen tek yaratıktır. Yavru arapaima denilen yavru balıklar genellikle diğer balık türleri, özellikle de çeşitli çiklit türleri tarafından avlanır.

İnsanlar bu balıklar için açık ara en büyük tehdittir. Sayısız yıllar boyunca yerel Güney Amerikalılar tarafından bir besin kaynağı olarak kabul edildiler ve ayrıca sınırlı miktarlarda dünyanın dört bir yanındaki şeflere ve mutfaklara ihraç ediliyorlar. Aşırı avlanma arapaima popülasyonlarında düşüşe neden oldu.

Üreme ve Yaşam Döngüsü

Arapaima üremesi, habitatlarında sel ve kurak mevsimlerle birlikte gerçekleşir. Yılın yarısında kuraklık, diğer yarısında sel koşulları var. Kuraklık mevsimlerinde (çoğunlukla Şubat, Mart ve Nisan), dişi Arapaima eşiyle birlikte bir yuva kazar. Bu yuva yaklaşık 20 inç genişliğinde ve 8 inç derinliğindedir ve yumuşak çamura kazılır. Orada, dişi 50.000’e kadar yumurta biriktirir ve erkek daha sonra döller.

Yavrular doğduğunda erkek arapaima onları ağzında büyütür. Arapaima yavruları koyu renklidir, bu nedenle erkeğin kafası onları gizlemek ve kamufle etmek için kararır. Onları yakın tutmak için, maile arapaima, kafasından yavruları kendine çeken ve onları yakın tutan bir feromon salgılar. Bu sırada dişi yakınlarda yüzer ve gençleri yırtıcılardan korur.

Yumurtalar kuru mevsimde bırakıldığından, yavrular yağmur mevsiminin sel sularında yumurtadan çıkar ve gelişebilir. Her iki ebeveyn de genç arapaima solungaçları soluduğu için suyu onlar için havalandırmaya yardımcı olur. Bu solungaçlar yaşlandıkça yavaş yavaş işlevini yitirir.

Balık ve Yemek

“Amazon Morina Balığı” olarak bilinen bu balık, yerel nüfusun korunmasına yardımcı olur. Bir balık birçok insanı besleyebilir. Et yumuşaktır ve az kemiği vardır, bu nedenle ızgara yapmak ve kızartmak için mükemmeldir.

Nadir bir incelik olarak kabul edildiğinden, arapaima bir dereceye kadar aşırı avlanmıştır. Balık avı için bazı kısıtlamalar türler üzerinde yer almıştır.

Kaynak: https://a-z-animals.com/animals/arapaima/

Görsel Kaynak: https://aquariaklcc.com/exhibit/evolution-zone/

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

8 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir