in

Yaşam Ağacı Nedir?

Yaşam Ağacı Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Çok Fazla Dallanma!

Tanım

Dünya üzerinde tüm yaşamlar birbiri ile ilişkilidir. Yaşam ağacı, işte bu ilişkiyi betimler. Öyle ki bu ağacı gezegenimizin ev sahipliği yaptığı milyonlarca hayvan, bitki, mantar, bakteri ve arke türünün bir arada bulunduğu bir aile ağacı olarak düşünebilirsiniz.

Taksonomi

Gezegenimizin üzerinde barındırdığı milyonlarca farklı yaşam formu arasında insanlar yalnızca tek bir grubu oluşturur. Biz de dahil tüm yaşam formlarını ele alarak, bahsedilen yaşam ağacının dallarına yerleştiren sınıflama sistemine taksonomi diyoruz. 1735 yılında yayınladığı Systema Naturale isimli kitabında o zamana kadar bilinen tüm yaşam formlarını hiyerarşik bir çatı altında sınıflama girişiminde bulunan İsveçli biyolog Carl Linnaeus, genel çevrelerce modern taksonomi biliminin babası olarak kabul görmektedir.

Üç Üst Alem

Yaşam ağacının en üst basamağını üst alemler oluşturur. Bakteriler, Arkeler ve Ökaryotlar olmak üzere üç tane üst alem vardır. Bu üst alemler içinde yer alan yaşam formları sırasıyla alem, şube, sınıf, takım, aile, cins ve tür olarak adlandırılan hiyerarşik basamaklara yerleştirilir. Ökaryotlar üst alemi ya da kısaca ökaryotlar, yaşam ağacının en bilinen basamağıdır ve bitkileri, hayvanları ve mantarları içine alan, genellikle çok hücreli olan bütün kompleks yaşam formlarını barındırır. Bununla birlikte, bakteriler ve arkeler üst alemlerine dahil olan türlerin tamamı olan prokaryot grubu, ökaryotları sayıca saf dışı bırakacak kadar çeşitlidir. Dünyamızın evrimsel tarihi süresince prokaryotlar ilk, ve uzunca bir zaman için tek, yaşam formuydular. Öyle ki prokaryotlar yaklaşık 3,6 milyar yıldır dünya üzerinde varlıklarını sürdürmektedirler; bitkiler ve hayvanlar içinse bu süre bir milyar yıldan azdır. Yaşamın dünya üzerinde yetişen bitkiler ve gezinen hayvanlar olmaksızın üç milyar yıldan fazla bir zaman boyunca var olduğunu bir hayal edin!

Tüm Üst Alemlerde Mikroplar

Dünya üzerindeki bütün mikroskobik canlıların prokaryotlardan ibaret olduğunu düşünmek gibi bir hataya düşmeyin sakın. Ökaryotlar üst alemi de mikroalgler, mantarlar, mayalar ve yok edilemez tardigradların dahil olduğu çok sayıda yaşam formuna sahiptir.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/tree-of-life/?__cat=q-z

Görsel Kaynak: https://www.europosters.ie/marketplace/tree-of-life-ii-v98720

Editör: Merih Birtanem ZEREN 

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir