in

Theodor Escherich Kimdir?

Theodor Escherich Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Escherichia coli’nin Kâşifi

Tanım

Alman çocuk doktoru Theodor Escherich (1857-1911) Escherichia coli bakterisinin kaşifidir. Bu önemli model bakteriyi keşfetmenin yanı sıra, Escherich morfolojik, fizyolojik ve bağırsak bakterilerinin yetiştirilmesi hakkında birçok şey yayınladı. Ayrıca çocuklar için tıbbi yardıma olan ilgiyi arttırdı.

Önce Doktor Sonra Mikrobiyolog

Escherich tıp eğitimine 1876’da başladı. 1881’de doktor unvanına sahip oldu, ilk kez 1882’de yayın yaptı. Almanya, Münih-Oberwiesenfeld’deki askeri hastanesindeki 6 aydan sonra Escherich, Profesör Carl Gerhardt (1833-1904)’in ilk asistanı oldu. Gerhardt, Escherich’in pediatri ve bakteriyoloji alanındaki ilgisini fark etmesine yardımcı oldu. Ömrünün geri kalanında kendisini bakterilerin dünyasına ve onların insan sağlığına özellikle çocuk sağlığına olan etkilerine kaptırdı.

Kaka Bakterisinin Keşfi

1884’te Escherich bağırsak bakterilerinin etkilerini araştırmaya ve onların insan bağırsak sistemindeki rollerini araştırmaya devam etmek için Münih’e taşındı. Burada bakterileri yetiştirmeyi, onları izole etmeyi ve tanımlamalarını öğrendi. O kendisini bakterileri yetiştirmeye ve çocukların bağırsak bakterilerini değerlenmek için kendi tekniklerini geliştirmeye adadı. 1885’te Escherich bakteri popülasyonun karakteristik özelliklerini tanımladığı ilk sunumu yaptı; “Bacterium coli commune“. Sonra bu bakteriye onun adı verildi ve bu tür en ünlü bakterilerden birisi haline geldi: Escherichia coli. Bu araştırmanın yayınlanmasıyla birlikte Escherich çağının mikrobiyoloji alanındaki en büyük araştırmacılarından birisi haline geldi. Hem de o zamana kadar uzmanlık alanı olmayan pediatri pratiğini daha da ilerletti.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/Theodor-Escherich/?__cat=q-z

Görsel Kaynak: https://mavink.com/explore/Dr.-Theodore-Von-Escherich

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir