in

Plankton Nedir?

Plankton Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Besin Ağının Temeli!

Tanım

Plankton (Yunanca “Yüzen” anlamına gelmektedir), akıntıya karşı aktif olarak yüzemeyen suda yaşayan organizmaların ortak adıdır. Çoğu planktonik organizmalar mikroskobik boyutta ve oldukça fazladırlar. Bu yüzden Plankton tüm deniz yaşamının besin ağının temelindedir.

Bitki Gücü

Aşağı yukarı iki çeşit plankton vardır: Fito ve zooplankton.  Fitoplankton daha çok mikroalgler, siyonabakretiler, diyatomlar  ve dinoflagellatlardan oluşur. Bitki benzeri organizmaların çoğu fotosentez yapabilmek için güneş ışına ihtiyaç duyarlar. Tıpkı evdeki bitkileriniz gibi. Dahası, Fitoplankton yeryüzündeki  en önemli CO2 sabitleyicilerden biridir. Bunun nedeni okyanuslarda çok miktarda yaşayan fitoplanktonlardır, dünya yüzeyinin %70’ini kaplarlar. Fitoplankton, okyanusta dev renkli bir bulut olarak uzaydan görülebilecek kadar hızlı büyümesiyle tanınır.

Mikro Ölçekte Otlatma

Hayvan benzeri planktonlara Zooplankton denir. Bazı organizmalar, Radiolaria ve Copepods gibi yaşamları boyunca zooplankton olarak kalırlar. Bu organizmlara da Holoplankton denir. Ayrıca bu gruba denizanaları da dahildir. Büyük boyutlara sahip olmalarına rağmen akıntıya karşı yüzemezler. Meroplankton yaşamlarının bazı yerlerinde sadece zooplankton olan organizmalara verilen isimdir. Örneğin deniz kestaneleri. Deniz kestanesi  larvaları suyun yüzeyinde plankton olarak yüzer ancak daha sonra okyanusun dibine batarlar ve orada daha da büyürler.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/plankton-en/?__cat=i-p

Görsel Kaynak: http://www.derin.boun.edu.tr/?p=845

Editör: Emine Öykü GÜNER 

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir