in

Nicolaus Copernicus Kimdir?

Nicolaus Copernicus Hayatı ve Nicesi…

İçindekiler

Tanım

Nicolaus Copernicus, Dünya’nın güneş etrafında döndüğüne dair kanıtını yayınlayarak gezegenimizin durumunu evrenin merkezinden başka bir gezegene indirdi. Bunu yaparken, bilimsel devrimi başlattı.

Görsel 1: 1473-1543 yılları arasında yaşadı.
Görsel 1: Nicolaus Copernicus,1473-1543 yılları arasında yaşadı.

Erken Yaşam ve Eğitim

Nicolaus Copernicus, 19 Şubat 1473’te Polonya’nın kuzeyindeki Warmia Prens-Piskoposluğu’ndaki Torun şehrinde doğdu.

Doğumdaki adı Mikolaj Kopernik’ti. Üniversitede, adını Latince Nicolaus Copernicus olarak adlandırmaya başladı.

Nicolaus zengin bir ailede doğdu. Adını zengin bir bakır tüccarı olan babası Mikolaj Kopernik’ten almıştır. Annesi Barbara Watzenrode da zengin, üst sınıf bir tüccar ailesinden geliyordu. Nicolaus, dört çocuğunun en küçüğüydü.

Nicolaus 10 yaşındayken babası öldü. Nicolaus’un asilzade amcası Lucas Watzenrode onun koruyucusu oldu.

1491’de, 18 yaşında, Kopernik, astronomi, matematik, felsefe ve bilimler okuduğu Krakow Üniversitesi’ne kaydoldu. Başlıca ilgi alanları satın aldığı kitaplara yansıdı:

  • Öklid’in Geometri Elemanları
  • Yıldızların Yargısında Haly Abenragel
  • Kastilyalı Alfonso X’in Astronomik Tabloları
  • Johannes Regiomontanus’un Astronomik ve Matematiksel Tabloları

Üniversitedeki son yılında Copernicus matematik ve astronomi üzerine kendi gözlemlerini yazdı. Bunları Johannes Regiomontanus’un kitabının kişisel kopyasına ekledi.

İtalya’da Kopernik

Nicolaus Copernicus üniversitede geçirdiği dört yılın ardından mezun olmamıştı. Amcası onu kilise hukuku okumak için İtalya’nın Bologna kentine gönderdi. Warmia Prensi-Piskopos olan amcası, Nicolaus’un Warmia’da bir kanon olmak için geri döneceğini umuyordu. Ömür boyu maaşla iyi bir kilise işiydi.

Copernicus’un İtalya’da Katolik Kilisesi’nin yasalarını ve düzenlemelerini incelemek için üç yıl geçirmesi gerekiyordu.

Görsel 2: Hukuk Doktoru olmak için okurken, Kopernik hukuktan çok astronomiye zaman ayırdı.
Görsel 2: Hukuk Doktoru olmak için okurken, Kopernik hukuktan çok astronomiye zaman ayırdı.

Warmia’da bir kanon olduğunda çalışmalarına yardımcı olacak bir Hukuk Doktoru olması amaçlandı.
Yeğeninin zamanını astronomi ve matematik çalışarak ve Antik Yunanca öğrenmekle geçirmeyi tercih ettiğini bilseydi, amcası pek memnun olmazdı – anlamak istediği büyük astronomi eserlerinin çoğu yalnızca Yunanca olarak mevcuttu.

Copernicus hukuk kursunda çok az çalıştı ve hayatında ikinci kez bir derece ile mezun olamadı. Bununla birlikte, kitap koleksiyonuna şunları ekledi: elbette bazı hukuk kitapları, ayrıca resmi kursuyla hiçbir ilgisi olmayan bazıları:

  • Claudius Ptolemy’nin Kozmografisi
  • Johannes Regiomontanus tarafından Ptolemy’nin Almagest’inin özeti: Bu, Claudius Ptolemy’nin büyük astronomik çalışmasının bir özeti ve Regiomontanus’un ek notlarıydı.
  • Soli Aratus’un Fenomeni: astronomi ile ilgili eski bir Yunan eseri

İtalya’da geçirdiği süre boyunca, Nicolaus Copernicus resmen Warmia’daki Katolik Kilisesi’nin iyi maaşlı bir kanonu oldu. Bu, İtalya’da olmasına rağmen oldu. Yine de, amcasının Warmia Prensi-Piskopos olduğunu ve Lucas Amca’nın genç Nicolaus’un çıkarlarıyla ilgilendiğini unutmayın!

1501’de 28 yaşındayken Copernicus Warmia’ya geri döndü ve derhal İtalya’ya dönmek için izin istedi.

Bağlamda Kopernik’in Ömrü

Görsel 3: Copernicus'un yaşamı ve ilgili bilim adamlarının ve matematikçilerin yaşamları.
Görsel 3: Copernicus’un yaşamı ve ilgili bilim adamlarının ve matematikçilerin yaşamları.

İtalya Yeniden Ziyaret Edildi

Copernicus, amcasına İtalya’da Warmia’da faydalı olacak tıp eğitimi alabileceğini ve hukuk doktorasını tamamlayabileceğini söyledi. Belki de İtalya’nın üzerindeki gökyüzünün Warmia’nın üzerindekinden daha açık olduğunu düşünüyordu.

Kanon olarak görevinden iki yıl daha izin aldı ve böylece Kopernik tekrar güneye, bu sefer İtalyan şehri Padua’ya yöneldi. Elbette orada en çok ilgi duyduğu şeyleri incelemeye devam etti: astronomi ve matematik.

Yapmaması gereken şeyleri incelemenin yanı sıra, bu sefer aslında yapması gereken işi yaptı. Başarılı bir şekilde tıp okudu ve ayrıca Hukuk Doktoru olmak için sınavlarını geçmeyi başardı.

1503’te kalıcı olarak Warmia’ya döndü. 30 yaşındaydı.

Astronom Kopernik ve Güneş Merkezli Güneş Sistemi

1503 yılından itibaren Kopernik, amcasının sekreteri ve doktoruydu; ayrıca dini görevleri yerine getirdi, devlet işlerini yürüttü, ekonomist olarak hareket etti ve hatta savaş zamanında liderlik yaptı.

Bu etkinliklere daha fazla zaman ayırmayacağız çünkü gerçekten ilgilendiğimiz şey onun bilime yaptığı katkılar. Diğer birçok görevi nedeniyle bilime ayırdığı zamanın sınırlı olduğunu söyleyebiliriz.

Güncel Astronomideki Kusurları Keşfetmek

Copernicus, Bologna’da bulunduğu süre boyunca deneyimli İtalyan astronom Domenico Maria Novara ile arkadaş olmuştu. Kopernik’in gayri resmi bir astronomi çıraklığı yapmasıyla birlikte, gece gökyüzünü saatlerce gözlemlemişlerdi.

O günlerde astronomların çıplak gözle çalıştığını kendimize hatırlatmaya değer. Galileo Galilei, göklere teleskopla bakan ilk kişiydi ve Galileo, Copernicus 20 yıldan fazla bir süre ölünceye kadar doğmamıştı.

Kopernik’in koleksiyonundaki kitaplardan biri Johannes Regiomontanus’un Ptolemy’s Almagest’inin Özeti idi. Ptolemy’nin Yunanca yazılmış Almagest’i, 1300 yılı aşkın bir süredir astronomiyle ilgili tüm konularda son söz olmuştur. Almagest’in kopyaları Avrupa’ya Arap dünyasından gelmişti. Johannes Regiomontanus gibi astronomlar, Ptolemy’nin Yunanca’sından Arapça’ya ve ardından Arapça’dan eğitimli Avrupalıların dili olan Latince’ye çeviriler yapıldığında, hataların gizlice ortaya çıktığına inanıyorlardı.

Örneğin, Ptolemy’nin çalışması, her ay ayın dünyaya olan mesafesinin iki kat değişmesini talep ediyor gibiydi. Yine de bu, her ay Ay’ın boyutunun iki kat değiştiği, büyüdüğü ve sonra tekrar küçüldüğü anlamına gelir. Bunun olduğunu daha önce kimse görmemişti, bu yüzden bir şeyler yanlış olmalıydı.

Görsel 4: Ayın gökyüzündeki büyüklüğü her ay iki kat değişmez.
Görsel 4: Ayın gökyüzündeki büyüklüğü her ay iki kat değişmez.

Regiomontanus, Ptolemy’nin eserinin orijinal Yunanca kopyalarını aldı ve bunları doğrudan Latince’ye çevirdi.

Hataların aslında Ptolemy’nin orijinal çalışmasında mevcut olduğu ortaya çıktı.

Ve şimdi Kopernik düşüncelerini topladı:

  • Batlamyus’un hatalar yaptığını gösteren Regiomontanus’u okumuştu.
  • Ptolemy’nin hatalar yaptığını söyleyen Domenico Maria Novara ile gökleri gözlemlemiş ve tartışmıştı.
  • Ayrıca, Ptolemy’nin çalışmaları hakkında şüphe uyandıran bir kitap yazan Alessandro Achillini gibi diğer İtalyan akademisyenlerin görüşlerini de duymuştu.

Ptolemy, ayın yörüngesi kadar basit bir konuda yanılıyorsa, belki başka şeyleri de berbat etmişti. Astronomideki her şey kapmak için hazır olabilir!

Örneğin, Ptolemy, Dünya’nın evrenin merkezinde olduğunu söylemişti – sözde jeosantrik doktrin. Bu da yanlış olabilir mi?

Kopernik için, astronomide son sözün Ptolemy olmadığı açıktı. Belki bir gün kendi sözlerini de ekleyebilir.

Görsel 5: Claudius Ptolemy'nin Evreni: Dünya merkeze yerleştirilmiştir. Güneş, Dünya'nın yörüngesindeki cisimlerden biridir. Ptolemy, Dünya'yı evrenin merkezinde ayrıcalıklı bir konuma yerleştirdi. Ayrıca Akdeniz'i dünyanın merkezinde ayrıcalıklı bir konuma yerleştirirdi. Akdeniz, Latince'de toprağın ortası anlamına gelir. Yunanlılar ona aynı anlama gelen Mesogeios adını verdiler.
Görsel 5: Claudius Ptolemy’nin Evreni: Dünya merkeze yerleştirilmiştir. Güneş, Dünya’nın yörüngesindeki cisimlerden biridir. Ptolemy, Dünya’yı evrenin merkezinde ayrıcalıklı bir konuma yerleştirdi. Ayrıca Akdeniz’i dünyanın merkezinde ayrıcalıklı bir konuma yerleştirirdi. Akdeniz, Latince’de toprağın ortası anlamına gelir. Yunanlılar ona aynı anlama gelen Mesogeios adını verdiler.

Güneş Merkezli Evren

1503’te Warmia’da, Copernicus elinden geldiğince astronomi üzerinde çalıştı, ancak genellikle başka görevlerle meşguldü.

Bununla birlikte, 1514’e gelindiğinde, gökyüzünde yeterince görmüş ve gözlemlerini, güvendiği insanlara Commentariolus (Küçük Yorum) başlığıyla birkaç sayfa dağıtacak kadar düşünmüştü.

Bu el yazısı belgede, evrene dair yeni görüşünü ortaya koydu. İnsanların yer merkezli (dünya merkezli) bir görüşten güneş merkezli (güneş merkezli) bir görüşe geçmesi gerektiğini düşündü.

Teorisinin temel çıkış noktaları olarak şunları aldı:

  • Dünya evrenin merkezi değildir.
  • Evrenin merkezi güneşe yakındır.
  • Dünya-güneş mesafesi, yıldızlara olan mesafeye kıyasla ihmal edilebilir düzeydedir.
  • Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü, yıldızların görünen günlük dönüşünü açıklar.
  • Güneş’in görünür yıllık hareket döngüsü, dünya yörüngesinde olduğu için görülür.
  • Gezegenlerin görünürdeki retrograd hareketi, onları hareket halindeki bir yerden gözlemlememizden kaynaklanır, çünkü dünya güneşin etrafında dönüyor.

Bu başlangıç noktalarıyla, gezegenimizi evrenin merkezindeki özel, son derece ayrıcalıklı bir konumdan çok özel bir şeye, güneşin etrafında hareket eden başka bir gezegene indirmişti.

Bu potansiyel olarak tehlikeliydi çünkü birçok insan şu görüşteydi:

  • İncil’deki pasajlar dünyanın hareket etmediğini ima eder
  • İncil Tanrı’nın sözüdür
  • Tanrı ile anlaşmazlığın cezası ölümdür

Kopernik bu tür bir düşünce için daha sonra şunları yazacaktı:

Tamamen matematikten habersiz, gevezeler olabilir, İncil’in bir kısmının amaçlarına uygun olarak çarpıtılmasının yetkisine dayanarak hipotezimi mahkûm etmeye cüret edebilirler. Onlara değer vermiyorum ve asılsız yargılarını küçümsüyorum.
NICOLAUS COPERNICUS, 1473-1543

Tabii ki, 1514’te Copernicus, yeni evren teorisini sadece az sayıda güvenilir arkadaşına açıkladı. Bunu yaparak bilimsel bir devrime başlamayacaksınız!

Öte yandan, o günlerde, hayatınıza değer veriyorsanız değil, sapkın inançlarınızı çok fazla yayınlamamak en iyisiydi.

Kopernik, Bilimsel Devrimi Başlatmak için İhtiyacı Olan Her Şeye Sahiptir

1532’de Kopernik, Dünya’nın evrendeki yerini belirlemek için ihtiyaç duyduğu tüm gözlemleri yapmış ve tüm matematiği uygulamıştı. Ve çığır açan kitabı De devrimibus orbium coelestium, Gök Kürelerinin Devrimleri’nin ilk elyazmasını yazmayı bitirmişti.

Yine de, alacağı tepkiden endişe duyduğu için yayınlamadı. Yakın arkadaşlarına ve iş arkadaşlarına gösterdi ve Kopernik’in dünyanın ve gezegenlerin güneşin yörüngesinde döndüğüne dair bir teorisi olduğu söylentisi yayılmaya başladı. Papa bunu duydu ve Başpiskoposlar duydu, ancak bu aşamada insanlar sadece bunun hakkında daha fazla şey duymak istediler.

1539’a gelindiğinde, yedi yıl daha geçmişti ve Kopernik hâlâ yayımlamamıştı.

Alman matematikçi Georg Joachim Rheticus, Kopernik’ten öğrenebileceği her şeyi öğrendiğinde bu durum değişti.

Rheticus, Copernicus ile iki yıl çalıştı. De Revolutionibus Orbium Coelestium’u okudu ve bu konuda inanılmaz derecede hevesliydi. Copernicus’un bunu yayınlamayı dünyaya borçlu olduğunu düşünüyordu.

Rheticus ayrıca, Kopernik’in gök cisimlerinin hareketleri için yaptığı son hesaplamalara yardımcı olan matematik hakkında yeni kitaplar getirerek Kopernik’e yardım etti.

Bu arada Copernicus, Rheticus’un, Rheticus’un Copernicus’un güneş merkezli teorisinin temel bir özetini verdiği Narratio prima – İlk Rapor adlı bir kitap yayınlamasına izin verdi.

Yine, kafirlerin öldürülmesini talep eden hiçbir çete toplanmadı.

Böylece Copernicus kitabının müsveddesini Almanya’da basılmak üzere Rheticus’a verdi.

Görsel 6: Bilimsel Devrimi başlatan kitaptan alınmıştır – De Revolutionibus Orbium Coelestium. Nicolaus Copernicus, Terra'nın (dünya) Sol'un (güneş) yörüngesindeki gezegenlerden biri olduğunu doğru bir şekilde tanımladı. Sadece Ay Dünya'nın yörüngesinde döner. Copernicus ayrıca gezegenleri doğru sırada gösterir. Bunu, daha önce gösterilen, Dünya'nın yanlış bir şekilde Merkür'e Venüs'ten daha yakın gösterildiği Ptolemy'nin sistemiyle karşılaştırın. Copernicus'un diyagramında dış daire yıldızları temsil eder. Sonra içe doğru hareket ederek Satürn, Jüpiter, Mars, Dünya (ay ile birlikte), Venüs, Merkür ve Güneş var.
Görsel 6: Bilimsel Devrimi başlatan kitaptan alınmıştır – De Revolutionibus Orbium Coelestium. Nicolaus Copernicus, Terra’nın (dünya) Sol’un (güneş) yörüngesindeki gezegenlerden biri olduğunu doğru bir şekilde tanımladı. Sadece Ay Dünya’nın yörüngesinde döner. Copernicus ayrıca gezegenleri doğru sırada gösterir. Bunu, daha önce gösterilen, Dünya’nın yanlış bir şekilde Merkür’e Venüs’ten daha yakın gösterildiği Ptolemy’nin sistemiyle karşılaştırın. Copernicus’un diyagramında dış daire yıldızları temsil eder. Sonra içe doğru hareket ederek Satürn, Jüpiter, Mars, Dünya (ay ile birlikte), Venüs, Merkür ve Güneş var.

Kopernik’in Kitabına İzinsiz Ekleme

Baskının Rheticus ve Copernicus için büyük bir öfke kaynağı olduğu ortaya çıktı.

Baskı, kitabın başına, kitabın teorisi olağandışı olmasına rağmen, insanların astronomi hesaplamaları yapmasına yardımcı olsaydı, gerçekten doğru olup olmamasının önemli olmadığını söyleyen bir not ekleyen Andreas Osiander tarafından denetlendi.

Rheticus ve Copernicus, Osiander’in izinsiz notundan son derece mutsuz olsalar da, kitabın yalnızca bu nedenle dolaşıma girmesine izin verilmiş olması her ihtimale karşı. Osiander, kiliseye kitabı hemen sapkın olarak kınamamak için bir bahane vermişti.

Kitap nihayet Copernicus’un 1543’teki ölümünden kısa bir süre önce matbaalardan çıktı. Kopernik diplomatik olarak kitabını Papa’ya adadı.

Kitabı anında baskıdan kurtaran bir başka faktör de, matematiksel olarak o kadar zordu ki, yalnızca yüksek eğitimli insanların okuyabilmesiydi, çoğu diğerlerine göre sokak köşelerinde atıp tutmaya başlama olasılığı daha düşüktü.

Son olarak, güneşi Evrenin merkezine yerleştireceğiz. Bütün bunlar, olayların sistematik akışı ve tüm evrenin uyumu tarafından ima edilir, eğer sadece gerçeklerle, ‘iki gözümüz açık’ olarak yüzleşirsek.
NICOLAUS COPERNICUS, 1473-1543

Kopernik’in Kitabına Tepki

Kopernik’in tüm kitabını (gözlemler ve matematik) okuyup anlayan gökbilimciler arasındaki genel his, bunun 1300 yıldır astronomi üzerine yazılmış en iyi kitap olduğuydu. Ptolemy’nin Almagest’inin dengiydi.

Copernicus’un gezegenlerin güneş etrafında dairesel yörüngelerde hareket ettiği teorisi, Ptolemy’nin yer merkezli teorisinin neden olduğu bir takım sorunları ortadan kaldırdı. Özellikle, Copernicus, Ptolemy’nin yer merkezli teorisini çalıştırmak için gereken çok garip bir matematiksel cihaz olan eşitliğe olan ihtiyacı ortadan kaldırdı.

Geriye dönüp bakmanın faydasıyla, bugün Kopernik’in yaklaşımının, güneş sisteminin gezegenlerinin doğru sıralanmasını sağlayan ilk kişi olmasını sağladığını da görebiliriz. Ptolemy yanlış bir şekilde Dünya’yı Merkür’e Venüs’ten daha yakın yerleştirmişti.

Ne yazık ki, Copernicus’un teorisi, gezegenlerin hareketlerinin mükemmel bir tanımı değildi. Gezegenlerin güneş etrafında döndüğü konusunda haklı olmasına rağmen, onların dairesel yollar izlediğini söylerken yanılıyordu. Bu hata, Ptolemy’nin sistemi gibi, bazı garip matematiksel uzlaşmalara yol açtı.

Ve böylece gökbilimciler, Copernicus’un yöntemlerini yararlı buldukları yerlerde kullandılar, ancak çoğu, temel yer merkezli görüşlerinden vazgeçmeye çok az ihtiyaç duydu.

Ancak yavaş yavaş Copernicus’un güneş merkezli teorisinin kabulü ve onunla birlikte bilimsel bir devrim (özellikle Galileo Galilei ve Johannes Kepler’in ellerinde) yayıldı.

Kopernik’in çalışmasına dayanan Kepler, güneş sisteminin gerçekten de güneş merkezli olduğunu, ancak gezegenlerin dairesel yörüngeleri takip etmediğini gösterdi; yörüngeleri eliptiktir.

Alışılmadık bir şekilde, şimdi ölmüş olan Kopernik’in onaylanmaması hem Katolik hem de Protestan Kilisesi liderlerini birleştirdi, ancak zaman geçtikçe Katolik onaylamazlık artarken Protestan onaylamama azaldı.

Bu aptal tüm astronomi bilimini tersine çevirmek istiyor, ancak kutsal Yazılar bize Yeşu’nun dünyaya değil güneşe durmasını emrettiğini söylüyor.
MARTIN LUTHER, PROTESTAN İLAHİYATÇI, 1539

Kopernik’in güneş merkezli teorisinin doğruluğuna yönelik destek güçlendikçe, Katolik Kilisesi, kendi üstünlüğüne yönelik bir tehdit algılayarak, günmerkezliliğe desteğin sapkınlık olduğunu ilan etti. 1616’da Kilise, Kopernik’in kitabını tamamen yasakladı.

1620’de Kilise, Copernicus’un kitabını düzenledikten sonra onayladı: Kopernik’in hareket eden bir Dünya ve merkezi bir Güneş hakkında yazdığı tüm cümleler aslında kaldırıldı veya değiştirildi. Nihai onaya rağmen, kitap hala güçlü bir Katolik Kilisesi olan hiçbir ülkede yayınlanmadı.

Yine de, Copernicus’a destek artmaya devam etti ve fikirleri rakiplerinin fikirlerine üstün geldi. Doğanın dili-matematik kullanılarak yorumlanan kanıta dayalı, gözlemsel bilim için bir zaferdi.

Aristrachus

Kopernik, güneş merkezli bir evren teorisini yayınlamadan neredeyse iki bin yıl önce, antik Yunan astronom Aristarchus ilk güneş merkezli evren teorisini yayınladı.

Hepimiz güneş sisteminin güneş merkezli olduğu konusunda hemfikiriz, değil mi?

Şaşırtıcı bir şekilde, güneş sistemimizin güneş merkezli olduğu yüzyıllardır açık olmasına rağmen, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık dahil ülkelerdeki kamuoyu yoklamaları, yaklaşık 5’te 1’i veya 6’da 1’i hala güneşin yörüngesinde olduğuna inandığını gösteriyor. Dünya!

Son

Nicolaus Copernicus, 24 Mayıs 1543’te 70 yaşında felç geçirerek öldü. Evlenmemişti ve çocuğu yoktu. Hayatını bilime, kiliseye ve hükümete adamıştı.

Canon olduğu Polonya’daki Frombork Katedrali’ne gömüldü. Mezarı yüzyıllardır kayıptı ancak 2005’te tekrar bulundu. 2010’da kalıntıları, keşfedildikleri yerde Frombork Katedrali’nde yeniden gömüldü. Yeni mezar taşı, yörüngesinde altı gezegen bulunan altın bir güneşi gösteriyor.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/nicolaus-copernicus/

Görsel Kaynak: https://www.nagaitoshiya.com/en/2012/copernican-revolution/

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir