in

ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı

NASA Uzay Aracı Lucy İlk Asteroit Karşılaşmasını Gerçekleştirdi

NASA’nın Lucy Uzay Aracı, Jüpiter’e Doğru Uzun Yolculukta 10 Asteroitten İlkinin Yanından Hızla Geçti

Giriş

NASA‘nın Lucy uzay aracı, Jüpiter’e doğru uzanan yolculuğunun ilk aşamasında 1 Kasım’da karşılaşması planlanılan 10 asteroidten ilkiyle karşılaştı. 1 Kasım’da, Mars’ın ilerisindeki ana asteroit kuşağında, yaklaşık 300 milyon mil yani yaklaşık 480 milyon kilometre uzaklıkta bulunan küçük Dinkinesh asteroidinin yanından hızlıca geçti. NASA’ya göre, bu, uzay aracının saatte 10,000 mil (16,000 km) hızla yaklaşmasıyla gerçekleşen yalnızca “hızlı merhabaydı.”

Lucy’nin navigasyon ekibi en son 29 Eylül’de yörünge düzeltme manevrası gerçekleştirmiş ve Lucy’nin Dinkinesh asteroitine yakın geçmesini sağlamışlardı. Ardından 28 Ekim’de son bilgi güncellemesi de denilebilecek asteroitin konumları hakkında veri içeren bir güncelleme gönderildi.

Lucy, Dinkinesh’e yakın konumundan geçmesinden 1 saat önce Dinkinesh’i terminal izleme yöntemi ile izlemeye başladı fakat asteroitin boyutunun küçük olması sebebiyle yalnızca birkaç dakika öncesinde ona odaklandı ve 270 mil (435 kilometre) kadar yaklaştı. ilerideki daha büyük ve çekici asteroidler için cihazlarını test etti. Dinkinesh sadece yarım mil (1 kilometre) çapında olduğunu ve muhtemelen Lucy’nin turundaki en küçük asteroittir.

Terminal izleme yöntemi; Lucy, asteroite yaklaşırken otonom olarak yeniden düzenlenip tekrar asteroite yönlendirilmesi sağlanacak. Bu uçuş ile ayrıca Terminal takip yönteminin ilk defa kullanıldı ve uzay koşullarında ilk defa test edildi.

 

Görsel 1: Asteroit Dinkinesh ile karşılaşma sırasında NASA Lucy uzay aracının ve aletli işaretleme platformunun (IPP) beklenen hareketini gösteren bir grafik. Uzay aracının terminal izleme sistemi, Dinkinesh’in konumunu aktif olarak izlemek üzere tasarlandı ve uzay aracının ve IPP’nin, karşılaşma boyunca asteroiti gözlemlemek için otonom olarak hareket etmesini sağladı. Sarı, mavi ve gri oklar sırasıyla Güneş, Dünya ve Dinkinesh’in yönlerini gösterir. Kırmızı ok uzay aracının hareketini gösterir.

Lucy’nin asıl hedefi, Jüpiter’in yakınında bulunan ve güneş sisteminin başlangıcından kalan kalıntıların olduğu düşünülen, daha önce keşfedilmemiş Truva atları olarak adlandırılan asteroit sürüleridir. Lucy, Dinkinesh’ten yaklaşık 10 ila 100 kat daha büyük olduğu düşünülen sekiz Truva atının daha yakınından geçecek. 2033’te son iki asteroidin de hızla geçmesi bekleniyor.

Lucy’nin izleme sistemindeki yüksek kazançlı antenler kısa süreliğine de olsa Dinkinesh asteroitini takip edecek şekilde döneceği için elde ettiği bilimsel ve teknik verileri aktaramayacak. Uzay aracının uçuştan tüm resim ve verilerini geri göndermesi en az bir hafta sürecektir.

Kaynak: https://phys.org/news/2023-11-nasa-lucy-spacecraft-swoops-asteroids.html

Görsel Kaynak: https://www.techgugu.com/nasas-asteroid-hunter-lucy-soars-into-the-sky/

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

8 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir