in

Sevgi DoluSevgi Dolu

Medikal Maskeler ve Özellikleri Nelerdir?

Medikal Maskeler ve Özellikleri

Tanım

Solunum koruyucu cihazlar (RPDs) genellikle insanları,  solunum için tehlike oluşturan kimyasal, biyolojik ve radyoaktif maddelerden korumak için kullanılır. Bu cihazlar kullanıcılarına yeterli koruma sağlamazsa kullanıcıların bu solunum tehlikelerine maruz kalma riski artarak sağlığa olumsuz etkiler meydana gelir. Bu yüzden solunum cihazlarının kullanıcısına yeterli koruma sağladığından emin olunmalıdır. Hava temizleyici maskeler(DFHFRs)  olarak sınıflandırılan tek kullanımlık yarım yüz maskeler çeşitli endüstrideki işçiler ve genel halk tarafından yaygın şekilde kullanılmakta  ve kabul görmektedir. Bunun nedeni, DFHFR’lerin birden fazla boyutta mevcut olması, bakımı kolay olması ve kullanıcılara çok az engel oluşturmasıdır. DFHFR’ler arasında, Ebola gibi hava yoluyla bulaşan bulaşıcı hastalıklara karşı sağlık çalışanları için Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH) onaylı N95 filtreli yüz maskesi veya daha yüksek maskeler önerilir.

Partikül filtreli yüz maskeleri (FFR’ler) ABD Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH) tarafından dokuz kategoriye (N95, N99, N100, P95, P99, P100, R95, R99 ve R100) sınıflandırılır. N(yağa dirençli değil) solunum cihazlarının yağ damlacığı ortamında kullanılmayacağını; R(yağa bir dereceye kadar dirençli) ve P (yağa karşı güçlü şekilde dirençli) ise bu solunum cihazlarının yağlı olmayan ve yağlı olan aerasollere karşı koruma amaçlı kullanılabileceğini göstermektedir. Sayısal gösterimler 95, 99 ve 100, filtrenin minimum filtreleme verimliliğini sırasıyla% 95,% 99 ve% 99,97 ile gösterir. Avrupa Standardı, filtreli yüz maskelerini üç sınıfa ayırır: FFP1, FFP2 ve FFP3 ve buna karşılık gelen minimum filtrasyon verimlilikleri % 80,% 94 ve% 99’dur. Bu nedenle, FFP2 solunum maskeleri yaklaşık olarak N95 filtreli yüz maskelerine eşdeğerdir, bu da onları havadan bulaşan bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde tavsiye edilir kılmaktadır. Buna ek olarak 3M’ye göre, Çin KN95 standardı, N95 / FFP2 solunum cihazlarına eşdeğer bir özelliğe sahiptir. FFP3 maskeler ise en yüksek düzeyde koruma sağladığından, Birleşik Krallık’taki sağlık bakımı ortamlarında bulaşıcı aerosollere karşı koruma için Sağlık ve Güvenlik İdaresi (HSE) tarafından kabul edilebilir tek FFP sınıfıdır.

Cerrahi maskeler (SMs), mikroorganizmalar (örn. Virüsler ve bakteriler) içerebilen büyük partiküllerin (örn. Damlacıklar, sıçramalar, spreyler veya sıçramalar) buruna ve ağza ulaşmasını engellemek için kullanılır. Ve öncelikle tükürük ve solunum salgılarının maruziyetini en aza indirerek hastaları, sağlık çalışanlarını korumayı amaçlasalar da, genellikle yüz derisine karşı sıkı bir sızdırmazlık oluşturmazlar ve bu nedenle insanları havadan bulaşıcı hastalıklardan korumak için tavsiye edilmezler. Cerrahi maskelerin partiküllere karşı sağladığı koruma (0.04-1.3 μm) N95 filtreli yüz maskelerinden 8-12 kat daha azdır fakat bulaşıcı virüslerin konsantrasyonları düşük olduğunda influenza enfeksiyonuna karşı koruma için her ikisinin de eşdeğer olduğu bulunmuştur.

Cerrahi Maskelerin Yapısı

Cerrahi maskelerde genellikle 3 katmanlı bir yapı söz konusudur. Ortadaki melt-blown tabakası olmak üzere diğer 2 katman dokumasız kumaştan oluşturulmaktadır. Filtreleme sağlayan melt-blown kısımdır. Melt-blown kumaş, bir polimerin eritilmesi ve ardından bir silindir üzerinde her iki taraftan yüksek hızda hava verilmesiyle meydana getirilir. Tüm melt-blown kumaşlar aynı düzeyde filtreleme kapasitesine sahip değildir bazıları diğerlerinden daha iyidir. Polimer özellikleri, hava hızı, ekipman değişkenleri oluşan tabakayı önemli ölçüde etkiler.

Ventilli Maskeler

Ventilli maskeler hava solunumunu kolaylaştırır. Bu onları giymeyi daha rahat hale getirir ve maskenin içinde daha az nem birikmesini sağlar. Ventilli maskelerdeki problem kullanıcının verdiği nefesi filtrelememesidir. Bu tek yönlü koruma COVID-19 gibi bir durumda  kullanıcının etrafındaki kişileri riske atmaktadır.

Ventilli bir maske takarken diğerlerini korumak adına maske üzerine dışarı verilen nefesi kısmen filtrelemek için cerrahi bir maske takılmalıdır.

Kaynaklar:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S253104372030088X
  2. https://www.thomasnet.com/articles/machinery-tools-supplies/what-is-melt-blown-extrusion/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum