in

Mantarlar Nedir?

Mantarlara İlişkin Bilgiler

İçindekiler

5 Milyona Varan Tür Çeşitliliği!

Tanım

Mantar denince akla gelen kötü çağrışımlar olabilse de sofralarımıza giren şapkalı mantarlar da aynı âleme mensuptur ki bazıları çok da lezzetlidir. Aynı zamanda tabiatın bir nevi temizlikçileri oldukları söylenebilir.

Üst Âlem: Ökaryotlar

Âlem: Mantarlar

Duyulmamış Çeşitlilik

Mantarlar, ökaryot mikroorganizmalar olup kendileriyle aynı isimli taksonomik âleme mensupturlar. Mantarlar âleminin içerisinde fazlaca çeşitlilik bulunmaktadır. Mantar türlerinin sayısı ancak tahmin edilebilmekte ve bu tahminler 1,5 ila 5 milyon arasında değişen sayıda mantar türü olduğunu öngörmektedir. Bunların ise yalnızca %5’i sınıflandırılabilmiştir.

Ağ Örenler ve Yalnız Kurtlar

Mantarların çoğu, hif adı verilen iplikler üretir ve bu iplikler de çoğu zaman miselyum adı verilen ağ yapısının örülmesinde kullanılır. Üremeyi sağlayan sürgünler bu miselyumlardan filizlenebilir. Bunlar, şapkalı mantarlar gibi nispeten basit yapılardan daha karmaşık yapılara kadar değişebileceği gibi, mayalar gibi tek hücreli mantarlar da olabilir.

Elmalar ve Şapkalı Mantarlar

Mantarların meyve veren gövdeleri olarak tanımlanabilen şapkalı mantarlar, spor oluşumunu ve yayılımını sağlar. Bir ağaç için onun tohumlarını yayan elmalar ne ise şapkalı mantarlar da bir mantar için aynı şeyi ifade eder. Ayrıca bunlar, çoğu meyve türü gibi yenilebilirdir.

Besin Kaynağı

Mantarlar, yaşamımızda önemli rolü olan canlılardır. Organizmanın meyve veren gövdeleri olan şapkalı mantarlar ve diğer yenilebilir mantar türleri, besin olarak tüketilebilirler. Ayrıca mantarları yiyecek ve içecek üretiminde de kullanırız. Bira mayası olarak bildiğimiz Saccharomyces cerevisiae, aynı zamanda ekmek ve şarap üretiminde de kullanılır. Bunların yanı sıra üzerimizde ve içimizde yaşayan, sayısı yalnızca ayaklarımızın üzerinde 150’ye varan, çoğu faydalı ya da en azından zararsız olan fakat bazısı enfeksiyonlara sebep olabilen mantarlar da vardır. Mantarların sebep olduğu ve insanları etkileyen enfeksiyonlardan en bilineni, sporcu ayağı olarak da anılan ayak mantarıdır (Lat: Tinea pedis).

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/fungus/?__cat=q-z

Görsel Kaynak: https://www.uplifers.com/renkli-mantarlarin-sihirli-dunyasi/

Editör: Emine Öykü GÜNER

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir