in ,

Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca

Kuş Anatomisi Nasıldır?

Kuşların Dış ve İç Organ Anatomisi Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Görsel: Kuş İskelet Anatomisi

Bütün kuşlar, türlerine göre boyut ve şekil açısından değişiklik göstermekle birlikte, aynı temel iskelet yapısına sahiptir. Kuş iskeleti, hem uçabilen hem de uçamayan kuşlar için kendine özgüdür. Kuşlarda iskelet yapısı çok hafiftir ve kırılgan görünebilir, ancak gerçekte çok güçlü ve sağlamdır. Kuşların uzun kemiklerinin çoğunda hava boşlukları bulunmaktadır, ancak  bal peteği yapısında çapraz bağlantılarla, yapısal gücü sağlamlaştırılmıştır.

Kuşların kanat çırpması, iskelete sağlam bir şekilde bağlanmış olması gereken büyük kasların çok güçlü olmasına bağlıdır. Uçan kuşlarda, uçma kaslarının bağlandığı belirgin bir omurga veya sternum (iman tahtası/göğüs kemiği) bulunmaktadır. Kaynaşmış kemikler, kuşların havalanma, uçma ve konmanın baskısına dayanmasına yardımcı olur. Penguen ve deve kuşu gibi uçamayan kuşlarda omurga bulunmaz, ayrıca bu kuşlar hava boşluklu kemikler yerine boşluksuz ve daha sağlam kemiklere sahiptir.

Kuşlarda en ağır kemikler bacak kemikleridir,. Bu durum, ağırlık merkezinin aşağıda olmasına katkı sağlar. Ağırlık merkezinin aşağıda olması, kuşa, hem uçma sırasında hem de bipedal harekette (yürüme sırasında)  daha iyi bir denge sunar. Bir kuşun iskeleti, kuşun vücut ağırlığının yalnızca %5’ini oluşturur.

Kuşların İç Organ Anatomisi Nasıldır?

Kuşlarda Solunum Sistemi Nedir?

Kuşların iç organ anatomisi, özellikle solunum sistemi, pek çok açıdan memelilerdekinden farklıdır. Kuşlarda solunum çok daha verimlidir.

  • Kuşlarda, memelilerin göğüs boşluğunu artırmak ve azaltmak için kullandıkları diyafram bulunmamaktadır. Kuşların sternumlarını içe çekmesi ve dışa itmesi memelilerdeki diyafram ile aynı etkiyi yaratmaktadır.
  • Soluma hızı kuşun boyutuna göre farklılık göstermektedir. Örneğin sinek kuşları dakikada yüz kırk üç defa soluk alıp vermekteyken hindilerde bu sayı sadece yedidir. Kuşun uçması esnasında soluma hızı artmaktadır. Hava, burun deliklerinden girerek, soluk borusundan akciğerlere ve hava keseciklerine iner.
  • Kuşların akciğerleri çok yoğundur ve memelilerdeki akciğerlere göre daha az yer işgal eder. Vücut boşluklarına ve hatta kemiklere doğru genişleyen ince duvarlı hava keseciklerinin yardımıyla, kuşların akciğerlerine sürekli hava akışı sağlanabilir.

Kuşlarda Sindirim Sistemi Nedir?

Kuşlarda dişler yerine gaga bulunduğu için, kuşlar yiyeceklerini çiğnemez ve buna göre özelleşmiş bir sindirim sistemine sahiptir.

  • Bir kuşun yemesi esnasında yemek öncelikle yemek borusundan, yemek borusunun bir uzantısı olan kursağa iner. Yiyecekler, yemeğin sindirimi için gerekli asit ve enzimleri üreten bezli mideye girmeden önce kursakta tutulur. Daha sonra yiyecek, tohum ve fındık gibi sert yiyeceklerin öğütüldüğü taşlığa geçer.
  • Hindilerin, ceviz gibi çok sert yiyecekleri bile öğütebilen, en dikkat çekici taşlıklardan birine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Taşlıkları, hindilerin yemiş olabileceği çelik iğne ve diğer metal nesneleri bile parçalayabilir.
  • Kuşların taşlıkları, yüzeyini sertleştiren keratin madedesini içermektedir. Keratin; insanlarda saçları ve tırnakları , gergedanlarda boynuzları oluşturan yapı taşıdır.
  • Kuşun yedikleri, taşlıkta öğütüldükten sonra besin maddelerinin emildiği bağırsaklardan geçer. Sonrasında atıklar kloaka yoluyla dışarı atılır.

Kaynak: https://animalcorner.org/bird-anatomy/

Görsel Kaynak: https://wallpapersafari.com/blue-bird-wallpaper/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir