in

Küf Nedir?

Küfler Hakkında Genel Bilgiler

Giriş

Portakalın küflenmesi
 Görsel 1

Mikroskopik bir mantar olan küfler, belirli mantarların oluşturduğu yapılardır. Fırsatçı insan patojeni, mezofiller, termofiller, saprotroflar, psikrofiller bu mantarlardandır. Besinlerini hifal uçalarından emerek enerjilerini heterotrofik yolla kazanırlar. Küfler, hifal uçalarından hidrolitik enzimler salgılayarak selüloz ve lignin emilebilen basit hale dönüştürür.

Mikroorganizmaya zarar veren ve ölümüne neden olan birçok küf, siderofor ve mokotoksin sentezler. Toksik bir ikincil metabolik olan mikotoksin, ekinleri kolonize adarak mantar krallığı oluşturur. Siderofor ise demir birikmesine yardımcı olur.

Küf
Görsel 2

Üremelerini sporlarla gerçekleştiren küfler, farklı yaşama ortamları ve şekilleri vardır. Örneğin, bazıları ultraviyole radyasyon hasarına, bazıları aşırı sıcaklığa direnç göstererek hayatta kalır. 4°C ve altındaki sıcaklıklarda küflenme başlaması daha zordur. Bu nedenler yiyecekler genelde bu sıcaklıklarda korunur.

Küfe maruz kalan insanlar alerjik reaksiyonlar geçirebilir ve solunum problemlerinde sıkıntı çıkabilir. Mikotoksinlere yüksek seviyede maruz kalınması nörolojik hasara neden olabilir.

Kaynaklar:

Görsel Kaynak: https://yesofcorsa.com/mold/

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

0 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir