Kromozomal Bozukluklar Kalıtsal Mıdır?

Kromozomal Bozuklar ve Genetik İlişkisi

Tanım

Kromozomal bozuklukların bazılarının kalıtılması mümkünken kromozomal hastalıkların çoğu (Down sendromu ve Turner sendromu gibi) bir nesilden diğerine aktarılamaz.

Bazı kromozomal durumlar kromozom sayısındaki değişikliklerden kaynaklanır. Bu değişiklikler kalıtılamaz ama üreme hücrelerinin (yumurta ve sperm) oluşumu esnasında rastgele olaylar olarak ortaya çıkar. Ayrılamama adı verilen, hücre bölünmesindeki bir hata anormal sayıda kromozomu olan üreme hücrelerine yol açar. Bir üreme hücresinin yanlışlıkla bir kromozomun bir kopyasını kazanması ya da kaybetmesi durumu buna örnek olarak verilebilir. Eğer bu alışılmamış üreme hücrelerinden biri bir çocuğun genetik yapısına katkıda bulunursa, çocuğun vücut hücrelerinin her biri bir tane fazla ya da eksik kromozoma sahip olacaktır.

Kromozom yapısındaki değişimler kromozomal hastalıklara da sebep olabilir. Kromozom yapısındaki bazı değişiklikler kalıtılabilirken diğerleri, üreme hücrelerinin oluşumu esnasında ya da erken fetüs gelişimi esnasında rastgele kazalar olarak ortaya çıkar. Bu değişimlerin kalıtımı karmaşık olabileceği için bu tür kromozomal anormalliklerinden endişe duyan insanlar, bir genetik uzmanıyla konuşmak isteyebilirler.

Bazı kanser hücrelerinin kromozom yapılarında ya da sayılarında da değişikler görülür. Bu değişiklikler vücut hücrelerinde (Yumurta ve sperm haricindeki hücreler) ortaya çıkabileceğinden bir kuşaktan diğerine aktarılamaz.

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/primer/inheritance/chromosomalinheritance

Görsel Kaynak: https://i1.ytimg.com/vi/PhSDHGT3xcQ/maxresdefault.jpg 

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum