in

ÇalışkanÇalışkan

Kraniyofasiyal-Sağırlık-El Sendromu

Kraniyofasiyal-Sağırlık-El Sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım

İçindekiler

Tanım

Kraniyofasiyal-sağırlık-el sendromu, belirgin yüz özellikleri, derin işitme kaybı ve el anormallikleri ile karakterizedir. Kraniyofasiyal-sağırlık-el sendromlu kişilerin ayırt edici yüz özellikleri, kafatasında ve yüzde görülen çeşitli gelişimsel anormallikler sonucu oluşur. Etkilenen bireylerde genellikle az gelişmiş veya eksik burun kemiklerinden kaynaklı küçük bir burun, ince burun delikleri ve düz burun köprüsüyle düzleşmiş orta yüz görülür. Bireylerde bu durumla birlikte geniş aralıklı gözler, (oküler hipertelorizm), daralmış göz açıklıkları (daralmış palpebral fissürler), küçük üst çene (hipoplastik maksilla) ve büzülmüş dudaklı küçük bir ağız görülür.

Etkilenen kişilerde ileri seviyede işitme kaybı vardır: iç kulak anormallikler (sensörinöral sağırlık) bu bireylerde doğuştan işitme kaybı görülür. Etkilenen kişilerde elde bulunan kaslarda sorunlar vardır. Tüm parmakların beşinci parmağa doğru dışa açılı olduğu malformasyon (ulnar sapma) görülür. Kraniyofasiyal-sağırlık-el sendromu üç, dört ve beşinci parmakta kalıcı bükülmelere (kamptodaktili) neden olarak parmak hareketlerinde sınırlanmalara ve kontraktür olarak bilinen el bileğindeki eklemlerin deformasyonuna neden olur. Bilekte kasılmalar el hareketlerini daha çok bozabilir.

Sıklık

Kraniyofasiyal sağırlık-el sendromu oldukça nadir görülür. Bilimsel literatür de olan yalnızca birkaç vaka vardır.

Nedenler

Kraniyofasiyal-sağırlık-el sendromu, PAX3 geninde gerçekleşen bazı mutasyonlardan kaynaklanır. PAX3 geni embriyonik dönemde doku ve organların oluşumunda kritik öneme sahiptir. Bu işlevi gerçekleştirmek için gen, bazı genlerin aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olmak adına belirli DNA bölgelerine bağlanan (bağlanan) bir proteinin üretilmesi emrini verir. Embriyonik gelişim döneminde, PAX3 geni nöral krest hücrelerinde aktiftir. Bu hücreler gelişmekte olan omurilikten embriyodaki spesifik bölgedeki hücrelere doğru göç eder. PAX3‘ten üretilen proteinler, özel dokular veya hücre türleri oluşturmak için nöral krest hücrelerini işaret eden diğer genlerin aktivitesini yönlendirir. Bunlar bazı sinir dokuları, yüzde ve kafatasında bulunan kemikler (kraniyofasiyal kemikler) ve kas dokusudur.

Kraniyofasiyal hastalığı olan bireylerde en az bir PAX3 gen mutasyonuna bağlı olarak sağırlık-el sendromu tespit edilmiştir. Bu mutasyon, PAX3 proteininin DNA’ya bağlanma yeteneğini etkiliyor gibi görünüyor. Sonuç olarak, PAX3 proteini diğer genler ve nöral krest hücrelerinin farklılaşmasını düzenleyemez bunu kontrol edemez. Nöral krest hücrelerindeki özelleşme eksikliği, kraniyofasiyal-sağırlık-el sendromunda görülen bireylerde kraniyofasiyal kemiklerin, sinir dokusunun ve kasların büyümesinde bozulmaya yol açar.

Kalıtım Modeli

Bu durum, otozomal baskın bir şekilde gelecek nesillere aktarılır. Her hücrede değişmiş genin bir kopyasının bulunması gen bozukluğuna neden olmak için yeterlidir.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • CDHS

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/craniofacial-deafness-hand-syndrome/

Görsel Kaynak: https://www.researchgate.net/figure/Craniofacial-syndrome-in-a-2-year-old-girl-with-Crouzon-syndrome-Threedimensional_fig7_270650182

Editör: Züleyha DEMİRCİ

Ne düşünüyorsunuz?

13 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir