in

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan HavalıHavalı ÇılgıncaÇılgınca AğlamaklıAğlamaklı Sevgi DoluSevgi Dolu

Kolesistokinin Hormonu Nedir?

İştah Kapatan Hormon: Kolesistokinin

Kolesistokinin Hormonu Nedir?

Kolesistokinin, diğer adlarıyla CCK ve CCK-PZ, pankreastaki etkilerinden dolayı pankreozimin olarak adlandırılan bir hormondur. Kolesistokinin hormonunun merkezi sinir sisteminde ve bağırsak yollarında vücudun belirli bölgelerini ekleyen reseptörleri bulunmaktadır. Bu hormonun ilkin özellikleri sindirime yardımcı olmak ve iştah düzeyinin belirlenmesidir fakat yapılan son çalışmalar kolesistokinin hormonunun sadece bu özelliklerinin olmadığı, vücudun başka bölgelerine de etki ettiğini göstermiştir.

Kolesistokinin onikiparmak bağırsağında yer alan I-hücreleri tarafından üretilir. Beyinde bulunan çeşitli nöronlar sayesinde de salgılanması gerçekleşir. İştahın düzenlenmesinde etkili olan kolesistokinin bazı durumlarda anksiyete ve panik atak gibi rahatsızlıklarda da rol oynadığı düşünülmektedir.

Kolesistokinin Hormonu Nasıl Çalışır?

Kolesistokininin en bilinen özelliği sindirime yardımcı olması ve geliştirmesidir. Kolesistokinin, öğütümü ağızda başlayan besinlerin mideye boşaltımını yavaşlatır ve karaciğerdeki safra bezlerini uyararak safra üretimini başlatır. Safranın özelliklerinden biri, sindirilen besinde bulunan büyük moleküllü yağ parçalarının daha küçük moleküllere bölünmesini sağlamaktır. Aynı zamanda kolesistokinin hormonu, vücudun daha iyi sindirim gerçekleştirebilmesi için pankreası uyararak sıvı ve enzim salınımını sağlar.

Bunların yanı sıra kolesistokinin hormonu sayesinde kısa süreli tokluk hissi sağlanır ve buna bağlı olarak iştah azalır. Bazı bulgular sonucu beyinde üretilen kolesistokinin hormonunun anksiyete üstünde bir etkisi olabileceği düşünülmektedir ama kolesistokinin hormonunun bu özelliği üzerine çalışmalara devam edilmektedir.

Kolesistokinin Hormonuna bağlı olarak ortaya çıkan Problemler nelerdir?

Vücutlarında yüksek miktarda kolesistokinin bulunan insanlar herhangi bir şekilde bir belirti göstermezler, hayatlarına devam ederler. Bu hormonun fazlalığının insan vücudunda bir yan etkisi olmaması ve kolesistokinin hormonunun iştah kapama özelliği olmasından dolayı kilo verme amaçlı kullanılıp kullanılmayacağına dair araştırmalar başlamıştır.

Kolesistokinin azlığının ise vücudun üzerine olumlu olmayan etkileri olabilir. Obeziteye sahip insanların kanlarında normal insanların aksine daha az seviyelerde kolesistokinin olduğu ve bu dururumun iştahtaki artışa ve kilo vermedeki zorluğa sebep olduğu belirlenmiştir. Bunlarla beraber kolesistokinin hormonunun genler üzerinde oluşmuş değişik çeşitleri de obeziteyle ilişkilendirilmiş fakat nedeni bulunmamıştır.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/cholecystokinin

Görsel Kaynak: https://www.medicalpark.com.tr/safra-kesesi/hg-133

Editör: Fatih Nejdet MEMİŞ

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir