in

ÇalışkanÇalışkan

Kispeptin Hormonu Nedir?

Kispeptin; Tanımı İşlevi ve Etkileri…

Tanım

Hipotalamusta üretilen kispeptin, diğer hormonların salınmasını tetikleyen oldukça önemli bir hormondur. Metastin olarak da adlandırılan bu hormon, ergenlikle bağlantılıdır ve kanserin vücut içinde yayılmasını önleyebilir.

Kispeptin Ne Yapar?

Kispeptin hipofiz bezine giriş yapar ve nörotransmitter maddelerin salgılanmasına sebep olacak tepkimeyi gerçekleştirir. Bu tepkime sonucunda salınan nörotransmitter maddeler, folikül stimüle hormon ve luteinleştirici hormonun salgılanmasını sağlar. Bu hormonlar testosteron ve östradiol salınımında görevlidir. Kispeptin yokluğunda bu zincirleme hormon salınım reaksiyonları büyük ölçüde zarar görür.

Kispeptinin hormonsal olmayan bir özelliği daha vardır. Orijinal adı ile metastin vücut içinde kanser yayılmasını önleyebilir.

Kispeptin, dinorfin ve nörokinin B hormonlarına bağlı olarak salgılanan bir hormondur. Nörokinin B ve dinorfin hormonlarının özellikleri tam olarak bilinmese de yapılan son araştırmalar kispeptin hormonunun salınımında etkin rol oynadıklarını göstermiştir.

Kispeptin Seviyesiyle Oluşabilecek Problemler

Kispeptin seviyesinin vücutta çokluğuna bağlı olarak olarak ortaya herhangi bir hastalık veya belirtinin ortaya çıktığı gözlemlenmemiştir. Öncü çalışmalar yüksek seviyedeki kispeptin hormonunun çocuklarda erken ergenliğe neden olduğunu göstermiştir ama bu olgu hala kanıtlanamamıştır. Bunlarla beraber araştırmalar hamilelik döneminde olan bireylerin vücutlarında yüksek miktarda kispeptin hormonu bulunduğunu göstermiştir ama nedenleri hala bulunamamıştır.

Yetersiz seviyedeki kispeptin hormonu ise problemlere sebep olabilir. Düşük seviyedeki kispeptin hormonunun kadın vücudundaki varlığı kısırlığa (Menstural döngünün gerçekleşememesi.) sebebiyet verir. Bazen tek doz kispeptin hormon tedavisi ovulasyonu tetikleyebilir ve bu durum suni döllenmeye ve kadın yumurtalarının kullanımıyla gerçekleşecek in vitro döllenmeye olanak sağlayabilir.

Ergenliğe çağına gelmiş bireylerde, eksik seviyede kispeptin hormonu varlığı ergenliğin başlamasını geciktirebilir veya ergenliğin hiç başlamamasına neden olabilir.

Kispeptinin fazlalığı ve azlığıyla ilişkili ortaya çıkacak problemler günümüzde araştırılmaya ve keşfedilmeye devam etmektedir.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/kisspeptin

Görsel Kaynak: https://www.hormone.org/-/media/hormone/images/hormones/hero_hormone_kisspeptin.jpg?w=900&hash=64B7EBC8F9072730897C2CCC84D93F54

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir