in ,

Kemosentez Nedir?

Kemosentez Tanımı

Tanım

İnorganik karbon içeren bileşiklerin, şeker ve aminoasitler gibi organik bileşiklere dönüştürülmesi işlemine Kemosentez adı verilir ve bu dönüşümün sağlanabilmesi için enerjiye ihtiyaç duyar.

Bu inorganik enerji kaynağı genellikle hidrojen gazı, hidrojen sülfür, amonyak ya da demir(II) gibi fazladan elektrona sahip olan moleküllerdir. Tıpkı Fotosentez ve Hücresel Solunum’da olduğu gibi Kemosentez de ATP sentezi için Elektron Taşıma Zinciri kullanır.

Bir elektron bu taşıma sisteminden geçtikten sonra kimyasal yakıt, farklı şekillerde üretilmiş olur. Örneğin hidrojen sülfür gazı, bu işlem sonunda elementel sülfüre ve suya dönüştürülür.

Kemosentez terimi, kimyasal anlamına gelen kemo ve yapmak anlamına gelen sentez  kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. İşleyişi temel olarak, inorganik bir maddeyi organik bir maddeye dönüştürmek açısından Fotosentez ile benzerlik gösterse de fotosentezde enerji kaynağı güneş ışınları iken kemosentezde kimyasal enerji kullanılır.

Günümüzde, bakteri ve arkeler gibi mikroorganizmalar tarafından Kemosentez kullanılır. Fotosentez ya da hücresel solunuma kıyasla tek başına daha az verimli olması sebebiyle karmaşık çok hücreli organizmalarda güç kaynağı olarak kullanılması mümkün değildir.

Yine de bazı çok hücreli organizmalar, kemosentetik bakterilerle simbiyotik bir ilişki kurarak onları kısmi enerji kaynakları olarak kullanmaktadır. Örneğin dev tüp solucanları, kemosentetik bakteriye konak organizma olma yoluyla ihtiyaç duyduğu şekerleri ve aminoasitleri bakteriden karşılamaktadır. Bununla birlikte tüp solucanları kısmen fotosenteze bağımlıdır çünkü fotosentezin bir ürünü olan oksijeni, kemosentezi daha verimli kılmak için kullanırlar.

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir