in , ,

Sevgi DoluSevgi Dolu

Kedilerde Gastroözofageal Reflü Nedir?

Kedilerde Gastroözofageal Reflü: Tanım, Semptomlar, Çeşitler, Nedenler, Teşhis, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Mide ve bağırsak sıvılarının boğaz ve mideyi birbirine bağlayan yemek borusuna kontrol edilemeyen bir şekilde tersine akış gerçekleştirmesine tıbbi olarak gastroözofageal reflü adı verilir. Bu durum mide ve yemek borusunu bağlayan kasların gevşemesi olarak gözlenebilir. Böyle bir durumda kronik kusmalar gözlemlenmektedir. Gastroözofageal reflü kediler arasında oldukça yaygın bir hastalıktır ve her yaş grubunda oluşabilir. Genç kedilerin gastroözofageal reflü riski çok daha fazladır.

Mide öz asitleri, pepsin, safrada üretilen tuzlar ve mide sıvısının içerisinde bulunan diğer maddeler yemek borusundaki mukus tabakasına zarar verir. Mukus tabakasının zarar görmesi durumu ise yemek borusunun iltihaplanmasına yani özofajite sebep olur.

Semptomlar ve Çeşitler

Gastroözofageal reflü yemek borusunun uğradığı tahrişe bağlı olarak özofajite sebep olabilir. Düşük seviyedeki özofajit mukus tabakasının hafif iltihaplanması ile oluşur ama özofajit seviyesi arttıkça yemek borusunun derin katmalarına zarar vermeye başlar.

Kedinin zaman içerisindeki davranış değişiklikleri ise semptomların incelenmesinde oldukça önemli bir yer kaplar. Yemeği tükürmek, yutkunurken can yanması belirtileri göstermek (acı içinde hırlama ve miyavlama), kilo kaybı ve tat kaybı bu belirtilerin en belirgin olanlarıdır. Veteriner hekiminizin gerçekleştireceği elle muayeneler çoğu zaman hastalık teşhisinde bir etkide bulunmayacaktır. Bazı özofajit hastalarında da aşırı salya salınımı ve grip olarak da gösterebilmektedir.

Nedenler

Canlıya uygulanmış bir anestezi yemek borusu ve mideyi bağlayan kasların gevşemesine sebebiyet vererek gastroözofageal reflüye sebebiyet verebilir. Hastanın anestezi sırasında yanlış konumlandırılması ve/veya anestezi öncesinde yeteri kadar aç bırakılmaması sonucu olarak da gastroözofageal reflü ortaya çıkabilir.

Konjenital diafram hernisi (KDH) hastalığı çoğunlukla gastroözofageal reflü riskini arttırdığından dolayı iki farklı hastalık birbiri ile ilişkilendirilmiştir. Genç kedilerde risk daha fazladır çünkü onların gastroözofageal sfinkterleri hala gelişme evresindedir. Uzun süreli veya kronik gerçekleşen kusma eylemleri ise risk faktörlerinden bir diğeridir.

Teşhis

Gastroözofageal reflü teşhisinde kullanılan ve en kesin sonuç veren yöntemlerden bir tanesi özofagoskopidir. Basitçe özofagoskopi vücut içerisine giren bir kamera yardımı ile yemek borusu astarlarını isleme yöntemidir. Bu yöntemle mukus tabakası rahatça izlenir ve kesin teşhis konulabilir. Aynı zamanda bu tedavi yemek borusunda oluşan balgam ve/veya vücut içerisindeki herhangi bir kanamayı gösterebilir.

Alternatif tanılar arasında büyük bir maddenin yutulması, yemek borusunda tümör oluşumu, midenin üst kısmında bir fıtık oluşması veya ağızda ya da boğazda oluşan hastalıklar bulunmaktadır.

Tedavi

Çoğu tedavi ev ortamında yapılmaktadır. Veteriner hekiminiz 1-2 günlüğüne yemeklere el koymanızı sonrasında ise düşük yağ ve protein içeren diyet listesi vererek; listede bulunan öğünleri sıklıkla ama az miktarda vermenizi önerebilir. Diyet sırasında canlı vücuduna giren yağ ve protein miktarı sınırlı olmalıdır. Yeterli miktardaki yağ mide ve yemek borusu arasındaki kaslara direnç kazandırırken protein mide öz suyunun vücut içerisine etkilerini azaltır.

İlaçlar isteğe bağlı kullanılabilmektedir. Gastrointestinal prokinetik ajanlar diye adlandırılan bazı ilaçlar; mide kasılmalarını iyileştirerek öğünün bağırsaklara daha rahat hale getirir. Bunun yanında gastroözofageal sfinkteri güçlendirir. Hangi ilaç kullanılırsa kullanılsın diyet kaçınılmaz olarak uygulanacaktır.

Yaşam ve Yönetim

Tedaviler ve diyetlerden sonra kedinin sürekli veteriner hekim kontrolüne gitmesi önerilir. Kedinizin huzursuz anlarının izlenmesi de oldukça önemlidir. Gelecekte hastalığın tekrarının yaşanmaması adına düşük yağ ve protein içeren besinlerin tüketimine devam edilmelidir. Aşırı yağ içeren besinlerden uzak durulması gerekmektedir.

Önlemler

Aşırı yağlı yiyecekler mide asidini ve reflüyü arttırabilir. Reflüyü önlemenin en iyi yollarından bir tanesi aşırı yağlı yemeklerin yerini az yağlı besinlere bırakmaktır.

Kaynak: https://www.petmd.com/cat/conditions/digestive/c_ct_gastroesophageal_reflux

Görsel Kaynak: https://img-s1.onedio.com/id-568ea5a19703063471ad1d66/rev-0/w-900/h-758/f-jpg/s-a50a0179e5b3238d543b9a00a9270e24a425ceca.jpg

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir