in

Jean Andre Deluc Kimdir?

Jean Andre Deluc Hayatı ve Nicesi…

İçindekiler

Tanım

Jean Andre Deluc, İsviçreli bir meteorolog, fizikçi ve jeologdu. Fizikçi olmasına rağmen temel ilgi alanları meteoroloji ve jeolojiydi; ünlü jeolog Georges Cuvier, ondan jeolojik kaygılarda yetkili bir figür olarak bahsetti.

Görsel: 1727-1817 yılları arasında yaşadı.
Görsel: 1727-1817 yılları arasında yaşadı.

Başlıca jeolojik çalışması, “Dağlarda ve Dünya ve İnsan Tarihinde Fiziksel ve Ahlaki Mektuplar”, 1778-1780’de Kraliçe Charlotte’a adanmış kapsamlı bir yayındı.

Ayrıca taşınabilir bir barometre ve bir higrometre gibi bilimsel ölçümler için kullanılan araçlara da katkıda bulunmuştur.

Erken Yaşam ve Eğitim Geçmişi

Jean Andre Deluc, 8 Şubat 1727’de doğdu ve ailesinin kökleri İtalya’nın Lucca kasabasından olmasına rağmen doğum yeri İsviçre’nin Cenevre kentindeydi. Babası, Mandeville’i ve diğer rasyonalizm yazarlarını çürüten yayınların baş yazarı Jacques-François Deluc’du. Annesi Françoise Huaut’du. Jean’in eğitimi doğa bilimleri ve matematik üzerine odaklandı. Matematik dersleri için Georges-Louis Le Sage’nin öğrencisiydi.

Jean Andre Deluc, özellikle matematik alanındaki yeteneği nedeniyle, ticaretle ilgili işlerle uğraştı ve yaklaşık 46 yıl boyunca bir iş adamıydı. Ara sıra başka ülkelere iş seyahatleri yaptı ve Alpler’e birkaç bilimsel geziye katıldı.

Kardeşi Guillaume-Antoine ile birlikte yavaş yavaş kendi mineraloji ve doğa tarihi örneklerini topladılar. Bu koleksiyon, daha sonra jeoloji alanında da yazar olan yeğeni ve adaşı tarafından zenginleştirilen bir tür müzenin başlangıcı oldu.

Kariyer ve Diğer Taahhütler

Deluc, bir süre siyasi angajmanlarda önemli bir rol aldı. 1768’de Deluc, Paris’teyken Choiseul dükünün dostluğunu kazanmayı başardı. Dört yıl sonra, 1770’de Cenevre İki Yüzler Konseyi’nin üyelerinden biri oldu.

Ancak 1773’te ticari girişimi başarısız oldu ve bu da Deluc’un memleketi Cenevre’den uzaklaşmasını gerekli kıldı. Memleketine sadece bir kez, sadece birkaç günlüğüne döndü. Bu değişiklik onu bilimsel çabalarını sürdürmek için daha özgür kıldı.

Deluc 1773’te İngiltere’ye taşındı. Kraliyet Cemiyeti üyesi olarak seçildi ve yıllık gelir getiren Kraliçe Charlotte’un okuyucusu olarak atandı. Deluc, ölümüne kadar 44 yıl boyunca okuyucu olarak kaldı, bu pozisyon ona kişisel bilimsel arayışlar için elinde yeterli zaman verdi.

Bilimsel İlgi Alanları ve Katkılar

Deluc’un ana ilgi alanları meteoroloji ve jeolojiydi. Jeoloji ile ilgili bulgular üzerine birkaç cilt yayınladı ve 1810’da Avrupa, 1811’de İngiltere ve 1813’te Fransa, Almanya ve İsviçre’deki seyahatlerini kaydetti.

Daha öne çıkan teorilerinden biri, buz çözülürken ısının nasıl kaybolduğuyla ilgiliydi. Deluc, suyun donma sıcaklığında değil, 40 °F’deyken nasıl daha yoğun olduğunu tespit etti.

1778’de Kraliçe Charlotte’a ithafen “Dağlarda ve Dünya ve İnsan Tarihinde Fiziksel ve Ahlaki Mektuplar” adlı yayınına ek olarak, “Lettres sur l’histoire physique de la terre” (Fiziksel Üzerine Mektuplar) adlı eserini yazdı. Johann Friedrich Blumenbach’a Ahlakın Genel İlkesi hakkında yazılan makalelerden oluşan 1798’de yayınlandı.

Bilimsel ilgilerini sürdürmek için zamanı olduğunda, zamanını bilimsel ölçümler için araçlar olan icatlarını mükemmelleştirmeye adadı. Jeolojik keşifler için kullanılabilecek taşınabilir bir barometre tasarladı.

“Recherches sur les modifikasyons de l’atmosphère” (Atmosferdeki değişiklikler üzerine araştırma) adlı iki ciltlik yayını 1772’de yayınlandı ve 1784’teki ikinci baskı, nem ile buharlaşma ve termometreler ve higrometrelerin göstergeleri ile ilgili deneyleri içeriyordu.

Bir tür cıvalı termometreye benzeyen yeni bir higrometre türünün açıklaması olan “Felsefi İşlemler”i yazdı. Nemle genişleyen ve daha sonra cıvanın inmesine neden olacak fildişinden yapılmış bir ampulle donatılmıştı. Bir barometre kullanarak yükseklikleri ölçmek için ilk doğru kurallar setini verdi. Termometreler yaparken alkol yerine cıva kullanmayı savundu.

Kişisel Yaşam ve Son Yıllar

Deluc dindar bir adamdı ve bilimsel çalışmalarla uğraşmasının yanı sıra, Deluc’un yaşamının son yılları teolojik konulara adandı. Jeolog James Hutton hakkında tartışmalı bir görüşü vardı; bu görüş, Deluc’un Hutton’ın ateist olduğunu hiçbir zaman tartışmamasına rağmen; adamı, ateizme gerektiği gibi karşı koyamamakla suçlamıştı.

Yaşadığı yıllar boyunca, dünya tarihinin açıklamaları olarak kabul ettiği Kutsal Yazılardan elde edilen verileri topladı. Mukaddes Kitapta anlatılan Yaratılışın ilk altı gününün, zamanının şimdiki durumundan önce gelen çağlar olduğunu “Lettres physiques et morales” (Fiziksel ve ahlaki harfler) adlı eserinde açıkladı. Bu eserinde de yerin içindeki boşlukların dolmasının sebebi olarak büyük tufanı bağlamıştır.

Mahkemeden Fransa, İsviçre, Almanya ve Hollanda’yı keşfetmesi için izin verildi. Göttingen Üniversitesi’nde fahri felsefe ve jeoloji profesörlüğü ile ayırt edildi. Aynı zamanda Fransız Bilimler Akademisi’nin ve diğer bilgin ve saygın toplumların güvenilir bir muhabiriydi. Kasım 1817’de İngiltere’nin Berkshire kentinde 90 yaşında ölmeden önce 70 yıllık araştırma ve bilimsel çalışma biriktirmişti.

Bilimsel çabalarının onuruna, ayın yüzeyinde “Deluc” olarak adlandırılan bir çarpma krateri var.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/jean-andre-deluc/

Görsel Kaynak: https://www.promenade-belle-epoque.ch/de/panneaux/13/

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir