in

EntellektüelEntellektüel AğlamaklıAğlamaklı HavalıHavalı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca ÇalışkanÇalışkan ŞaşkınŞaşkın

Ibn Battuta Kimdir?

Ibn Battuta Hayatı ve Daha Fazlası

Tanım

Görsel 1
Görsel 1

Ebu Abdullah Muhammed İbn Battuta, Faslı, Müslüman bilgin ve gezgindi. Seyahatlari ve Rihla adı verilen gezileri ile tanınıyordu. Yolculukları yaklaşık olarak otuz yıl sürdü ve İslam dünyasının tamamını kapsadı. Yolculukları Batı’da Kuzey Afrika, Batı Afrika, Güney Avrupa ve Doğu Avrupa’dan, Doğu’da Orta Doğu, Hint Yarımadası, Orta Asya, Güneydoğu Asya ve Çin’e kadar uzandı ve bu atalarını kolayca aşan bir mesafe oldu. Seyahatlarinden sonra Fas’a döndü ve deneyimlerini İbn Juzay’a anlattı.

Erken Yaşamı ve Kariyeri

Ebu Abdullah Muhammed İbn Battuta, Marinid hanedanı zamanında 24 Şubat 1304’te Fas’ın Tangier kentinde doğdu. Yaygın olarak Shams ad-Din ismiyle biliniyordu. Ailesi Berberi kökenlidir ve geleneksel olarak hakim görevindedir. İslam hukuku eğitimi aldıktan sonra seyahat etmeyi seçti. Haziran 1325 yılında yirmi bir yaşındayken evi terk edip, 16 ay süren bir yolculukla Mekke’ye doğru hac yolculuğuna çıktı. 24 yıl Fas’a dönmeyerek seyahatlarine devam etti. Saldırıya uğrama riskini azaltmak için genellikle bir kafileye katılmayı seçti. Sfax kasabasında evlendi. Yolculuk sırasında savaşlarda, ayaklanmalarda ve yıkımlarda hayatta kalmayı başardı.

Yolculuğuna ilk olarak Ortadoğu topraklarını keşfederek başladı. Daha sonra Kızıldeniz’den Mekke’ye doğru yelken açtı. Devasa Arap Çölü’nü geçerek Irak ve İran’a gitti. 1330’da Kızıldeniz’den Aden’e oradan da Tanzanya’ya tekrar yola çıktı. Sonra 1332’de Ibn Battuta Hindistan’ı ziyaret etmeye karar verdi. Delhi Sultanı tarafından içtenlikle karşılandı. Orada yargıç pozisyonuna atandı. Hindistan’da 8 yıl kaldıktan sonra Çin’e gitti. İbn Battuta 1352’de başka bir macera için ayrıldı. Daha sonra güneye gitti, Sahra çölünü geçti ve Afrika Krallığı Mali’yi ziyaret etti.

Sonunda, Battuta 1355’te evine Tangier’e döndü. İbn Battuta’nın anlattığı tüm yerleri ziyaret edip etmediği şüphelidir. Müslüman dünyasındaki yerlerin kapsamlı bir tanımını sağlamak için, İbn Battuta muhtemelen kulaktan dolma kanıtlara dayanıyordu ve daha önceki gezginlerin anlatılarını kapsamlı bir şekilde kullandı.

İbn Battuta, ziyaret ettiği bazı bölgelerde kültür şoku yaşadığını bildirdi. Yakın zamanda dönüştürülmüş insanların yerel gelenekleri, onun Ortodoks Müslüman geçmişine uymuyordu. Türkler ve Moğollar arasında kadınların davranışlarına hayret etti. İfade özgürlüğüne izin verildi. Ayrıca, Maldivler ve Afrika’daki bazı Sahra altı bölgelerdeki kıyafet geleneklerinin fazla açık olduğunu düşünüyordu.

Ölümü

1355’te Rihla’nın tamamlanmasından sonra, İbn Battuta’nın hayatı hakkında çok az şey biliniyor. Fas’ta bir yargıç olarak görevlendirildi ve 1368’de öldü. Rihla, 14. yüzyılda dünyanın birçok bölgesinin önemli bir açıklamasını sağlamaktadır.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/ibn-battuta/#:~:text=Abu%20Abdullah%20Muhammad%20Ibn%20Battuta,known%20Islamic%20world%20and%20beyond.

Görsel Kaynak: https://ledesk.ma/grandangle/ibn-battuta-globe-trotter-et-libertin/

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir