in , ,

Gine Domuzlarında Bumblefoot Nedir?

Gine Domuzlarında Bumblefoot: Gine Domuzlarında Pododermatit, Semptom ve Çeşitleri, Sebepleri, Teşhis, Tedavi, Yaşam ve Yönetimi, Önlem

İçindekiler

Tanım

Pedodermatit, Gine Domuzlarının ayak tabanlarında meydana gelen yaraların ortaya çıkması, iltihaplanma ve ayak tabanında büyüme gibi fonksiyon bozukluklarının gözlemlendiği bir durumdur. Dışarıdan bakımı her ne kadar nasıra veya tümöre benzese de bu duruma bumblefoot denmektedir.

Bumblefoot, eğer tedavi edilmezse yapılabilecek tedavilerde zorluklar meydana çıkabilir. Bunların yanında tedavi edilmezse veya şiddetlenmeye başlarsa canlının bacağının kesilmesine bile sebebiyet verebilir.

Semptomlar ve Çeşitler

Enfeksiyon kapmış Gine domuzunun ayak tabanı iltihaplanmadan doalyı kızarabilir, şişebilir ve açık yaralar gözlemlenebilir. Diğer belirtiler ise:

  • Hasta ayakta kıl dökülmesi gözlemlenmesi
  • Normal bir şekilde yürüyememe veya hareket etmekte isteksizlik
  • Acıdan kaynaklı olarak iştah kaybı
  • Eklem veya tendonlarda meydana gelen şişmeler
  • Karaciğerde, böbreklerde, hormon bezlerinde ve pankreasta protein birikimi gözlemlenmesi.

Nedenler

Staphylococcus aureus bakterisi bumblefoot hastalığının en yaygın sebeplerinden biridir. Gine domuzunun vücuduna parmaklarındaki küçük kesik ve sıyrıklardan giriş yapar. Bumblefootun altında yatan diğer sebepler ise şunlardır:

  • Ayaklara uygulanan aşırı baskı
  • Yetersiz besin alımı, özellikle C vitamini eksikliği
  • Obezite
  • Aşırı uzamış tırnaklar
  • Yaralanmalar
  • Tabanı tel olan kafesler
  • Dezenfekte işleminin eksik olması
  • Nemli ortam

Teşhis

Hayvanınızın sağlığı, yeme alışkanlığı, gözlemlediğiniz semptomları ve yaşam koşulları dahil olmak üzere hayvanınız hakkındaki bilgilerinizi veterinerinize aktarmanız gerekmektedir. Bilgi aktarımından sonra veteriner hekiminiz pododermatid bulunup bulunmadığını kan ve sıvı tahlilleri yaparak kesinleştirebilir. Staphylococcus aureus bakterisi yaygın olarak bumblefoota sebebiyet verdiği için bakterinin kesinleştirilmesi ve o bakteri için antibiyotik tedavisinin uygulanmaya başlanması gerekmektedir.

Tedavi

Pododermatidin erken teşhislerinde Gine domuzunuzun yaşam alanında yapacağınız bazı değişikler (Kafes zeminin tel yerine yumuşak zemin seçilmesi, kafes içi hijyenin arttırılması ve yatması için gerekli olan ürünlerin daha yumuşak ürünler kullanılması) canlının durumunu iyiye çevirebilir. Kafes zeminin sürekli kuru tutmak önemli noktalardan biridir. Nemli bir zemin ayak dokusunun da nemlenmesine sebebiyet verir. Bu nemlenmeden dolayı çatlamalar ve çatlaklardan bakteri girişi gözlemlenebilir. Bunun yanında veteriner hekiminiz tahlil sonuçlarına göre C vitamin takviyesi yapmanız gerektiğini söyleyebilir.

Eğer hastalık durumu canlının yaşam alanını değiştirmekle geçmeyecek gibiyse veteriner hekiminiz sizleri ilaç tedavisi hakkında bilgilendirecektir. Veteriner hekiminiz canlının tırnaklarını kesecek, ayakta bulunan ölü deriyi, yarı bölgedeki kürkü ve yaraları temizleyecektir. Canlının ayaklarını antibiyotik özellikli solüsyonlara daldırmak da bu aşamada yararlı olabilmektedir. Gözlemlenen bazı vakalarda Gine domuzunun ağız yoluyla antibiyotik alması gerekmektedir. Bunların yanında antibiyotiğe yardımcı ve iyileştirmeyi destekleyici olarak canlının ayaklarının belirli aralılarla yenilecek şekilde bandajlanması da önerilir.  Uzun süreli tedavi edilmemiş pododermatidin acil tedaviye yanıt vermesi olasılığı düşük bir durumdu. Eğer ki tedavi geciktirilmişse canlının bacağını bir kısmının ya da tamamının alınması gerekebilir.

Yaşam ve Yönetim

Tedavi sonrasında Gine domuzunuzun kafesinin dezenfekte olduğundan ve temiz olduğundan emin olun. Kafesiniz tel zemin kullanıyorsanız canlının uyuyabilmesi için yumuşak bölgeleri bulunan, pürüzsüz bir zemin kullanmanız gerekmektedir. Kafes zeminine dökülmüş su damlalarını en kısa zamanda temizlemeniz gerekmektedir çünkü Gine domuzlarının ayakları nemlendiği zaman çatlaması daha kolay hale gelir. Canlı iyileşirken onu evinizde sessiz bir bölgeye yerleştirin ve aşırı hareket etmesinden kaçının. Bandaj için veterinerinin size verdiği bilgileri uygulayın ve gerek görülürse yaralı aağa uygulanması gereken ilaçları uygulamayı ihmal etmeyin.

Önlem

Kafes zemininin yumuşak bir ürünle kaplanması, Kafes zeminin kuru ve temiz olması ve gözlemlenen yaralanmaların anında tedavi edilmesi de pododermatidin önüne geçilmesine oldukça yardımcı olacaktır. Gine domuzları arasında yaygın olan bir hastalık olduğu için Gine domuzu sahiplerine tırnak boyları dahil olmak üzere hayvanlarının ayaklarını günlük olarak kontrol etmeleri önerilmektedir.

Kaynak: https://www.petmd.com/exotic/conditions/skin/c_ex_gp_pododermatitis

Görsel Kaynak: https://wallpapersafari.com/w/7Zg2we

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir