in

FLG Geni Nedir?

FLG Geni: Normal Fonksiyon, Sağlık Koşulları ve Genin Diğer İsimleri

İçindekiler

FLG Geni: Profilaggrin

Normal Fonksiyon

FLG geni, profilaggrin adı verilen derinin dış tabakasını (epidermis) oluşturan hücrelerin içinde bulunan geniş bir proteinin üretim emrini verir. Profilaggrin, birden çok filaggrin protein kopyası oluşturmak için kesilir ve bu epidermisin yapısı için önemlidir. Bireyin genetiğine bağlı olarak, profilaggrin moleküle 10, 11 veya 12 adet filaggrin proteini kopyası bulundurabilir. Filaggrin proteinin daha sonraki işlemeleri deri hidrasyonunda önemli rol oynayan molekülleri üretir.

Epidermis, toksik maddeler, bakteriler ve alerjik tepkimelere neden olabilen maddelere(alerjenler) karşı vücudu korur ve su kaybını en alt düzeyde tutabilmek için bir bariyer görevi görür. Filaggrin derinin bariyer fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Filaggrin, en dıştaki deri hücrelerinin içindeki yapısal proteinleri bir araya getirip sıkı demetler haline getirir ve böylece hücreler düzleşip daha güçlenerek güçlü bir bariyer oluşturur. Ek olarak, filaggrin proteinlerinin işlenmesi derinin “doğal nemlendirme faktörü” nün parçası olan molekülleri oluşturulmasını sağlar ve bu moleküller derinin hidrasyonunu korumasına yardım eder. Bu moleküller aynı zamanda bariyerin başka bir önemli görevi olan derinin pH değerini korur.

Genetik Değişikliklerle İlgili Sağlık Koşulları

Alopesi Areata

MedlinePlus Genetics Alopesi Areata hakkında bilgi sağlamaktadır.

Atopik Dermatit

FLG geninde meydana gelen mutasyonlar atopik dermatit (atopik egzama olarak da bilinir) adı verilen bir deri hastalığı ile oldukça ilişkilidir. Bu hastalığın belirtileri kuru, kaşıntılı deri ve kırmızı döküntülerdir. Atopik dermatite sahip olan insanların yüzde 20-30’u FLG geninde bir mutasyon taşırken genel popülasyonun yüzde 8-10’u atopik dermatit hastalığı göstermez. Bu gende bir mutasyona sahip olmak sadece atopik dermatit riskini arttırır. FLG geninde bir mutasyona sahip olan herkes bu hastalığı göstermek zorunda değildir. Başka genler ve çevresel faktörler atopik dermatit gelişimine sebep olur. FLG geninin iki kopyasında da mutasyon bulunduran bireyler sadece bir kopyasında bulunduran bireylere kıyasla atopik dermatit hastalığını daha çok gösterir. Bu hastalık iki kopyada mutasyon bulunduğunda daha şiddetli meydana gelir.

FLG gen mutasyonlarına ek olarak, profilaggrin molekülünden üretilen filaggrin proteinlerinin sayısı atopik dermatit hastalığının gelişmesinde etkilidir. 10 kopya oluşturan bireylerin hastalığa yakalanma ihtimali 11 veya 12 kopya oluşturan bireylerden daha fazladır.

Atopik dermatit hastalarında FLG genine ait yaklaşık olarak 40 mutasyon tespit edilmiştir. Bu mutasyonlar kesilip filaggrin proteinlerini oluşturamayan olağandışı kısa bir profilaggrin molekülün oluşmasına neden olur. Filaggrin molekülünde oluşan kıtlık derinin bariyer fonksiyonunda bozulmaya yol açar. Bunun ötesinde, filaggrin molekülünün eksikliği doğal nemlendirici faktörün kıtlığına yol açar. Bu durum fazlalık olan suyun deri tarafından kaybına ve kuru bir deri oluşumuna neden olur.

Araştırmacılar filaggrin kıtlığına bağlı derinin bariyer fonksiyonundaki bozulmanın alerjik hastalıkların gelişimine neden olabileceğini ileri sürüyor. Atopik dermatit alerjik tepkimeler sonucu oluşan bir hastalık değildir, ancak bazen alerjik tepkimelere neden olan maddelerin derideki döküntülerin alevlenmesine neden olduğu düşünülüyor. Buna ek olarak, atopik dermatit hastaları öteki alerjik hastalıkları göstermeye meyillidir. Örneğin astım, saman nezlesi ve gıda alerjileri (Alerjik bozukluk geliştirme eğilimi atopi olarak tanımlanır).

Diğer Hastalıklar

40’tan fazla FLG gen mutasyonun nispeten yaygın bir deri hastalığı olan iktiyozis neden olduğu tespit edilmiştir. Bu hastalık özellikle kış aylarında havadaki nem düşükken oluşan kuru ve pullu deri oluşumu ile tespit edilir. Etkilenen bireyler avuç içlerinde ve ayak tabanlarında alışagelmedik belirgin kırışıklıklar göstermekle birlikte atopik dermatit gibi alerjik hastalıklara yakalanma riskleri fazladır. Tipik olarak, FLG geninin bir kopyasında mutasyona sahip olan bireyler hafif bir şekilde etkilenir, belirtileri sadece sezonsal olabilir ve hiçbir belirgin deri hastalığına sahip olmayabilirler. Genin iki kopyasında mutasyona sahip bireyler yıl boyunca süregelebilen şiddetli belirtileri gösterebilirler.

Atopik dermatit ile ilgili olan mutasyonlardan bazıları iktiyozis hastalarında da bulunmuştur. Atopik dermatitte olduğu gibi, bu mutasyonlar kesilip filaggrin proteinlerini oluşturamayan olağandışı kısa bir profilaggrin molekülün oluşmasına neden olur. Filaggrin protenin eksiliği ve onun işlenmesiyle oluşan moleküllerin kıtlığı iktiyozisin belirtileri olan kuru ve pullu deri belirtilerine neden olur. Deri bariyerindeki fonksiyon bozukluğu iktiyozis hastalarında alerjik hastalıkların oluşmasına sebep olabilir. FLG gen mutasyonlarına sahip bireyler atopik dermatite de sahiplerse astım hastalığına yakalanma riskleri fazladır. FLG gen mutasyonları hastaların atopik dermatite sahip olup olmasına bağlı olmaksızın saman nezlesi, yemek alerjileri, nikele karşı deri hassaslığına neden olur. Ek faktörler örneğin bir kedi ile yaşamak ve tütün ürünleri kullanmak iktiyozis hastalarında atopik dermatit ve astıma yakalanma riskini arttırabilir.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • ATOD2
  • Epidermal filaggrin

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/gene/flg/

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/4PCW/1

Editör: Tolga POLAT

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir