in

Colpidium striatum Nedir?

Colpidium striatum Canlısının Yaşamına İlişkin Bilgiler

İçindekiler

Kabarık Tüylü Yüzücü

Tanım

Silli yapılar neredeyse tüm kanal, bataklık, göl ve diğer temiz su ortamlarında bulunur. Colpidium striatum, 50-100 mikrometre arası boyutlarda hücre dışının neredeyse tamamında uzun sıralarca incecik saçları (siller) olan yumurta biçimli bir hayvandır. Hücrenin yan yüzünde yiyecek parçalarının içeri alındığı minik bir oluk vardır.

Seçici Süpürge

C. striatum gibi silli canlılar küçük alg ve bakteriler ile beslenirler. Önceleri onların oluklarına sığdırabilecekleri her yiyeceği silleriyle aldıkları düşünülüyordu fakat onların çok daha seçici oldukları ortaya çıkarıldı. Mesela C. striatum beslenme düzeninde belirli Klebsiella bakteri türlerini E. coli yerine tercih eder.

Kısa Saçlı Dış Motor

Ciliophora şubesi yaklaşık 4,500 silli türününden meydana gelir ama bilim insanları onların henüz tanımlanmamış pek çok türü daha olduğuna inanıyorlar. Onların ortak noktası nedir diye soracak olursak mikro-vücutlarının tamamını kaplayan mikroskopik saçlar yani siller diyebiliriz. Morfolojik olarak inceleyecek olursak, bu silli yapı flagellaya, bakteri ve alglerde bulunan kamçı benzeri minicik kuyruklar, aynı zamanda insan sperm hücre yapısıyla da benzer özelliktedir. Kamçı genel olarak sillerden çok daha uzundur. Buna ek olarak hücrelerin bir ya da iki kamçısı olup tüm vücutlarına uzun sıralarca dizilmiş silleri bulunur. Bu iki yapı arasındaki en belirgin fark hareket etme biçimleridir. Kamçılar pervane gibi hareket ederken siller eşgüdümlü, inişli çıkışlı dalga hareketi yapar. Örneğin bir silli olan C. striatum ileri doğru hareket etmeyi isterse bu hareketle birleşen bir ritim tutturur. Bu, siili canlıların hızlı ve büyük bir atiklikle su içerisinde doğruca hareket etmelerini sağlar.

Çamurumsu Muhteşem Destek

Colpidium striatum ve diğer silli organizmalara sıklıkla besin değeri yüksek ya da kirletilmiş sularda rastlanır. Bu ortamlarda onlar, çeşitli bakteri toplulukları ile beslenirler. İnsanlar, besin zincirindeki bu aralığı faydalı olan bir uygulama alanında zekice kullanırlar. Bakteriler,silliler ve birkaç ayrı mikrop gruplarının da atık su arıtma işleminin en önemli adımlardan birinde bir rolü vardır. Atık su arıtma işlemi genel hatlarıyla dört adımdan ibarettir: (1) süzme, (2 ve 3) biyolojik saflaştırma, (4) kimyasal saflaştırma. Filtrelenmiş su, ikinci adımda aktifleşmiş kirli su çamuru ile temasa geçirilir. “Aktifleşmiş” kelimesi kimyasal aktiflik anlamına gelir: pek çok bakteri, silli türleri ile birlikte amoebae nematodes gibi diğer (mikro) hayvanlar ve su pireleri, kitlesel anlamda muazzam bir miktardaki kiri süzen küçük, arıtıcı bir ekosistem meydana getirir. Bu adımda, ağırlıklı olarak insan dışkısı benzeri karbon zengini maddeler yıkılır. Çöktürme tankında, bakteri toplulukları dibe batarken su, bir sonraki arıtım aşamasına aktarılır. Değerli olan kirli su çamuru bir sonraki su arıtma işleminde tekrardan kullanılır.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/Colpidium-striatum/?__cat=a-h

Görsel Kaynak: https://www.micropia.nl/media/filer_public_thumbnails/filer_public/07/a8/07a8a1ea-0595-41f0-8c37-be5aa8354845/511_cstriatum_1920x1080_1.jpg__280x180_q85_crop_subsampling-2.jpg

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir