in , ,

Çinçillalarda Bakteriyel Enfeksiyon Nedir?

Çinçillalarda Pseudomonas aeruginosa Bakteri Enfeksiyonu: Tanım, Semptomlar, Nedenleri, Tanı, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Çinçillalarda Pseudomonas aeruginosa Bakteri Enfeksiyonu, en yaygın enfeksiyon türüdür. Bunun en büyük nedenlerinden biri, bu bakteri kirli ortamlarda bulunur ve çinçillanın bağışıklığı azaldığında bakteri avantaj kazanır ve hastalığa neden olur. Enfeksiyon, direkt temas yoluyla ya da dışkılar yoluyla bulaşabilir. Genç olanlar bu virüsü annelerinden kapabilirler.

Bakteri, çinçillalar arasında hızla yayıldığı için enfekte olan hayvanı diğerlerinden ayırmak çok önemlidir. Enfeksiyonu önlemek için hayvanın bulunduğu yerin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir.

Semptomlar ve Belirtiler

  • Depresyon,
  • İştah kaybı,
  • Kilo kaybı,
  • İshal,
  • Kabızlık,
  • Ağız ve gözlerde ülser oluşumu,
  • İrinli gözeneklerin oluşumu,
  • Meme iltihabı,
  • Düşük,
  • Kısırlık ve
  • Ölüm

Nedenler

Pseudomonas aeruginosa bakterisi, kirli içme sularında ve yaşama alanlarında ya da kontamine olmuş dışkılarda bulunur. Genellikle, bağışıklığı zayıflamış ya da henüz gelişmemiş çinçillaları etkiler. Yeni doğmuşlar ise annelerinden kaparlar.

Tanı

Veteriner Hekiminiz, iç organların etkilenip etkilenmediğini anlamak için klinik belirtileri inceler. Bakterinin varlığını tespit etmek için kan testleri yapılabilir. Uygun ortamda kültür oluşturmak için göz ve derideki ülserden örnek alınabilir. Pseudomonas aeruginosa bakterisinin kolonileşmesinin gözlemlenmesi, tanı için yeterlidir.

Tedavi

Enfeksiyon için Antibiyotik Tedavisi uygulanır. Bölgesel ülserlere antibiyotik uygulanır. Vitamin ve mineral içeren destekleyici besinler gereklidir. Eğer çinçilla ishal olmuş ise ağızdan elektrolit solüsyonu verilerek çinçillanın susuz kalması engellenebilir.

Yaşam ve Yönetim

Bakteri enfeksiyonu tedavisi sırasında, çinçilla temiz bir ortama alınmalıdır. Hayvanın yaşayacağı kafesin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi önemlidir. Enfeksiyonun başka çinçillalara geçmesini önlemek ve hasta çinçillanın ikincil bir bakteri enfeksiyonu kapmasını engellemek için tedavi sürecindeki hayvanı izole etmek gerekir. Veteriner Hekiminizin önerdiği bakımları yapıp evcil hayvanınızın çabuk iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Önlem

Enfeksiyonu önlemek için temizlik ve ortamın dezenfekte edilmesi önemlidir.

Kaynak: https://www.petmd.com/exotic/conditions/infectious_parasitic/c_ex_ch_pseudomonas_ aeruginosa_infection

Görsel Kaynak: https://www.vier-pfoten.at/unsere-geschichten/publikationen/chinchilla-wilder-nager-aus-den-bergen

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir