in

Caffey Sendromu

Caffey Sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

İnfantil Kortikal Hiperostoz olarak da adlandırılan Caffey Sendromu genellikle bebeklerde meydana gelen bir kemik hastalığıdır. Çok fazla yeni kemik oluşumu (hiperostoz) Caffey Sendromu’nun tipik özelliğidir. Kemik anomalileri en çok; çene kemiği, kürek kemiği (scapula), köprücük kemikleri (klavikula) ve bacaklar ve kollardaki uzun kemikleri etkiler. Etkilenen kemikler röntgende ikili veya üçlü genişlikte görülebilir. Bazı vakalarda iki kaburga kemiği veya ön kollardaki uzun kemik çiftleri (radius ve ulna) veya alt bacaklardaki kemikler (tibia ve fibula) gibi yan yana olan iki kemik birbiriyle kaynaşır. Caffey Sendromu’na sahip olan bebeklerde ayrıca etkilenen bölgede kırmızılık ve ağrıyla birlikte  eklemlerde ve kaslar gibi yumuşak dokularda şişme görülür. Etkilenen bebekler ayrıca aşırı hassas ve heyecanlı olabilir.

Caffey Sendromu’nun belirti ve semptomları genellikle bebek 5 aylık olduğu zaman görülmeye başlar. Nadir vakalarda,  doğumdan önceki son birkaç hafta içinde ultrason ile iskelet anomalileri saptanabilir. Ölümcül doğum öncesi kortikal hiperostoz gelişimin daha erken safhalarında görülen ve genellikle doğumdan kısa bir zaman sonra veya doğumdan önce ölümcül olan daha şiddetli bir hastalıktır, bazen ölümcül doğum öncesi Caffey Sendromu olarak adlandırılır fakat genellikle ayrı bir hastalık değerlendirilir.

Caffey Sendromu’yla bağlantılı olan ağrı ve şişlik bilinmeyen nedenlerle genellikle birkaç ay içinde kaybolur. Eski kemik dokularının yerini yeni kemiklerin aldığı kemik yeniden şekillenmesi denilen normal süreç yoluyla fazla kemikler vücut tarafından yeniden soğrulur ve 2 yaşına kadar röntgen görüntülemeyle tespit edilemez. Bununla birlikte, eğer iki komşu kemik birbiriyle kaynaşırsa bu şekilde kalarak muhtemelen komplikasyonlara neden olabilirler. Örneğin, kaynaşmış kaburga kemikleri omurga eğriliğine (skolyoz) yol açabilir veya göğüs genişlemesini sınırlayarak solunum problemlerine sebep olabilir.

Caffey Sendromu’na sahip olan insanların çoğunda, erken çocukluk döneminden sonra hastalıkla bağlantılı ek problemler görülmez. Nadiren, yıllar sonra başka bir Hiperostoz Atağı görülebilir. Ek olarak, bebeklik döneminde Caffey Sendromu’na sahip olan yetişkinlerin bazılarında vücudun tamamındaki yapılara esneklik ve sertlik sağlayan bağ dokularda ve kemiklerde farklı anomaliler bulunur. Etkilenen yetişkinler, gevşek eklemler (eklem gevşekliği), gergin cilt (aşırı esnek) veya kaslardaki boşluklardan (fıtık) organların çıkmasına eğilimli olabilir.

Sıklık

Caffey Sendromu’nun, dünya çapında yaklaşık olarak 1000 bebekten 3’ünde meydana geldiği tahmin ediliyor. Tıp literatüründe birkaç yüz vaka tespit edilmiştir. Araştırmacılar, genellikle erken çocukluk döneminde bu hastalığın kendi kendine kaybolmasından ötürü bu durumun yeterince teşhis edilmediğine inanıyorlar.

Nedenler

COL1A1 genindeki mutasyon Caffey sendromuna neden olur. COL1A1 geni, tip 1 kollajen denilen büyük moleküllerin bir kısmının yapımı için bilgi sağlar. Kollajenler, cilt, tendon, kemik ve kıkırdak dahil olmak üzere vücuttaki birçok dokuya güç ve desteklik sağlayan protein ailesidir. Bu dokularda, tip 1 kollajen hücrelerin etrafındaki boşluklarda bulunur. Kollajen molekülleri, çok güçlü ve esnek olan ince uzun fibrillerle çapraz bağlantılıdır. Tip 1 kollajen insan vücudunda en çok bulunan kolşajendir.

Caffey Sendromu’na neden olan COL1A1 gen mutasyonu, protein yapıtaşı (amino asit) olan arginin ile protein konumu 836 (Arg836Cys veya R836C olarak yazılır) olan amino asit sisteinin yerini değiştirir. Bu mutasyon , değişken boyut ve şekildeki tip 1 kollajen fibrillerinin üretimine yol açar, fakat bu değişikliklerin Caffey Sendromu’nun belirti ve semptomlarına nasıl yol açtığı bilinmemektedir.

Kalıtım Modeli

Bu durum otozomal baskın kalıtım modeliyle nesillere aktarılır, bu da her hücredeki değiştirilmiş genin bir kopyasının hastalığa yol açmak için yeterli olduğu anlamına gelmektedir. Caffey Sendromu’na neden olan mutasyona sahip olan insanların yaklaşık olarak yüzde 20’si belirti veya semptomları göstermezler, bu olguya eksik penetrans denir.

Bazı vakalarda, etkilenen bireye Caffey Sendromu’na yol açan mutasyon ebeveynlerinden aktarılır. Diğer vakalar genlerdeki yeni mutasyonlardan kaynaklanır ve ailelerinde hastalık geçmişi olmayan insanlarda ortaya çıkar.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Caffey- Silverman sendromu
  • De Toni- Caffey hastalığı
  • İnfantil kortikal hiperostoz

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/caffey-disease/

Görsel Kaynak: http://www.magicalmcdonalds.com/2018/03/kenny-caffey-syndrome.html

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir