in

AğlamaklıAğlamaklı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇalışkanÇalışkan

Anti-Müllerian Hormon (AMH) Nedir?

Anti-Müllerian Hormon (AMH): İşlevi ve Oluşabilecek Sorunlar

Anti-Mullerian Hormonu Ne Yapar?

Anti-Müllerian hormon (AMH), fetüs gelişiminde oldukça önemlidir. Anti-Müllerian hormon, erkek fetüsün üreme sisteminin gelişiminde rol oynar. Doğumdan kısa bir süre önce fetüsün testislerinde veya yumurtalıklarında AMH sentezi gerçekleşir.

Hamileliğin yaklaşık olarak sekizinci haftasında, fetüste sonradan hem erkek hem de dişi üreme sistemine dönüşebilen, bir Müllerian (dişi) bir de Wollfian (erkek) kanalı bulunur. Eğer fetüste XY (erkek) kromozomları varsa, testisler AMH üretecektir ve bu süreçte Müllerian kanalları yavaş bir şekilde kaybolacaktır. Daha sonraki süreçte testislerde üretilen testosteron hormonu erkek üreme sisteminin gelişimini destekleyecektir. Eğer fetüste XX (dişi) kromozomları varsa, testosteron eksikliği Wollfian kanalının kaybolmasına ve Müllerian kanalının dişi üreme sistemine dönüşmesine sebep olacaktır.

Anti-Müllerian hormununun (AMH) ayrıca ergenlik çağında ve yetişkin üreme sistemlerinde de önemli rolü vardır. AMH, yumurtalıkların içindeki foliküllerin gelişimine yardımcı olmaktadır. Foliküller döllenme olmadan önce yumurtaları tutar ve destekler. Oldukça yüksek sayıda bulunan yumurtalık folikülleri, yumurtalıkların daha fazla anti-Müllerian hormon üretebileceği anlamına gelmektedir. Bir kadının yumurtalıklarında kaç tane folikül olduğunu belirlemek için AMH seviyesi ölçülebilir.

Anti-Müllerian Hormon İlişkili Hangi Sorunlar Oluşabilir?

Eğer erkek fetüs yeterince anti-Müllerian hormon üretemezse, Müllerian kanalı kaybolmaz ve bu da üreme sisteminin anormal gelişmesine sebep olabilir, sonucunda de hastalara kalıcı olarak Müllerian kanal sendromu teşhisi konulabilir. Bu durum nadir olarak görülür, ancak belirtiler arasında sperm sayısının düşük olması veya hiç olmaması da yer almaktadır.

Kadınlarda AMH genel olarak yetişkinlik çağında üretilir. AMH seviyesini ölçmek, bir kadının kalan yumurta miktarını belirlemenin en sağlam yoludur. AMH seviyesi, in vitro dölleme sırasında verilen hormon dozlarını belirlemek için de kullanılmaktadır. Çoğu kadın için AMH seviyesi ergenlik döneminde en yüksek seviyelerde bulunur ve menopoz dönemine kadar tutarlı bir seviyede kalır. Vücutta daha fazla yumurtalık folikülü kalmadığında ise AMH seviyesi düşer.

Anti-Müllerian hormon (AMH) seviyesinin vücutta düşük oluşu, birincil yumurtalık yetmezliği (POI) ile ilişkili olabilir. Hormonun yüksek seviyeleri polikistik ovaryum sendromuna (PCOS) bağlı olarak değişebilmektedir. Buna ek olarak, AMH seviyelerinin ölçülmesi tek başına POI veya PCOS hastalık durumlarına net bir tanı koymak için yeterli değildir.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/anti-mullerian-hormone-amh

Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr/image-photo/vitro-image-human-fetus-womb-prior-1578076519

Editör: Sibel Öncel

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum