in

EntellektüelEntellektüel Sevgi DoluSevgi Dolu ÇalışkanÇalışkan

Andersen-Tawil Sendromu

Andersen-Tawil Sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

Andersen-Tawil sendromu kalp ritim bozukluğu (aritmi) , kaslarda güçsüzlük (periyodik felç ) ve gelişime bağlı anormalliklere sebep olan genetik bir hastalıktır. Periyodik felç belli ataklar halinde hastalığın ilk aşamalarında en erken ortaya çıkan ve gün geçtikçe uzun ataklara dönerek devam eden önemli belirtilerden biridir. Bu  atakların belirgin bir tetikleyicisi yoktur ancak, yorucu egzersizlerden sonra veya uzun süreli dinlenmelerden sonra ortaya daha sık çıkmaktadır.Kas gücü ataklar arasında geçen bazı bölümlerde normale döner. Bununla birlikte kişide oluşan hafif bir kas zayıflığı ise hastalığı kötü yönde ilerletir ve kalıcı hale gelmesini sağlar.

Andersen-Tawil sendromu olan kişilerin kalbinde görülen en belirgin şikayet kalbin alt odacıklarının (ventriküler) ritiminde olan ventriküler aritmi ve uzun QT sendromudur. Uzun QT sendromu, kalp kasının düzenli atışlar arasında kendini tekrar şarj etme süresinin normladen daha uzun sürede bu işlemi tekrarlaması sonucu olan rahatsızlıktır. Düzensiz kalp atışları yüzünden kişinin yaşantısında oluşan olumsuz konforsuzluklar ve kalbin atımlarını atlanma hissi (çarpıntı) gibi sorunlar oluşabilir.Nadir durumlarda düzensiz kalp atışları bayılmaya (senkop) hatta daha da ender durumlarda ani ölüme bile yol açabilmektedir.

Andersen-Tawil sendromuna sahip kişiler bazı farklı fiziksel görüntülere sahip olabilirler. Bu farklı fiziksel özellikler genelde yüzlerinde ve diğer uzuvlarında görülür. Genellikle normalden daha küçük bir alt çene (mikrognati), diş yapılarında anormallikler (çarpışık dişler), alçak kulaklar, geniş ve aralıklı gözler,ikinci ve üçüncü ayak parmaklarının farklı yapısı (sindaktili) ve parmakların yada ayak parmaklarının alışılmadık kıvrımlara sahip olması (klinodaktili) gibi fiziksel bozukluklar olmaktadır.Hatta bu hastalığa sahip bazı kişilerde boy ve omurgada yan yana anormal eğrilmede (skolyoz) görülmektedir.

Bu sendromda semptomların tamamı saptanamaz çok çeşitli semptomlara sahip genetic bir hastalıktır.Bu sendroma sahip aynı aileden olup ekilenen aile üyeleri arasında bile çok çeşitli farklı semptomlar görülmüştür. Temel olarak etkilenen kişilerin %60’ında üç ana semptom olan periyodik felç,kardiyak aritmi ve fiziksel anormallikler görülmektedir.

Sıklık

Andersen-Tawil sendromu nadir görülen genetik bir hastalıktır.Dünya genelinde 1 milyonda bir kişinin bu hastalığa sahip olduğu tahmin edilmesine ragmen, kesin olarak yaygınlığı bilinmemektedir. Tıbbi literatürde bu hastalığa sahip 200 kişi tanımlanmış olup belli bir bölge dağılımı da teyit edememişlerdir.Araştırmacılar Andersen-Tawil sendorumunun bu zamana kadar kayıtlara geçen tüm periyodik felç vakalarının %10 ‘undan daha azını oluşturduğunu tespit etmiştir.

Nedenler

KCNJ2 geninde ki mutasyonlar, tüm Andersen-Tawil sendromu vakalrının yaklaşık %60’ına neden olur. Bu genetik bozukluğa bu gende ki mutasyonlar sebep olduysa tip 1 (ATS1) olarak adlandırılır.

KCNJ2 geni pozitif yüklü potasyum iyonlarının kas hücrelerinin zarı boyunca taşıyan kanallar yapmak için talimatlar sağlar. Potasyum iyonlarının bu kanalda ki hareketi, hareket için kullanılan kasların (iskelet kasları) ve kalp kasının normal fonksiyolarını sürdürebilmek için kritiktir.KCNJ2 geninde ki mutasyonlar bu potasyum yapısının kanallarını ve işleyişini değiştirir. Bu meydana gelen değişiklikler iskelet ve kalp kasında potasyum iyonlarının akışını bozarak Andersen-Tawil sendromunda ki periyodik felç ve düzensiz kalp ritmi belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olur.

Araştırmacılar, KCNJ2 geninin kemik gelişimindeki etkisini tam saptayamamış ve gende meydana gelen mutasyonların iskelet değişikliklerine ve Andersen-Tawil sendromunda  sıklıkla karşılaştığımız diğer fiziksel semptomlara nasıl yol açtığını hala tam tespit edememişlerdir

KCNJ2 gen mutasyonlarının neden olmadığı vakalrın %40’ında,Andersen-Tawil sendromunun nedeni bilinmemektedir. Bu vakalr ise digger tip 1 ‘in aksine tip 2 (ATS2) olarak adlandırılır. Araştırmalar başka bir potasyum kanalında ki gende olan varvasyonların, etkilenen bu bireylerin bazılarındaki bozukluğun altında yatan temel sebeplerden olduğuna inanmaktadır.

Kalıtım Modeli

Bu durum, otozomal dominant bir modelde kalıtılır; bu her hücrede değiştirilmiş bir genin bir kopyasının bozukluğa neden olmak için yeterli olduğu anlamına gelir.

Durum, KCNJ2 genindeki bir mutasyondan kaynaklandığında, etkilenen bir birey, mutasyonu etkilenen bir ebeveynden miras alabilir.  Diğer bir durumda ise, KCNJ2 genindeki yeni (de novo) bir mutasyondan kaynaklanır. Bu durumdaki vakalar ailesinde bu bozukluğa sahip olma geçmişi olmayan kişilerin sahip olduğu durum olarak gözlenir.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Andersen Syndromu
  • ATS
  • Long QT sydrome 7
  • LQT7

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/andersen-tawil-syndrome/

Görsel Kaynak: https://thoracickey.com/andersen-tawil-syndrome-2/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir