in

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan

Adenozin Monofosfat Deaminaz Eksikliği

Adenozin Monofosfat Deaminaz Eksikliği; Tanım, Sıklık, Nedenler, Kalıtım Modeli ve Diğer İsimleri

İçindekiler

Tanım

Adenozin monofosfat (AMP) deaminaz eksikliği, hareket için kullanılan kasları (iskelet kasları) etkileyebilecek bir durumdur. Etkilenen birçok bireyde, AMP deaminaz eksikliği herhangi bir belirtiye neden olmaz. Semptomları taşıyan insanlar tipik olarak yorgunluk, kas ağrısı (miyalji) veya egzersiz ve uzun süreli fiziksel aktivite sonrasında kramplara sahiptir (egzersiz intoleransı). Yorucu aktivitelerin ardından, genellikle daha çabuk ve normalde beklenenden daha uzun süre yorgun olarak kalırlar. Nadir durumlarda, etkilenen bireylerde ciddi kas güçsüzlüğü, düşük kas tonusu (hipotoni) ve kas kaybı (atrofi) gibi daha ciddi semptomlar vardır, ancak bu semptomların yalnızca AMP deaminaz eksikliğine mi yoksa ek sağlık koşullarına mı bağlı olduğu belirsizdir. AMP deaminaz eksikliği ile ilişkili egzersiz intoleransı genellikle çocuklukta veya erken yetişkinlikte görülmeye başlanır.

Sıklık

Adenozin monofosfat (AMP) deaminaz eksikliği, beyaz popülasyonlarda en sık görülen kalıtsal kas hastalıklarından biridir ve 50 ila 100 kişiden 1’ini etkiler. Afrika kökenli Amerikalılarda yaygınlığı daha düşüktür, 40.000 kişiden 1’ini etkiler ve bu durum Japon nüfusunda daha az görülür.

Nedenler

Adenozin monofosfat (AMP) deaminaz eksikliğine, AMP deaminaz adı verilen bir enzimin üretme talimatını veren AMPD1 genindeki mutasyonlar neden olur. Bu enzim, iskelet kaslarında enerji üretiminde rol oynar. İskelet kası hücreleri, vücudun çalışması ve hareket ettirilmesi için enerjiye ihtiyaç duyarlar.

AMPD1 genindeki mutasyonlar sıklıkla çalışamayan bir AMP deaminaz enzimi üretimine neden olur ve bunun sonucunda iskelet kası hücrelerinde enerji üretimi azalır. İskelet kasları, özellikle egzersiz aralıklarındaki enerji azalmasına veya enerji ihtiyacı arttığında artan aktiviteye duyarlıdır. AMP deaminaz aktivitesinin eksikliği, AMP deaminaz eksikliği olan bazı kimselerde yorgunluk, kas zayıflığı veya ağrı veya diğer kas problemleriyle sonuçlanabilir.

Bu rahatsızlığa sahip bazı kişilerin neden semptomları göstermediği bilinmemektedir. Araştırmacılar, bir kişinin AMP deaminaz eksikliğinin belirti ve semptomlarını, genetik ve çevresel gibi ek faktörler aracılığı ile geliştirebileceği tahmininde bulunuyorlar.

Kalıtım Modeli

Bu durum otozomal çekinik kalıtımla ifade edilir, yani her bir hücredeki genin her iki kopyası da mutasyonlara sahiptir. Otozomal çekinik hastalığı olan bir bireyin ebeveynlerinin her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak ebeveynler genellikle durumun belirtileri ve semptomlarını göstermezler.

Adenozin monofosfat
Görsel: Otozomal Çekinik Kalıtım

Hastalığın Diğer İsimleri

  • AMP deaminaz eksikliği
  • Egzersize bağlı miyopati
  • MAD eksikliği
  • MADA eksikliği
  • Kas AMP deaminaz eksikliği
  • Miyoadenilat deaminaz eksikliği

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/adenosine-monophosphate-deaminase-deficiency#

Görsel Kaynak: https://i.ytimg.com/vi/eB9XQN6DP4k/maxresdefault.jpg

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir